Proiectul Roşia Montană suspendat

Posted on 20 martie 2009

0


97-rosiamontanaCentrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) şi „Alburnus Maior” (asociaţi localnicilor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană) au emis un Comunicat de presă comun, referitor la decizie finală a instanţei, care confirmă că trebuie oprită procedura EIA (evaluarea impactului asupra mediului) pentru proiectul Roşia Montană:
„19 martie 2009 – Curtea de Apel Timişoara a decis că Certificatul de Urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept. Decizia Curţii este finală, nu poate fi contestată în apel, confirmând în acelaşi timp o decizie anterioară a Tribunalului Timişoara pronunţată în octombrie 2008. De asemenea, acest nou verdict susţine evaluarea realizată de Ministerului Mediului în septembrie 2007, potrivit căreia Certificatul de Urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept. Conform legislaţiei romaneşti, procedura de autorizare pentru proiectul de minerit de la Roşia Montană nu poate reîncepe în absenţa unui Certificat de Urbanism valid.
Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este deţinută în proporţie de 80% de Gabriel Resources (TSX:GBU), o companie miniera canadiană de mică dimensiune, limitată financiar şi neexperimentată, care intenţionează să strămute localnicii din Roşia Montană pentru a realiza cea mai mare mină de aur de suprafaţă din Europa. Încă de la începutul său, acest proiect a fost asaltat de scandaluri, probleme operaţionale şi opoziţie vehementă pe plan local, naţional şi internaţional. Printre cei mai însemnaţi acţionari ai Gabriel Resources se numară compania minieră americană Newmont (NTSE: NEM) care deţine 19,68% din acţiuni, compania American Electrum Strategic Holdings LLC ce deţine 19,89% din acţiuni şi compania americană Paulson&Co. ce deţine 18% din acţiuni.
La începutul lunii august 2007, titularul proiectului Roşia Montană a solicitat şi obţinut Certificatul de Urbanism Nr. 105/2007 pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Asociaţiile Alburnus Maior şi CIDRM au deschis în consecinţă o acţiune judecătorească, solicitând instanţei să verifice dacă Certificatul de urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept, conform modificărilor aduse Legii Contenciosului Administrativ 554/2004. Potrivit Art. 14/5 al Legii 554/2004, în cazul în care se emite un nou act administrativ cu acelaşi
conţinut ca şi unul deja suspendat, atunci noul act este suspendat de drept. în septembrie 2007 Ministerul Mediului a ajuns la concluzia că în baza modificărilor aduse Legii 554/2004, Certificatul de urbanism Nr.105/2007 este suspendat de drept şi nu produce efecte juridice. Ministrul Mediului de la acea dată a anunţat public (1) faptul că procedura EIA pentru proiectul Roşia Montană nu poate continua. În octombrie 2008, Tribunalul Timişoara a constatat (2) suspendarea de drept a certificatului de urbanism nr 105/2007. Decizia a fost contestată, însă Curtea de apel Timişoara, a hotărât printr-o decizie irevocabilă, că Certificatul de Urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept.
Considerăm că exista motive bine întemeiate ca acest certificat să fie şi anulat de instanţă, iar acţiunea noastră judecătoreasca în acest sens este pe rol. Între timp, nu exista nici un temei pentru reluarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului” – concluzionează Dan Mercea, preşedintele CIDRM. „În acest moment, toată atenţia societăţii civile este îndreptată asupra noului Ministru al Mediului, domnul Nicolae Nemirschi, pentru a ne asigura că deciziile instanţelor de judecată din România sunt respectate şi sprijinite.”.