Pentru o viaţă normală

Posted on 16 iunie 2009

2


Am discutat cu Gheorghe Sav despre activităţile curente ale Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotori „Oameni pentru oameni” din Turda (AHNT).
Pe mai multe planuri. Pe plan sportiv, sportivii se pregătesc pentru un nou concurs. Pe planul întrajutorării, s-au perfectat colaborarea cu alte ONG-uri pentru asigurarea cărucioarelor necesarii deplasării persoanelor cu handicap neuromotor. Iar pe planul colaborării cu italienii, pentru construcţia atelierului de proteze, lucrurile merg bine.

La Campionatul naţionalsav siglaccsh
Cei care ştiu să mânuiască paleta tenisului de masă se pregătesc pentru viitorul Campionat naţional rezervat persoanelor cu handicap.
Echipa Clubului sportiv, CCSH Turda, va fi formată din opt sportivi. Printre care se vor afla şi Marius Onati, Stelian Pop şi Alexandru Vereş, obişnuiţi cu astfel de participări la întreceri.
sav 1040Cu speranţa că şi de astă-dată se vor întoarce cu lauri la diferitele categorii la care participă.
Aşa cum s-au întors de la recentele întreceri de la Cluj Napoca.
Colaborări benefice
Un alt program al asociaţiei este cel de asigurare a materialelor specifice necesare îmbunătăţirii vieţii persoanelor cu handicap.
Actualmente, în colaborare cu un ONG din Cluj Napoca, se întocmesc listele cu necesarul de cărucioare necesare pentru deplasarea persoanelor cu handicap. Este verificată şi notată situaţia specifică a fiecăruia dintre solicitanţi, pentru a se comanda cărucioarele cele mai potrivite fiecăruia dintre ei.
Sav face apel şi pe această cale la toţi cei care au nevoie de astfel de mijloace de deplasare să vină la sediul asociaţiei, cât mai curând cu putinţă, pentru întocmirea documentelor premergătoare, întocmirea cererii şi a fişei personale. Chiar şi pentru cei care nu sunt încă membri ai asociaţiei, mâna le este întinsă prin completarea simultană şi a adeziunii la asociaţie.108 ahnt 6365
Viitorul atelier
Proiectul „Băieţi pe picioare” se derulează într-un parteneriat al „Asociaţiei Universitare pentru Cooperare Internaţională” (AUCI) cu „Centrul de proteze Budrio” din Roma (INAIL). AUCI a iniţiat un protocol de colaborare cu Asociaţia Handicapaţilor Neuromotori „Oameni pentru oameni” din Turda (AHNT) pentru a edifica la Turda un atelier de realizare a protezelor, oferind şi locuri de muncă pentru persoane cu handicap din Turda.
Nu în ultimul rând, este prevăzut şi oferirea de sprijin pentru reinserţia socială, sprijin pentru obţinerea unei calificări, a unei meserii. Pe lângă asigurarea protezelor atât de necesare, câştigul va fi şi în locuri de muncă. Câţiva dintre membrii asociaţiei vor avea un serviciu asigurat.sav 0012
De curând, cei doi medici italieni, Massimo Liberatori şi Franco Mele, au revenit la Turda pentru discuţiile şi analizele necesare întocmirii proiectului viitorului atelier de proteze, care se va edifica în curtea asociaţiei turdene.
În mod cert, se vor găsi şi resursele financiare pentru materializarea proiectului.
La întâlnirea precedentă, Primarul Tudor Ştefănie le-a dat asigurări că îi va sprijini în materializarea intenţiilor.

Posted in: 14 - social