Turda la Ora de vară şi Ora Pământului

Posted on 13 martie 2009

0


Ora de vară
În România, se trece iar la „ora de vară”. Adică, în dimineaţa zilei de 29 martie, la ora 3, vom muta ceasul cu o oră mai încolo şi vom zice că e deja ora 4.
Până la sfârşitul lunii martie, circa un sfert din populaţia lumii pierde o oră de somn, câştigând o ora de soare în plus pe zi. Acest lucru se întâmplă datorita introducerii orarului de vară. În SUA a început deja, cu câteva săptămâni înaintea Europei, unde va începe la 29 martie (pentru a se încheia la 25 octombrie).
Despre avantajele acestui sistem se discută pe diferite planuri. Se câştigă ceva la energia electrică, se „câştigă” ceva şi la nivelul stresului indus de modificarea de orar organismului fiecăruia dintre noi, dar se aplică în continuare.
Ora Pământului
Auzim mereu despre schimbările climatice care ne ameninţă viitorul. Despre ce putem face, fiecare, în calitate de simpli cetăţeni, am aflat de le pagina web: www.earthhour.org/about/ro:ro
„Pe 28 martie 2009, la 20.30, oameni de peste tot din lume vor stinge lumina timp de o oră. Va fi un eveniment în care ne dorim să implicăm un miliard de oameni şi mai mult de 1.000 de oraşe, pentru a dovedi că împreună putem să acţionăm împotriva schimbărilor climatice.
Mişcarea Earth Hour a început în oraşul Sydney, Australia. Pe 31 martie 2007, 2,2 milioane de persoane şi 2100 de companii din Sydney au stins luminile timp de o oră. În 2008, evenimentul a devenit unul global, antrenând 100 de milioane de oameni din 35 de ţări. Embleme ale oraşelor participante, precum Golden Gate Bridge din San Francisco, Colosseum-ul din Roma sau panoul Coca-Cola din Times Square, au rămas în întuneric, ca simboluri ale speranţei pentru o cauză din ce în ce mai importantă pentru omenire.
Earth Hour 2009 este un apel global la acţiune care se adresează fiecăruia dintre noi, fiecărei companii şi fiecărei comunităţi. Un apel la responsabilizare, iniţiativă şi la solidaritate, toate menite să construiască un viitor sustenabil. Şi în 2009, oameni de peste tot din lume vor stinge luminile şi se vor uni într-un mesaj unic despre viitorul planetei.”
Astfel, dat fiind numărul mare de participanţi aşteptaţi, Earth Hour devine cel mai succes proiect de conştientizare şi informare a omenirii asupra problemelor climaterice. În plus, Ora Pamantului arată că ne pasă de viitorul nostru şi al globului. Rămâne să şi facem ceva, concret,  pentru a-l îmbunătăţi.
Ora Turzii şi a Câmpiei
Pe 28 martie, la ora 20.30 (ora României), oameni de pe întreg mapamondul vor stinge lumina timp de o oră.
În Bucureşti vor fi stinse luminile de la Palatul Parlamentului, Opera Română, Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă şi Cercul Militar. De asemenea, în seara zilei de 28 martie, WWF va organiza un eveniment de stradă în Piaţa Constituţiei, împreună cu Astroclubul Bucureşti.
„Ziua de Cluj” arată în ediţia sa din 10 martie: „Clujul este unul dintre cele şase oraşe ale României care se alătură, în 2009, în mod oficial, campaniei globale WWF (World Wide Fund for Nature), numită Ora Pământului”.  Astfel, în 28 martie, timp de o oră, vor fi stinse luminile în clădiri emblematice ale oraşului. Scopul campaniei WWF este de a stopa degradarea mediului şi efectele negative ale schimbărilor climatice.”.

Oare, noi, turdenii nu ne implicăm în astfel de acţiuni?
Zona noastră nu stă prea bine din punct de vedere ecologic. Turda este un oraş cu mari probleme legate de ecologie. Rămăşiţele epocii „Ceauşescu” sunt la tot pasul. Începând cu depozitele de HCC (Hexaclorciclohexan) şi terminând cu fabrici ca fostul Casirom, mari poluatori. În afară de astfel de poluări, ne confruntăm şi cu spaţii de o insalubritate endemică. Ajunge să mergi în colonia de Ciment sau pe str. Margaretelor ori în spatele fostelor Uzine Chimice. Parcă la Câmpia lucrurile ar sta cu un strop mai bine.
Chiar dacă există câteva fundaţii ecologiste, activitatea lor din ultimii ani este prea puţin cunoscută, prea puţin vizibilă la nivel de comunitate locală.
Şi atunci, de ce nu s-ar ralia şi Turda, ba chiar şi Câmpia Turzii, campaniei mondiale „Ora Pământului”?
Jurnalul de Arieş vă cheamă ca, oficial sau individual, să facem toţi un gest – atât de simplu: să stingem luminile şi televizoarele, măcar timp de o oră, pentru a arăta, tuturor şi nouă-înşine, că ne pasă de soarta Pământului nostru, a mediului înconjurător, a noastră ca vieţuitori – trestia gânditoare – pe Pământ.
irimie-1230Poate că suntem oraşe mici, dar ar fi bine să arătăm că localitatea este vie şi că ne pasă.

Ultima oră: Avem promisiunea viceprimarului, Mircea Irimie, că şi Turda se alătură celor 1.000 de oraşe care participă la „Ora Pământului 2009”!