Florian de pe Eminescu

Posted on 26 aprilie 2009

17


florian-detaliuTreburile cotidiene ne fac să umblăm mereu. Cu maşina ori pe jos.
Când suntem la volan, dăm atenţie traficului. Când mergem per pedes, atenţia ne este la nivelul celorlalţi trecători, iar gândurile cine ştie pe unde, la treburile ce ne împing la drum.
Rar ne ridicăm privirea înspre partea de sus a caselor.
Dacă facem acest gest, avem şansa să vedem şi lucruri nebănuite.

Fecioara Maria
Mergând pe str. Eminescu, întâlnim două grupuri statuare în nişele de la casele cu nr. 3 şi 5.
La nr. 5 e bustul lui Eminescu. Normal, pentru că strada poartă numele poetului naţional.
Acolo unde acum e bustul poetului, înainte, era o statuie dedicată Fecioarei Maria. Comuniştii au distrus-o şi nu ştim dacă mai există pe undeva respectiva statuie. Din păcate, nu am reuşit, încă, să găsim o fotografie cu respectiva statuie.
Poate ne ajută cititorii!florian-turda
Sfântul Florian
Sub acoperişul casei de la nr. 3, tot într-o nişă, se află o statuie, cu un personaj îmbracat în straie romane şi cu un vas cu apă.
Este statuia Sfântului Florian, protector al pompierilor.
Florian a fost cetăţean roman şi a murit ca martir în anul 304, în Lauriacum, o localitate care azi se numeşte Lorch şi se află în Austria.
Era pompier. Se spune că ar fi salvat de foc un oraş întreg, aruncând doar o galeată de apă. Fiind creştin, Florian a refuzat să se închine zeilor romani. Şi-a pierdut slujba şi a fost exilat. Pentru nerespectarea exilulului, dar şi pentru ajutorul dat altor creştini, este tăiat de viu în bucăţi, de către romani, după care a fost legat de o piatră de moară şi a fost aruncat în râul Enns.
La Turda, statuia lui a dăinuit vremurilor într-o nişă a casei de pe str. Mihai Eminescu.
Oricum, pompierii noştri turdeni nu ştiu că sunt ocrotiţi de Sf. Florian!
Alte statui
florian-jimboliaÎn Transilvania, o statuie a Sf. Florian se mai găseşte la Arad. În Aradul Nou, cartier al Aradului unde locuiau majoritar etnici germani.
La  Jimbolia, statuia se află chiar lângă Primarie şi a devenit un toponimic pentru localnici. Ţi se spune „mergeţi la Florian, apoi mai întrebaţi”, de parcă ar vorbi despre un alt localnic.
Mai la nord, în Carei, Sf. Florian este şi protector al oraşului. Statuia a fost propusă a fi amplasată în centrul oraşului. A fost mutată din parcul dendrologic, într-un spaţiu din Castel, pentru restaurare. Soclul a fost amenajat în cursul anului 2000, aşteptându-şi ani în şir statuia.
La Panciovo (Serbia) a fost ridicată statuia Sfântului Florian, ocrotitorul de foc, în 1813, după ce izbucniseră numeroase incendii la casele construite mai ales din lemn.

Nota: Sf. Flroian e sărbătorit de catolici la 4 mai, data morţii sale; am căutat să-l găsesc pe Sf. Florian în calendarul Ortodcşilor.; nu l-am găsit şi am primit de la turdeanul  Radu Cerghizan informaţia lămuritoare:
Exista „sfinti” comuni (catolici si ortodocsi), de pilda Nicolae, dar exista multi „sfinti” (ii scriu in ghilimele, sfintii fiind produse bisericesti dubioase, nebiblice) recunoscuti numai de catolici sau numai de ortodocsi. Crestinii nu s-au putut pune de acord in chestiuni mult mai simple (ca, de pilda, data Pastelui), cum daramite sa se poata puna de acord in probleme mai spinoase? …
Florian este un „sfant” preparat de lumea catolica si serbat numai in lumea catolica.
In România a patruns numai in zonele vestice ale tarii, unde o parte a populatiei (schwabii si unii unguri) au fost romano-catolici.
Cred ca Turda este punctul cel mai estic din România unde a penetrat cultul „patronului pompierilor”.
Apreciind dupa stil, presupun ca acea casa (str. Eminescu nr. 3) probabil ca a fost construita pe la finele secolului al XIX-lea, de catre o familie de maghiari romano-catolici.

Posted in: 51 - TURDA