Pajura Turzii

Posted on 17 iunie 2009

0


108 alpinism 6519Am aflat că Asociaţia alpiniştilor „Pajura” Turda organizează în acest week-end la Cheile Turzii un  curs de iniţiere in alpinism.
Cursul se adresează tuturor celor interesaţi (persoane cu vârsta peste 14 ani ) indiferent de gradul de experienţă. Se vor preda noţiuni teoretice introductive, după care se vor desfăşura ateliere practice pentru deprinderea diferitelor tehnici de căţărare, precum şi noţiuni legate de conduita montană, meteorologie, supravieţuire în natură.

Scurtă istorie
În 1972 a fost înfiinţată prima secţie de alpinism din Turda. Iar în 1990, Secţia de alpinism „Turdeana” a devenit Asociaţia Alpiniştilor „Pajura” Turda, fiind prima organizaţie non-profit constituită în judeţul Cluj.
108 alpinism rapelAsociaţia Alpiniştilor „Pajura” Turda a dus renumele oraşului in toată ţara prin participarea la toate disciplinele sportive aferente campionatului naţional de alpinism si escalada, precum si în afara ţării prin expediţiile din CAUCAZ, cu atingerea vârfului Elbrus – 5.647 m şi Iran, cu atingerea vârfului Damavand – 5.671 m.
Prin grija asociaţiei a fost ridicată, în 1999, Crucea nouă din Cheile Turzii.
Echipamentul, materialele şi activităţile clubului sunt realizate din cotizaţia membrilor (asociaţia are circa 25 de membri) şi din sponsorizările primite din partea diferiţilor colaboratori, prieteni şi simpatizanţi, pe care la rândul nostru îi ajutăm prin participarea la unele lucrări care necesită lucrări la înălţime şi factor mare de risc.
Iniţiere în alpinism
Cursul de iniţiere în alpinism se adresează tuturor celor interesaţi (persoane cu vârsta peste 14 ani ) indiferent de gradul de experienţă. Se vor preda noţiuni teoretice introductive, după care se vor desfăşura ateliere practice pentru deprinderea diferitelor tehnici de căţărare, precum şi noţiuni legate de conduita montană, meteorologie, supravieţuire în natură.
Acţiunea are ca scop promovarea acestui sport în rândul tinerilor, dorind să sublinieze una dintre cele mai bune modalităţi de punere în valoare a  potenţialului turistic pe care îl are zona.
108 alpinism 6522Membrii asociaţiei participă şi la acţiunile de salvare, unii fiind chiar membrii ai echipei „Salvamont”.
Pasionaţi de munte
Din discuţia cu Balogh Andras, membru al asociaţiei, am mai aflat că este vorba de o asociaţie în care conlucrează pasionaţi de alpinism, de munte, în general. Nu urmăresc, neapărat, performanţa, cât „ieşirea la munte”, cum afirmă Balogh.
Membrii asociaţiei au bătut tot munţii. Iarna mai fac şi schi. În februarie s-au desfăşurat activitatea în Munţii Bucegi. Mi-a vorbit despre Doru Iuga, Florin Vulturar, şi despre regretatul Ovidiu Cuc (din păcate, a 108 alpinism refugiu che turziidecedat, dar într-un accident de maşină, nu pe munte!).
Sediul asociaţiei este în centrul oraşului. Iar pagina web are adresa www.pajuraturda.org.
Despre cursul de iniţiere, spune că este un fel de „degustare”, pentru a trezi pofta de munte a tinerilor. În Turda mai există o asociaţie de montagniarzi şi colaborează ca între prieteni.
La acţiuni de iniţiere, cei care nu devin alpinişti, se aleg cu informaţii despre munte. Utile în excursii, drumeţii, utile în evitarea accidentelor care transformă excursia în durere.
La un moment dat, discuţia noastră s-a întrerupt, pentru ca Balogh să poată da indicaţii unor turişti germani care se interesau de zonă.

Posted in: 6 - Sport