Colaborare pe picioare

Posted on 15 februarie 2009

2


O delegaţie italiană de la „Asociaţia Universitară pentru Cooperare Internaţională” (AUCI) a sosit la Turda pentru a semna un protocol de colaborare cu Asociaţia Handicapaţilor Neuromotori (AHNT) pentru implementarea proiectului „Băieţi pe picioare”.
În cadrul proiectului, ONG-ul italian ajută, prin furnizarea de proteze gratuite, persoane din România care au pierdut un membru – picior sau mână.
În curtea AHNT se va ridica un atelier de realizare a protezelor.

AUCI – INAIL – AHNT
Proiectul „Băieţi pe picioare” se derulează într-un parteneriat al „Asociaţiei Universitare pentru Cooperare Internaţională” (AUCI) cu „Centrul de proteze Budrio” din Roma (INAIL). AUCI a iniţiat un protocol de colaborare cu Asociaţia Handicapaţilor Neuromotori „Oameni pentru oameni” din Turda (AHNT) pentru a edifica la Turda un atelier de realizare a protezelor, oferind şi locuri de muncă pentru persoane cu handicap din Turda.
Asociaţia Universitară pentru Cooperare Internaţională (AUCI) a fost înfiinţată în 1976 în cadrul Facultăţii de medicină şi chirurgie a Universităţii catolice din Roma.
Beneficiarii proiectului sunt deja 22 de persoane din România. Ideea proiectului a pornit de la o gardă efectuată de Dr. Liberatori Massimo la Urgenţe, unde a venit un băiat din Timişoara, care nu avea un braţ, şi a solicitat o proteză. A înţeles că în situaţia actuală din România băiatul nu avea şanse să obţină proteza. Şi că mai sunt mulţi în situaţia băiatului pe care l-a ajutat să obţină proteza necesară. De-aceea a pus pe picioare proiectul „Băieţi pe picioare”, destinat românilor. „Din suflet, ne simţim şi noi români şi am cunoscut mai mulţi români care ne sunt dragi, cu care ne-am înţeles foarte bine. Este motivul pentru care venim cu plăcere să facem ceva bun şi aici, în România.” – spune Dr. Liberatori Massimo. Despre problemele pe care le au actualmente românii din Italia, doctorul spune: „Oameni buni şi oameni răi sunt în toate popoarele lumii. Pentru noi nu contează din ce popor face parte un om care are nevoie de ajutorul nostru. Românii pe care i-am cunoscut în Italia, ca şi cei pe care i-am întâlnit aici, au suflet bun.”.
Acum au în România colaboratori la Bucureşti, Bacău şi Turda. Sunt punctele unde partenerii lor români depistează şi selectează cazurile care pot fi rezolvate prin proiect.
Dr. Liberatori Massimo şi Mele Franco nu sunt la prima vizită în Turda. Data trecută au avut discuţii preliminare, exploratorii. Acum definitivează modul în care vor colabora efectiv. Iar data viitoare vor veni pentru a pune piatra de temelie la atelierul de proteze. Aici vor lucra membri ai AHNT pentru realizarea parţială a viitoarelor lor proteze. Completate şi ajustate ulterior, ele vor schimba viaţa multor persoane care au avut neşansa să piardă o mână sau un picior.
Proteză necesară
Proteza care suplineşte un membru lipsă ajută beneficiarul nu numai pe plan fizic. El va beneficia şi de integrare socială, va putea exercita meserii care îi erau interzise de lipsa membrului amputat. Câştigul va fi şi pe plan psihologic, protezatul nu mai este privit de cei din jur ca un handicapat, iar el-însuşi capătă un spor de încredere în sine.
„Toate cheltuielile legate de transport, cazare, internare, consultaţii şi protezare au fost suportate de asociaţia respectivă” – spune Vasile Guminei, care a beneficiat deja protezare în cadrul proiectul italian.
După discuţiile preliminare de la sediul AHNT, delegaţia a fost primită de Primarul municipiului, Tudor Ştefănie, care i-a asigurat de disponibilitatea autorităţilor locale de a participa la acest proiect.
Discuţia a fost scurtă, dar purtată la modul pragmatic. Dr. Liberatori Massimo şi Gheorghe Sav au expus proiectul şi parteneriatul ce îi leagă, iar Primarul i-a asigurat de disponibilitate maximă pentru sprijin în materializarea intenţiilor.
„Gândiţi-vă şi veniţi cu propunerea concretă şi fiţi sigur de ajutorul nostru! – le-a cerut Ştefănie solilor omeniei italiene.
Preşedintele AHNT, Gheorghe Sav, este foarte mulţumit de faptul că a semnat protocolul de colaborare partea italiană. După semnarea protocolului şi după cuvintele încurajatoare ale primarului, Gheorghe Sav şi Dr. Liberatori Massimo au purces la măsurarea curţii sediului AHNT pentru primele estimări cu privirea la viitoarea clădire a atelierului de proteze. Care nu va fi un simplu atelier, ci se va constitui într-un centru mai complex de recuperare pentru a uşura persoanei cu handicap atât recuperarea fizică, cât şi reintegrarea în societate.
Am lucrat cu suflet
Proiectul este structurat pe mai multe faze: colectarea de date privind istoricul medical al persoanei, consultaţia efectivă pentru aprecierea cazului din punct de vedere al realizării protezei, diferite etape de realizare şi ajustare a protezei, montarea protezei şi ajustarea finală, precum şi acomodarea persoanei cu proteza şi învăţarea utilizării ei. Nu în ultimul rând, este prevăzut şi oferirea de sprijin pentru reinserţia socială, sprijin pentru obţinerea unei calificări, a unei meserii. Un pas concret va fi realizat chiar prin amplasarea atelierului la Turda. Aici vor lucra persoane din asociaţia turdeană.
Sigla proiectului este un arc de cerc care vrea să figureze „un pod între Italia şi România”, explică Dr. Liberatori Massimo.
În timp ce Dr. Liberatori Massimo şi Gheorghe Sav discutau detaliile parteneriatului, Mele Franco lua măsuri unuia dintre membrii AHNT pentru realizarea unei proteze care să înlocuiască mâna care îi lipseşte.
Chiar înainte de plecare, dr. Liberatori Massimo ne-a mărturisit:
„Am lucrat cu suflet, am lucrat cu bucurie şi sperăm să putem reveni cât mai curând. Suntem bucuroşi de ce am realizat împreună cu AHNT, suntem mulţumiţi că ne-am întâlnit cu Primarul şi că ne-a dat asigurări că ne va sprijini în materializarea intenţiilor.”
De fapt, acest proiect se realizează cu mai multe suflete unite de dorinţa de a face bine semenilor din jur.
Lista partenerilor şi a celor care sprijină proiectul mai cuprinde Asociaţia „PRGM for Save onlus” şi Asociaţia „Romania nel mondo”, două parohii catolice din Roma, precum şi Episcopia ortodoxă română din Italia.
În septembrie, Dr. Liberatori Massimo a fost în audienţă la Patriarhul Daniel, i-a prezentat proiectul şi a primit binecuvântarea înaltului părinte pentru acest proiect.

italieni sigla 649 sigla proiectului  italieni Guminei 646 prospectul proiectului

italieni Primar 653 discuţii cu Primarul italieni masurare 676 măsurarea terenului

italieni Massimo 702 dr. Massimo Liberatori italieni Franco 704 Mele Franco