Una caldă, una rece, …

Posted on 16 februarie 2009

0


Ieri, în timp ce lucram în redacţie pentru ediţia de azi a „Jurnalului de Arieş”, am fost solicitat de o colegă, de la un alt ziar local – fostul meu loc de muncă, să-i pun la dispoziţie o fotografie luată la un eveniment la care nu a ajuns la timp. Pentru că ne-am despărţit în termeni civilizaţi, mi-a făcut plăcere să o ajut şi, imediat, i-am trimis pe e-mail una dintre numeroasele imagini pe care le-am luat la evenimentul respectiv.
Azi am avut surpriza să văd pe prima pagină a ziarului concurent, „Ziarul 21”, imaginea furnizată de mine, cu marcajul „foto: Zamfir Pop”, deşi nu pretinsesem acest lucru. De un an şi jumătate, de când mi-am schimbat locul de muncă, cu cei de la publicaţia respectivă, de mai multe ori, ne-am anunţat reciproc evenimente, am făcut schimb de informaţii şi imagini. Ne-am ajutat, ca între colegi de breaslă, ca între oameni civilizaţi. Evident, fără să prejudiciem unul altuia interesul propriu ori al firmei la care lucrează fiecare.
Nimic neobişnuit, veţi spune.
Aveţi dreptate, nici eu nu aş fi considerat că s-a întâmplat ceva deosebit, dacă …
Vineri am obţinut, cu oarecare greutate, un manifest care circulă în RATL Turda (vezi: www.jurnaluldearies.ro/images/stories/ratlmanifest.jpg). L-am scanat, l-am pus la dispoziţia redactorului şef, acesta a adăugat un comentariu şi l-a postat în ediţia online a ziarului nostru, aproximativ pe la ora 14.
Două ore mai târziu, am avut surpriza să-mi văd imaginea scanată, în ediţia online … a unui alt portal informativ turdean (vezi: www.turdanews.net/attachments/2009_manifestratl.jpg). Fără nici o menţiune despre autor ori despre vreo sursă de preluare. Deci, imaginea era „a lor”.
Probabil, au făcut şi ei rost de manifestul în cauză şi l-au scanat!? Am comparat foarte atent cele două imagini, cea postată de noi şi cea postată de ei: umbra îndoiturii hârtiei scanată de mine se regăseşte perfect, nemodificată, în imaginea celorlalţi. Puteau să lucreze, măcar  un pic, pe imagine ca să lase impresia că au muncit şi ei. Mai ales că nu scapă nici un prilej să facă paradă de perfecta lor corectitudine. Să fie sănătoşi! …

Doar că, cineva spunea că respectul se câştigă, nu se pretinde!

Aveţi cele două imagini:

jurnalul.jpg  turdanews.jpg

care e cea de la „Jurnalul de Arieş” şi care de la „Turdanews”?