Varză à la Turda

Posted on 12 iunie 2009

29


Varză à la Turda (adusă de la Cluj) după mintea lui Zamfir

Ingrediente, de pus în laboş:

–       o varză mare şi foarte bine îndesată (o vărzoaie, ce mai încolo ori mai încoace!), orez (cam cât încape într-un pumn fără mănuşă de box), vreo 200 g slănină afumată (nu e de la un fumător, că nu mai permite UE), şi încă vreo 400 g carne de porc (mort, evident asomat),

–       o ceapă mare (de Moldoveneşti, umflată ca un uger şi dulce ca mierea), ulei (de floare de-aia ce se cam uită după Soare), smântână (neruşinat de grasă),

–       boia de ardei (rumenă ca buzele de fecioară), sare (din salina turdeană), piper (negru ca abanosul şi iute ca praştia), frunze fel şi fel (pătrunjel, mărar, busuioc, etc. – fără jenă, ca să se tăifăsuiască între ele la căldură) după gustul bucătarului

Preparare, adică ce şi cum e musai să faci:

–       se taie ceapa în solzişori (ca de crap până crapă capra-n patru) şi se căleşte (să fie ca oţelul sticlos), apoi, se adaugă carnea şi slănina tocate (de-a valma că tot vin ele de la acelaşi porc);

–       după prăjire, amestecului i se adaugă boiaua (să nu se cănească şi să rămână tot ruşinată);

–       se toacă varza mărunt (cu nervi, fir-ar să fie!) şi se căleşte (să fie ca sticla oţeloasă) în ulei;

–       într-un vas de fontă (tuci negru ca ţiganul care l-a turnat) se pun straturi: mai întâi, varza, apoi, carnea şi orezul, având grijă (că de nu, iese varză … varză) ca stratul hăl mai dă sus să fie tot o varză,

–       peste varza finalistă se pune smântâna (să intre lasciv pe la toate încheieturile straturilor îmbrăţişate în promiscuitate) şi se acoperă ermetic cu folie de aluminiu (să nu răsufle ce se întâmplă în laboş);

Tuciul (îngreunat cu adunătura asta de straturi ca erele geologice) se încredinţează cuptorului (chiar şi în luna lui Cuptor), la foc mic şi pricăjit (să moară de nerăbdare pofticioşii), până iese de pe-acolo un miros care vă mută nasul şi vă informează că ceva este gata de pus în blid (chiar şi-n armată era fain când se umpleau blidele!).

Găteala gata gătită se pune în strachină mare şi largă (să-ncapă multă, că-i bună!) şi se potopeşte iarăşi cu smântână (fără pic de milă).

Pe lângă toate ingredientele (pe care o să le procuraţi voi, că-s pe bani) şi indicaţiili preţioase (pe care vi le-am dat eu, că-s pe gratis), este necesar şi talentul bucătarului. Dacă îl aveţi şi pe acesta, … spor la treabă, că POFTĂ MARE precis aveţi după ce aţi citit reţeta!!!

Pe masă, lângă blidul cu Varză à la Cluj, astfel preparată, se pune o glajă cu bere zgribulită (pentru caz de incendiu)! Ori o uiagă cu jin, da’ musai să şie roşu!

Notă: Mâncaţi voi, că io, de când m-am certat cu doctoriţa, nu mă mai lasă! Cum am explicat oricui m-a întrebat: „Ce ai voie să mănânci după regimul prescris de medic?”. Am voie să mănânc absolut orice, în afară de … ce-i bun! Şi Varza a la Turda – Cluj e bună!

Dacă vreţi să vă luaţi acasă reţeta, e aici: Varza a la Turda

Iar, dacă credeţi cu nu-s bun bucătar, mergeţi la Edith, să vă dea ea reţete mai bune. Deşi …