În postarea Mănăstirea Petridului, vă promisesem şi alte detalii. Ajutorul mi l-a dat părintele Dorin Sas, care a scris un capitol despre mănăstire în lucrarea sa de licenţă.
Mănăstirea Petridul de Sus
Vocaţia românilor spre monahism este recunoscută şi consemnată de analele istoriei bisericeşti. Mânaţi de dorul unei slujiri continue lui Dumnezeu, renunţând la tot ce le oferea viaţa lumească, s-au îndreptat spre sihăstrii, în pustietăţi, în munţi sau în crepăturile pământului. Mirenii de ieri au îmbrăcat rasa monahală, lăsându-se definitiv în voia Atotputernicului.
Şi-n această zonă la care ne referim mărturiile istorice adeveresc existenţa unui locaş de închinare la Petridul de Sus, pe platoul Muntelui Turzii.
Mănăstirea – istorie
Istoricul Gheorghe Moldovan, originar din aceste locuri, în monografia sa „Muntele Petridului” datează începuturile construcţiei mănăstirii în prima jumătate a secolului XVI, mai precis cu 10-15 ani înainte de 1568. În acest an, regele Ioan Sigismund al II-lea, Principele Transilvaniei, emite un act prin care mănăstirea era obligată să plătească anual o arendă de un taler de aur, un berbec gras şi un stup de albine, Scaunului Arieşului. De ce acest mare tribut, vom vedea în cele ce urmează. Bisericuţa mănăstirii era aşezată în rotonda formată de un fost lac glaciar, având forma de pară. Ioan Sigismund făcuse o împărţire administrativ teritorială dăruind versantul estic al muntelui coloniştilor secui din acest comitat al Scaunului Arieşului. Fiindcă porţiunea de 5 – 6 metri ce formează altarul bisericii intră în cadrul de răsărit al muntelui, călugării de aici se supuneau acestei dări. O delimitare arbitrară, în defavoarea monahilor, impusă forţat de mai marii vremii.
Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu în „Istoria Bisericii Ortodoxe Române” menţionează mănăstirea ca existentă abia în secolul XVI. Dar iată o informaţie care vine să sprijine ideea existenţei mănăstirii cu trei secole înainte, mai precis la începutul sec. XIII. Într-un act de cancelarie ce purta data de 6 octombrie 1278 este amintit stăpânul Ţării Hăşdăţii (Terra Hasadat), care-şi întindea jurisdicţia şi asupra mănăstirii sus-amintite. Ori, dacă acesta exista în 1278 ca fiind filie a mănăstirii mamă – Petrid – deducem că aceasta din urmă este construită înainte de 1278, prima dată trebuind să fiinţeze matera, apoi filia.
În anul 1687 Mitropolitul Dosoftei al Moldovei (1624-1693) trimite cartea sa „Viaţa şi petrecerea sfinţilor” şi mănăstirii Petridului cu o dedicaţie în slavonă. Iată textul tradus:
„Sfintei mănăstiri a Adormirii Preasfintei şi Preabinecuvîntatei Născătoarei de Dumnezeu, Preacuratei şi Pururea Fecioarei Maria din Petrid, am dăruit această carte, pentru ca sfinţii părinţi (n.n. – e vorba de călugării mănăstirii) să mă pomenească pe mine şi pe părinţii mei Leontie şi Maria născută Misira. În anul 7195 (1687), iunie 8 în Striju, pe cînd mă aflam printre străini din pricina vremurilor nepaşnice.” [Smeritul Dosoftei, Mitropolit al Sucevei]
Pe acelaşi exemplar al cărţii mai există o însemnare ulterioară, făcută de o altă mână, tot în slavonă:
“Această sfântă carte, anume Proălog sau Vieîţile tuturor sfinţilor a smeritului Dosoftei Mitropolit de Suceava, se dă întru numele rodului mieu Leontie şi Maria, anume Misira, şi ctitorii sfintei mănăstiri, anume Toader Balica din Sălicea, Căldare Ion, Glava Toader din Petridul de Sus, Guzna Ion de pe Valea Arieşului/lăcuind în Ţara Rusască, şi această carte să nu fie dată în alt loc; cine o va fura ori o va vinde de la mănăstirea Petridului, aproape de cetati Turdei să fie proclet anatema, văleato de la naşterea lui Domnu şi Mîntuitorului nostru Is. Hs. leat 1688.”
„Cele două însemnări, pe lângă faptul că mărturisesc numele părinţilor şi pe cele ale rudelor sale, ctitori la Petrid, afirmă o poziţie socială deosebită neamului său, confirmând interese şi complexe relaţii cu Transilvania, multe insuficient cunoscute încă. Fără a exclude ipoteza originii transilvane a acestei familii în spaţiul românesc, ctitoria transilvană mărturiseşte şi despre vechimea acestei familii şi, indiferent de originea ei, despre o încadrare perfectă în acest spaţiu cultural şi spiritual, fapt confirmat de altfel şi de hrisovul emis de Ştefan cel Mare familiei Papara (rudenii mai îndepărtate ale mitropolitului), prin care li se recunoaşte şi întăreşte, cu toate că locuiau la Lwow, dreptul asupra „moşiilor strămoşeşti”.
Din simpla enumerare a numelor celor care au edificat locaşul ortodox de pe Muntele Petridului, Mitropolitul Justin Moisescu deduce legăturile familiei vlădicului moldovean cu Ardealul şi, probabil, petrecerea unei părţi din tinereţea lui Dosoftei la Mănăstirea Petridului acesta cunoaşte foarte bine toponimia locului). În sprijinul acestei idei vine şi faptul că în biografia lui Dosoftei există o pată albă, mai precis intervalul dintre anul naşterii, 1624, şi 1648, anul călugăriei sale la Probota. Se prea poate ca în acest răstimp paşii să-l fi purtat pe tărâm transilvan, şi o bună parte din tinereţe să o fi petrecut între călugării de pe munte. Tot în acest sens Alexandru Andriescu în studiul introductiv al volumului “Dosoftei – Opere”, spune că mitropolitul a simţit nevoia să facă un dar de suflet la mănăstirea cea mai legată de familia sa. Cunoscând foarte bine nevoile de aici, lipsa materialului didactic, s-a gândit să ajute în felul său aşezământul monastic de aici.
În anul 1601, când marele Voievod Mihai Viteazul este ucis mişeleşte pe câmpia Turzii, trupul i-a fost îngropat pe locul crimei, iar capul dus de oştenii săi credincioşi într-o peşteră din Cheile Turzii. Aici monahii i-au săvârşit în taină prohodul, iar apoi, tot cu ajutorul lor, capul i-a fost dus la mănăstirea Dealu, lângă Târgovişte (potrivit spuselor lui Iorga).
În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, această mănăstire a fost una din puţinele cruţate de generalul Adolf von Bucow de la distrugere, cu condiţia ca preoţii şi monahii de aici să ţină cursuri şcolare pentru tineretul celor trei Petriduri, şi nu numai. Pe lângă şcoala monahală pentru novici, aici era şi o şcoală de carte, de răspândire a învăţăturii, mănăstirea devenind un puternic focar de civilizaţie şi cultură. Ba mai mult, aici se predau şi cursuri de religie pregătindu-se astfel viitorii clerici, pe care ulterior episcopul îi hirotonea. “Românii din Ardeal aveau biserici şi mănăstiri zidite. Aveau preoţi şi vlădici. Reşedinţa şi numele acestor vlădici nu le cunoaştem; vor fi locuit prin schituri şi mănăstiri de la munte. Se aşezau într-un sat şi de aici îşi exercitau drepturile episcopale. Aproape toţi sunt străini veniţi în Ardeal, sfinţiţi în ţările ortodoxe din Răsărit.”.
Mănăstirea ia un avânt deosebit, dovedindu-se un factor deosebit de important în apărarea ortodoxismului şi a românismului pe aceste plaiuri ardelene. Se ţineau slujbe religioase pentru satele din jur, pentru cele de pe Valea Hăşdăţii, multe fiind invadate de religia unitariană. La Înălţare şi Rusalii se făceau aici pelerinaje mari, unde veneau creştini din toată Transilvania, ba chiar şi din Bihor, potrivit istoricului secui Orbán Bálasz.
În 1772 mănăstirea de la Petridul de Sus avea un călugăr, scăpând de represaliile ivite după mişcarea lui Sofronie.
Între slujitorii şi călugării mănăstirii Petrid, pe lîngă cei doi preoţi din sat, statistica Episcopului Inochentie Micu Klein menţionează în 1733 pe “Inocenţius, călugăr”. O inscripţie pe o icoană găsită de Iorga la Petreştii de Sus aminteşte pe ieromonahul Macaria în 1765. Orbán Bálasz menţionează pe „popa Avram”, egumen al locaşului monahal la sfârşitul secolului al XVIII-lea, iar un cronicar din secolul XIX menţionează pe „popa Crăciun”.
Ecourile răscoalei lui Horea ajung şi aici, o parte din călugări sunt alungaţi, iar şcoala de la mănăstire este redusă la tineretul celor trei Petriduri. Sunt sistate şi pelerinajele la mănăstire, fiind considerate de autorităţile vremii ca fiind foarte periculoase (este posibil ca aceste adunări ale creştinilor, în număr foarte mare, cu ocazia hramurilor sau sărbătorilor mai mari, să fi fost prilejul izbucnirii răzmeriţei în aceste locuri. Începând cu veacul XIX, aşezământul monastic de aici este administrat de parohia Petridul de Sus, iar lecţiile de la şcoala mănăstirii au fost predate de preoţi din parohiile vecine.
Mănăstirea avea şi o filie la câţiva kilometri depărtare şi anume, mănăstirea Berchiş. Ea avea o poziţie strategică, fiind foarte ingenios construită, astfel că în caz de pericol, şi în acele vremuri erau destule, călugării de pe munte se puteau retrage aici în deplină siguranţă. Un cercetător contemporan spune despre ea că este fondată în secolul XVII şi a dispărut la sfârşitul sec. XVIII, dar această afirmaţie este anacronică.
În 12 decembrie 1782 împăratul Iosif al II-lea dă un ordin restrictiv ce a avut ca urmare defiinţarea ordinelor călugăreşti din imperiu care duceau o viaţă contemplativă. Urmare a acestui fapt, Episcopia din Blaj, prin vicarul general Igantie Darabant, trimite o circulară protopopiatelor din eparhie prin care solicită o evidenţă a stării şi averilor mănăstireşti. Răspuns la această circulară este şi scrisoarea din 11 februarie 1783 trimisă de protopopul Meheşi Teodor din Cluj Mănăştur. Documentul face o prezentare amănunţită a mănăstirii Feleacului şi a Petridului de Sus. Iată ce avea în inventar la acea oră aceasta din urmă:
Carte Românească: Priholar; Octoih scris cu mâna (probabil copiat de caligrafii de aici); Apostol; Straşnic; Triod; Penticostar; Evanghelie; Octoih; Molitfelnic; Psaltire mare; Liturghier; Acatistier; Ceaslov; Catavasier.
Carte sârbească: Treti Evanghelie; Octoih; Psaltire; Polustar.
Vase liturgice şi veşminte: odăjdii; potir de cositor; două discuri (unul de cositor altul poleit cu argint); linguriţă de cositor; zveazdă (steluţă) de aramă; cinci procoveţe albe şi albastre; antimis cu sfinte moaşte; trei feloane (unul de carton cu flori albe şi două albastre); stihar albastru; patru patrafire (unul albastru, altul galben, unul cu flori roşii, altul cu albe); patru icoane mari; 13 icoane mici; două cruci; un prapor; o cădelniţă; un sfeşnic; un policandru.
Observăm faptul că mănăstirea avea un inventar bogat (tipărituri şi manuscrise – 18 volume), vase şi veşminte liturgice, precum şi icoanele iconostasului, ceea ce ne duce cu gândul la poziţia sa solidă din acea vreme. Pe lângă acestea, documentul menţionează că mănăstirea mai avea pământ de vreo patru merţe , un teren fânaţ de trei cară şi o junincă de doi ani.
„Iară a Petridului, cu cât împrejurul ei îs tot sate şi mănăstirea ei în vârful muntelui sau … şi e în marginea hotarelor acestor sate, care-s împrejurul ei, forte îndemână e tuturor oamenilor aş duce pruncii acolo la şcoală, şi aşa acea mănăstire s-ar putea lăsa pentru şcoală, precum şi satele toate de prin prejur pohtesc să rămâie şcoală, că şi până acum mai tot şcoală s-au ţinut la această mănăstire. Mai iaste o mănăstire la Berchiş, ctitorii ei neuniţi vor şi acuma să o ţie neunită, poate-să lăsa să să strice.”.
Locul pe care se afla era lung de 76 şi lat de 40 orgii (stînjeni). Mai avea agru (arător) de o găleată şi două feldere, fânaţ de şase care şi o pădure”. Mai exista şi o frumoasă grădină în jurul mănăstirii, care a durat până în 1960-1970. În apropiere de satul Petridul de Sus la locul numit „Tău” se aflau moara mănăstirii şi eleşteele călugărilor.
Evenimentele Revoluţiei de 1848 duc la distrugerea mănăstirii. Avram Iancu şi tribunul său, preotul Simion Balint au vizitat mănăstirea, incluzându-o în planurile lor de luptă, datorită poziţiei ei strategice.
După eşecul luptelor din 19 şi 20 decembrie 1848 petrecute între satele Tur şi Comiţig (azi Tureni şi Comşeşti) lăncierii se retrag răsfiraţi la mănăstire, urcând muntele. Auzindu-se acest lucru la Turda, o companie de vânători unguri pornesc să distrugă locaşul. Ajungând aici găsesc totul pustiu, căci combatanţii s-au retras spre mănăstirea Berchişului.” În ura lor, vânătorii ard biserica, şcoala şi celelalte construcţii din rotondă. Clopotul a fost salvat de Oprea Lup, morarul de la Tău care l-a scos din flăcări. Cărţile şi obiectele bisericeşti fuseseră ascunse din vreme printre tufişurile din jur, de către unul din vieţuitori, care nu a vrut să părăsească locurile”. Sătenii evlavioşi, construiesc monahului rămas o chilie, o clopotniţă şi o mică bisericuţă. La el venea Avram Iancu, după eşecul revoluţiei, când pribegea prin aceste locuri. Oamenii, auzind de Crăişorul Munţilor că este sus la mănăstire, îi duceau mâncare cu rândul satului.
Prin 1880 nu mai există nici un călugăr, sus, pe munte. În anul 1889 se mai putea vedea pardoseala bisericii din pietre frumoase, late, iar în faţa ei o cruce mare de piatră. Lângă biserică se vedeau clar fundaţiile edificiului şcolii şi ale micilor chilii călugăreşti.
În perioada interbelică, Dumnezeu trimite în Petridul de Sus un păstor vrednic, ce şi-a împlinit pe deplin chemarea sfântă. Este vorba de eruditul părinte Vasile Sinu. Ajutat de enoriaşi, între 1933 – 1937 reface vechea mănăstire. Tot el, se pare că i-a schimbat hramul în „Schimbarea la Faţă” (înainte fusese „Adormirea Maicii Domnului”), făcând probabil analogie între Muntele Petridului şi Muntele Taborului, pe care s-a petrecut evenimentul biblic menţionat. Sfinţirea mănăstirii a fost făcută în data de 3 octombrie 1937, cu mulţi credincioşi, sobor de preoţi în frunte cu episcopul, cântări, flori şi iz de sărbătoare.
În fiecare an la Schimbarea la Faţă, credincioşii din satele aparţinătoare Văii Hăşdăţii veneau la hram, pe munte. Se pornea cu o zi înainte, cu prapori, cruci, preoţi în frunte. Murmurau rugi şi cântau pricesne, închinându-se la fiecare Sfântă Cruce întâlnită. Şi aşa, pâlcuri şi cete de creştini se înfrăţeau întru mărturisirea aceleaşi credinţe străbune. Noaptea se slujea şi se cânta divin, încât muntele părea un rug de foc, aprins de făclia sufletelor însetate de Adevăr. Se spovedeau preoţilor duhovnici, iar a doua zi se împărtăşeau cu evlavie. După ce ascultau cuvintele pline de duh ale preoţilor şi slujba se încheia, se aşezau pe pajiştea din faţa mănăstirii şi-şi scoteau din traistă merindele. Spun bătrânii care au participat la acele hramuri că în acea zi se mânca peşte, fiind dezlegare cu ocazia Praznicului Schimbării la Faţă. După agapa frăţească, mai înconjurau toată mănăstirea, se închinau şi porneau în imne mariane spre casele lor, ducând în suflet apa cea vie a credinţei, cu nădejde că şi la anul se vor întoarce să se adape la izvorul harului.
În al doilea război mondial mănăstirea e distrusă din nou, iar clopotul vechi a dispărut. Azi, se mai văd urmele fundaţiei altarului şi însemne sumare din mormintele călugărilor de altădată în spatele bisericii.
În rândul mănăstirilor din Transilvania aceasta ocupă un loc de primă importanţă. În timpurile de asuprire etnică şi religioasă ea ne – a reprezentat ca instituţie românească, a ţinut aprinsă flacăra credinţei şi a şcolii naţionale româneşti, a răspândit valorile eterne în strânsă legătură cu celelalte provincii româneşti libere.
Bastion al ortodoxismului, vatră de tradiţie şi credinţă străbună, centru statornic de transmitere a învăţămintelor perene pentru noile generaţii – aceasta a fost mănăstirea Petridul de Sus – Cheile Turzii. Căci în aceste locuri legendare s-a scris o filă de istorie, din păcate, de mulţi neştiută.
Mănăstirea – astăzi
Deşi trecuse aproape o jumătate de secol, cei care au ştiut de existenţa şi importanţa acestei mănăstiri n-au uitat-o, şi în adâncul sufletului lor, voiau să o vadă din nou ridicată, cu turlele spintecând cerul şi să-i audă dangătul de clopot ce cheamă spre împreună rugare. Aşa se face că în 1997 preotul Vasile Ştiopei de la Parohia Oprişani II Turda, ctitor a trei locaşuri sfinte în oraş, se hotărăşte să refacă vechea mănăstire de la Cheile Turzii, secondat de doi tineri studenţi teologi: Rareş Moldovan şi Horaţiu Borza.
Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului Feleacului şi Clujului, prin purtarea de grijă a Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Bartolomeu Anania a făcut demersurile necesare pentru obţinerea aprobării din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Acesta, în şedinţa de lucru din 15 – 16 decembrie 1998, a examinat propunerea ierarhului clujean şi, în temeiul prevederilor art. 76 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române a hotărât aprobarea reînfiinţării Mănăstirii Schimbarea la Faţă din zona Cheile Turzii, judeţul Cluj, cu destinaţie pentru călugări, urmând a se organiza şi funcţiona potrivit rânduielilor canonice, statutare şi regulamentare ale Bisericii noastre. Actul numărul 6247/21 decembrie 1998 este semnat de Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi Preşedintele Sfântului Sinod.
Prin donaţiile unui număr de credincioşi s-a creat o bună parte din baza materială şi financiară necesară reconstruirii mănăstirii pe terenul concesionat gratuit de primăria comunei Petreştii de Jos. Ba mai mult, s-a găsit şi un vieţuitor pentru reînceputul vieţii călugăreşti în aceste locuri, în persoana monahului Teofil Popescu, fiu al oraşului Turda. Călugărit la Manăstirea Cozia, la propunerea P.C. Arhimandrit Vasile Flueraş, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, monahul Teofil a acceptat să se întoarcă acasă, să reînnoade firul unei tradiţii mănăstireşti cu profunde ecouri, aici, pe plaiurile natale. Socotim că peste toate acţiunile omeneşti, a stat, ca o pavăză protectoare Providenţa divină, Care a călăuzit paşii tuturor celor implicaţi în bunul mers al reconstrucţiei locaşului.
Şi pentru ca lucrarea începută să fie dusă la bun sfârşit o echipă de tineri teologi, şi nu numai, în frunte cu monahul Teofil Popescu, având binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Bartolomeu colindă în fiecare duminică satele şi oraşele transilvane pentru a aduna fonduri necesare construcţiei. Participă activ la Sfânta Liturghie, cântă, rostesc cuvinte de învăţătură, iar apoi merg pe la casele creştinilor pentru a aduna obolul fiecăruia, „acel ban al văduvei”, fără de care mănăstirea ar fi doar un gând frumos. Şi cum mărturisea ctitorul cel mare, preotul Vasile Ştiopei, aceşti tineri zeloşi au devenit binefăcători ai sfântului locaş de la Cheile Turzii intrând şi ei în rândul ctitorilor. La ora când scriu aceste rânduri mănăstirea este înălţată, acoperişul fiind deja finisat, iar turlele îmbrăcate cu tablă de aluminiu. Primul corp de chilii este ridicat împreună cu paraclisul, trapeza şi bucătăria. Locul este propice pentru viaţa mănăstirească, la doar un kilometru şi jumătate depărtare de satul Petreştii de Sus, pe dealul numit „La Curmături”. Nu s-a putut construi pe locul vechiului aşezământ din cauza solului şi a condiţiilor vitrege de acolo, deşi aceasta a fost dorinţa iniţială. Probabil acolo se va construi un mic paraclis şi o chilie ce va aparţine de mănăstire.
Prima vizită de lucru a unui ierarh a fost făcută în după-masa zilei de 22 aprilie 1999, când Preasfinţia Sa Vasile Someşanul, Episcop Vicar Misionar al Arhiepiscopiei Clujului, a păşit întâia oară pe aceste meleaguri să vadă ceea ce s-a realizat aici. Însoţit de P.C. Protopop Gheorghe Gotea şi de Preotul Vasile Ştiopei, a fost condus pe munte de creştinii din Petridul de Sus în procesiune, în căruţa cu cai, cu prapori, cruci, alai şi zâmbete în inimi. A văzut ceea ce s-a făcut, a binecuvântat munca şi a îmbărbătat pe lucrători cu cuvinte de suflet, având gândul la ziua măreaţă a sfinţirii, când toate vor fi gata.
Iată că prin ajutorul cerului şi hărnicia oamenilor mănăstirea renaşte pentru a treia oară în decursul vremilor, asemeni păsării Phoenix, din propria cenuşă. Arc peste timp, legătură dintre trecut şi viitor care include şi prezentul, stindard preluat de generaţiile care vin din urmă, mărturia ortodoxă de la Cheile Turzii cheamă de-a pururi prin glasul Mântuitorului din icoana împărătească: „Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi.” (Matei 11/28).
Textul de mai sus este un capitol preluat din teza de licenţă a preotului Dorin Sas din Turda, la Facultatea de teologie, secţia pastorală, Cluj Napoca, 1999. Mulţumesc părintelui pentru a-mi fi pus la dispoziţie textul.
Gheorghe Gavrilă Copil
18 ianuarie 2014
Mihail Eminescu, nu Mihai!
Ştefan Ion Ghilimescu, Proximitatea lui Eminescu, Editura bibliotheca, Târgovişte, 2001. Conform documentaţiei din această carte, Teodor Ştefanelii cunoaşte actul de naştere, avut în vedere şi de G. Călinescu, autentificat de grefa Tribunalului din Botoşani, unde se arată că „Mihail, fiul căminarului Gheorghe Iminovici şi a soţiei sale Ralu s-a născut la 15 Ghenarie 1850”-p20, la Cernăuţi se află elevul Michail Eminovwicz-p. 20, în certificatul de deces-în registrul pentru morţi pe 1889, al primăriei comunei Bucureşti, oficiul Stării civile, stă scris că Mihail Eminescu, poet necăsătorit…”p. 20. În Cronologie-vezi vol I, M. Eminescu, Poezii tipărite în timpul vieţii, Ediţie critică îngrijită de Perpessicius, Fundaţia pentru literatură şi artă „Regele Carol II”, 1939, se precizează că la 15 ianuarie, 1850 se naşte Mihail. Aceeaşi precizare în Cronologia din vol. XVI. In vol. I în capitolul Introducere. Tabloul ediţiilor, Perpessicius ne prezintă ediţiile cu opera lui Eminescu, începând cu anul 1883. Aşa, primele 11 ediţii ale volumului Poesii de Mihail Eminescu, ediţii îngrijite de Titu Maiorescu. Primele trei apărute în timpul vieţii lui Eminescu. Iată anii de apariţie: 1883, 1885, 1889, 1890, 1892, 1895, 1901, 1903, 1909, 1913. În 1902 Titu Maiorescu preda, în 1902, Academiei Române, manuscrisele pe care „De la Mihail Eminescu posed” (Perpessicius, vol.I, Introducere. Tabloul ediţiilor). Urmează alte ediţii, până în 1937, cu numele de Mihail Eminescu, ediţii îngrijite de personalităţi ale vremii, inclusiv academicieni-A. C. Cuza, Gheorghe Adamescu, G. Bogdan Duică, Octav Minar, G. Murnu, Nicolae Iorga, Mihail Dragomiescu. O singură excepţie, cu numele de Mihai Eminescu, Poezii, ediţie îngrijită de Constantin Botez, Bucureşti , 1933, dar acelaşi Constantin Botez, în acelaşi an (?), reeditează volumul, la Craiova, dar cu numele de Mihail Eminescu, fapt ce, considerăm noi, anulează ideea de excepţie. Preţuim munca uriaşă a lui Perpessicius, integrala eminesciană, dăruită tuturor românilor. Rămâne totuşi, o întrebare, de netrecut cu vederea, de ce, fără nici o motivare (Noi n-avem cunoştinţă de aşa ceva-cine este informat e rugat să ne comunice tuturor), în primele şase volume, editate sub îngrijirea lui Perpessicius, acesta, în comentariile sale, nu foloseşte prenumele de Mihail, doar cel de Mihai. La fel vor proceda şi cercetătorii care s-au îngrijit de volumele următoare. În ediţia CD-ROM, 2000, în Cronologie, la 15 ian. 1850 se naşte Mihai. Să fi fost numai o greşeală de tehnoredactare, sau din neştiinţă, Mihai fiind numele folosit în cultura română scrisă şi în comunicarea orală de prea multe zeci de ani? O altă mare personalitate, G. Călinescu, impune prenumele de Mihai, în vol. Viaţa lui Mihai Eminescu, începând cu ediţia din 1932. Atât Perpessicius cât şi G. Călinescu au pornit la desacralizarea numelui lui Eminescu, cam în acelaşi timp? Perpessicius avea câţiva ani buni de muncă la elaboraea volumului întâi, înainte de editarea acestuia. Perpessicius scrie, de-ndată după apariţia Vieţii lui Mihai Eminescu, articole pertinente, despre această carte, dar lasă sub tăcere numele de Mihai. După cel de al doilea război mondial, în România, numele de Mihai, în regimul bolşevicilor, impus de armata URSS, care a rămas în România din 1944 până în 1956, regim desacralizat şi desacralizator, intră în toate manualele şcolare şi în cursurile universitare. Oculta în anii de după război, poate fi uşor identificată. Sunt profesori universitari care îşi amintesc cum li se spunea, pe când erau studenţi, că numele lui Eminescu este Mihai, profesori care au reactionat intempestiv la auzul numelui de Mihail, în anumite intervenţii în cadrul unor întâlniri publice , pe care le-am avut în legătură cu Eminescu, dar au rămas blocaţi, uimiţi, cînd li s-a pus în faţă documentaţia. Am fost victimele manipulării în legătură cu numele de botez, Mihail şi cu cenzurarea Luceafărului, cât şi cu o altă direcţie a manipularii- ascunderea adevărului că Eminescu nu a suferit de anumite boli, ci a fost victimă politică, martir. Oculta, în cazul „îmbolnăvirii” lui Eminescu este uşor de identificat în zilele noastre. Sărmanul popor român, împotriva căruia, aceasta, a acţionat fără pic de ruşine! Bolşevicii şi curentul de stânga din cultura română, dintre cele două războaie mondiale, se structuraseră atât politic, cât şi în domeniul culturii. Se ştie că G. Călinescu făcea parte din acest curent de stînga. Noi considerăm că analizele literare în care nu se va mai cenzura Luceafărul (1), vor contribui şi ele la recuperarea numelui de botez, Mihail, cu care a trăit şi a creat Eminescu, nume cu care părinţii lui Eminescu au dorit să-şi boteze fiul. Mihail Eminescu se naşte dintr-o familie profund religioasă, poate cu cei mai mulţi călugări din vremea sa (2). Părinţii l-au botezat Mihail, asemenea arhanghelului Mihail. Eminescu este arhanghelul culturii române. Vector de lumină, străluminează între cele pământeşti şi cele cereşti (3). E vremea ca Mihail Eminescu să nu mai fie martirizat şi rănit şi postmortem, iar părinţii să-i fie respectaţi. E fiul lor şi fratele nostru, al getodacilor de dintotdeauna. Şi totuşi, în anii de oprelişte, apar două timbre-Mihail Eminescu, 1850-1889, Republica Populară Romînă, 1958 şi Mihail Eminescu, 1850-1889, Moldova, 1996.
În anii de după Decembrie 1989, părintele Teofil Bradea este organizatorul parastasului pentru Mihail Eminescu, an de an, la Cimitirul Belu, la mormântul celui ce a binecuvântat poporul nostru cu întreaga sa creaţie. Participă la acest parastas, an de an, cam 15 preoţi şi ierarhi şi mulţi mireni din Bucureşti şi din provincie. Într-o zi părintele mi-a spus că în rândurile pe care le-am scris despre Eminescu este o eroare. Pe Eminescu îl cheamă Mihail, nu Mihai. L-am crezut dintr-odată, descoperind în timp, unele date documentare.
Gheorghe Gavrilă Copil
1.Gheorghe Gavrilă Copil, Luceafărul necenzurat, Noi, Dacii! (www.noidacii.ro), nr. 75, 2014; 2. Gheorghe Gavrilă Copil, Sărut mâna Mihail Eminescu şi binecuvântă poporul român, Noi, Dacii! nr.75, 2014, 3. Valeriu Anania, Drama divină a lui Hyperion, Noi, Dacii, nr. 75, 2014. ( Nr. 2 şi 3 sunt publicate cu ani în urmă, dar pentru le avea cititorii mai la îndemână, au fost reluate în acest nr.)
Gheorghe Gavrilă Copil
18 ianuarie 2014
Luceafărul necenzurat!
Pînă în 2006 citisem 120 de referate pentru bacalaureat-analize literare pentru Luceafărul. În toate era cenzurat Eminescu. Ar fi posibil să fie vorba de cea mai mare manipulare din cultura română, manipularea unei ţări întregi. Care este situaţia acum? Cei interesaţi să-şi îndrepte atenţia spre manualele de liceu şi spre cursurile universitare şi să publice constatările. După cel de al doilea război mondial, în România, regimul bolşevicilor, impus de armata URSS, care a rămas în România din 1944 până în 1956, regim desacralizat şi desacralizator, numele de Mihai intră în toate manualele şcolare şi în cursurile universitare, în locul lui Mihail. Începutul acestei schimbări de nume se află între cele două războaie (1). Concomitent are loc cenzurarea Luceafărului. Cuvintele subliniate de către noi, lipsesc din analizele literare, la ani buni de la încetarea regimului de dinainte de Decembrie 1989, situaţie care dăinuie de mai bine de o jumătate de secol. La cele de până acum, amintim şi o altă direcţie a manipulării, ascunderea adevărului că Mihail Eminescu a fost victimă politică, martir. Versurile de mai jos, după ediţia Perpessicius. În vol. M.Eminescu, poezii, Editura pentru literatură, 1961, cuvântul Fecioară este scris cu literă mare, cel de Doamne, de două ori, cu literă mică. Părinte, fiind la început de vers, obligatoriu a fost scris cu literă mare. Luceafărul se adresează lui Dumnezeu, prin cuvintele Părinte şi Doamne, cuvinte întrutotul ale ortodoxiei româneşti (2). Fecioara între sfinţi, îşi aşteptă încă relevarea locului în acest poem al încununării creaţiei româneşti. Luceafărul necenzurat este coloana spirituala a neamului nostru, ajunsă până la Tronul Ceresc , din Dacia Mare-Grădina Raiului; Grădina Maicii Maicii Domnului.
A fost odatã ca ‘n poveşti
A fost ca niciodatã,
Din rude mari împãrãteşti,
O prea frumoasã fatã.
Şi era una la pãrinţi
Şi mândrã ‘n toate cele,
Cum e Fecioara între sfinţi
Şi luna între stele.
— « De greul negrei vecinicii,
Pãrinte, mã desleagã
Şi lãudat pe veci sã fii
Pe-a lumii scarã ‘ntreagã;
O, cere-mi, Doamne, orice preţ,
Dar dã-mi o altã soarte,
Cãci tu izvor eşti de vieţi
Şi dãtãtor de moarte;
Reia-mi al nemuririi nimb
Şi focul din privire,
Şi pentru toate dã-mi în schimb
O orã de iubire …
Din chaos Doamne-am apãrut
Şi m’aş întoarce ‘n chaos . . .
Ş i din repaos m’am nãscut,
Mi-e sete de repaos»
Ingenuitatea fetei de împărat, trăirea întru comuniune sufletească cu Fecioara Maria între sfinţi, o defineşte pe aceasta. Nu are un nume. E o stare de luminare lăuntrică, de cuminţenie, care există în lume, mereu. Nu e o anume fată de împărat. Individualizarea ei ca personaj apare de cînd e vorba de Cătălina, fiica de împărat. Cătălina, adolescentă, cu neascultarea de părinţi şi de glasul său lăuntric, glasul coonştiinţei, iese, se desprinde din comuniunea cu Fecioara Maria între sfinţi. Fecioara Maria se află în societatea divină a Sfintei Treimi, între sfinţi. A se medita la această situaţie, la idealul feminin al poetului, la fata de împărat care trăieşte în comuniune sufletească cu Fecioara Maria. Cerul şi pâmântul se apropie şi trăiesc dimpreună, duhovniceşte, în această oază de rai de pe pământ. Dialogul dintre fiica de împărat şi Luceafăr e posibil. Fata de împărat e îndrăgostită de cele cereşti, de Luceafăr, iar acesta de fata de împărat, cea care are sufletul ca o candelă vie întru comuniune cu Fecioara întru sfinţi. Cele două personaje,fata de împărat şi Luceafărul, din două lumi diferite, au un teren comun în spiritualitaea de pe pământ. Dragostea cerului în raiul pământesc-în termeni teologali, acest rai din sufletul unor pământeni, este o pregustare a raiului pierdut de oameni la începutul civilizaţiei omeneşti. Fecioara, toţi ştim că e Fecioara Maria. Eminescu, în genialitatea sa poetică foloseşte doar cuvântul Fecioara, fiind, nedidactic, dar acest cuvânt încorporează miezul dogmatic al religiei ortodoxe şi catolice. Îl recunoaştem pe evlaviosul din adâncimile sale sufleteşti, pe Mihail Eminescu.
Fata de împărat, din starea sa sufletească de rai, se înalţă cu iubire, spre cele cereşti. Că această iubire este transfigurată de poet în orizontul pământesc al creaţiei, este evident, iubirea, pe Luceafăr, tot spre acest orizont îl aduce.
Fata de împărat, de la o vreme, se individualizeză, are un nume, Cătălina. Poetul ne oferă vederii viaţa pământenilor. Viaţa noastră se desfăşoară şi-n trup, nu numai în spirit, dar şi cea spirituală, este a noastră, a oamenilor. Fata de împărat rămâne în Dacia noastră Eternă, în Grădina Raiului, iar adolescenta Cătălina, ieşind de sub ascultarea părinţiulor şi a celor de sus, coboară în neorânduiala vieţii. Adolescenţii sunt supuşi unor greşeli, adesea cu supărări şi sufernţe pe toată viaţa. Spre asemenea greşeală este atrasă Cătălina. Pajul Cătălin, acelaşi nume ca şi Cătălina, este experimentat în deplinul haos amoros. Cătălina se lasă uşor răpită spre sărutări şi îmbrăţişări. Cătălina era inocentă: „Dar nici nu ştiu măcar ce-mi ceri”. Cătălin trăia înafara raiului sufletesc al fetei de împărat. Pierderea inocenţei o coboară şi pe Cătălina, fiică de împărat, în cele de mai jos, haotice legături, din viaţa unor pământeni. Este cuprinsă de un dor de moarte după Luceafăr: ”O, de Lucerafărul din cer/ M-a prins un dor de moarte”. Cele neîngăduite se petrec în ascuns: „Şi-n treacăt o cuprinse lin/ Într-un ungher degrabă.” Drama Luceafărului, criza sa existenţială, izbucneşti pe fondul intrării Cătălinei pe calea pierzării. Pe plan terestru poate ajunge la ea, devenind om. Îi cere Părintelui ceresc să-i retragă nemurirea şi să-i dea astfel posibilitatea de a deveni om. Cerere imposibilă, veşnicia este o stare eternă. La fel drama geniului-nu poate trăi în reducţie, pe planul haosului legăturilor neîngăduite, sub lespezile de întunecimi, unde orizontul luminos întru eternitate, lipseşte. Cătălina, din lumea terestră, care o cuprinde cu cele rele, nu-l uită, îşi aminteşte de cel etern, de Luceafăr şi-l roagă să-i lumineze viaţa, s-o ocrotească. Fiica de împărat poate avea şi conotaţia de fiică a Celui Prea Înalt, a Tatălui, în sensul de fiinţă care îşi hrăneşte sufletul dintru cele cereşti. Cătălina e pe cale de a ridica zidul erorilor între ea şi Dumnezeu . Luceafărul nu are nimic luciferic, ci mai degrabă ar fi un arhanghel, un luminător în sufletele oamenilor. Asemeni singularităţii geniului, iubeşte, dar ca fiinţă eternă, compatibilă de reciprocitate doar întru iubirea spirituală dintr-o fiinţă pământeană, limitată în timp şi divinitatea sa eternă. După ce trupul îşi încetează existenţa, sufletul omului continuă să fie. Sufletul omului este etern, este dintru Dumnezeu din totdeauna, de dinainte de a fi cele văzute şi nevăzute şi dăruit oamenilor la creaţie, la întemeierea societăşii omeneşti de către însuşi Dumnezeu Chiar dacă universul ar dispărea, sufletul continuă să existe în eternitate (2). La naşterea pruncilor, Dumnezeu îl înzestrază pe fiecare cu un suflet, cu o menire, pentru izbânzi, în bătălia care încă se desfăşoară între întunecimi şi lumină. Conştiinţa eternităţii noastre trebuie ţinută activă. Câţi dintre noi, cei de azi, suntem în impasul Cătălinei? Geniul îşi protejează această conştiinţă, prin care primeşte darul creaţiei, inspiraţia. Îşi păzeşte această conştiinţă de haosul celor mai de jos. Iubirea trebuie protejată atât de geniu, cât şi de fata iubită, altfel începe drama geniului, cel care înzestrează lumea cu frumuseţe şi trăiri cereşti. Starea geniului se reflectă, ca într-o oglindă, în starea Luceasfărului şi a Luceasfărului în starea geniului. Uneori tragismul omului de geniu poate fi atât de răvăşitor încât se salvează cu un zid rece, protector: „Trăind în cercul vostru strâmt/ Norocul vă petrece, Ci eu în lumea mea mă simt/ Nemuritor şi rece”. Geniul, prin nemurirea sa, fiind îngemănat cu Luceafărul din societatea divină a lui Dumnezeu, nu poate fi lipsit de sensibilitate, de iubire. E adevărat, geniul e un om, Luceafărul un trup spiritual. Am fi înclinaţi să spunem că geniul e mai expus şocului vieţii, dar şi Luceafărul, în faţa aceluiaşi şoc, suferă o adevărată dramă existenţială, fiind în conflict cu imposibilul, cu eternitatea sa. Geniul, nemuritor şi rece faţă de „cercul vostru strâmt” Geniul este rece la tentaţiile haotice ale acestei lumi. Este un anahoret faţă de acestă lume, este rece, nu poate fi clătinat din axialitatea sa dintre cer şi pământ. Cuvioşii părinţi-monahii- cu un înalt grad de îndumnezeire, reuşesc să fie mereu „reci”, de veghe la tentaţii, dar de bună seamă îşi protejează în felul acesta iubirea, Raiul. Cercul acesta strâmt e în plasa de paianjen a păcatelor. Geniul este om, nu poate duce povara acestei lumi în derivă. Păcatele lumii l-ar strivi, le-a luat asupra sa doar Hristos. Teologic, păcatul este moartea sufletului, îndepărtarea lui de Dumnezeu, ori rostul geniului este eternizarea societăţii omeneşti. Nu poate renunţa la această misiune. Rămâne cu conştiinţa eternităţii şi rece faţă de cercul strâmt al vieţuirii celei care a fost fata de împărat din Grădina Raiului, grădină pe care cei cu o viaţă sufletească îmbunătăţită o pot vedea în sufletul poporului getodac, din străvechime până azi şi mereu. Eminescu, geniu profund creştin, a văzut această grădină în sufletul fetei de împărat. În conştiinţa nemuririi sale, faţă de această grădină, este cald şi iubitor în eternitate. Între strofa finală şi primele două, se desfăşoară cele două mari planuri ale vieţii, care trec prin sufletul geniului, cu efect de încântare divină şi cu fulgerare. Luceafărul e nevoit să se retragă în veşnicia sa, unde va fi scutit de asemenea traume electrocutante, pe când poetul genial, prin condiţia sa, rămâne pe pământ, în societatea omenească.
Analizele literare ale Luceafărului necenzurat, vor contribui şi ele la recuperarea prenumelui de Mihail. Şi fiecare dintre noi se va obişnui cu acest nume de botez şi cu sacralitatea lui . Cu numele de botez Mihail şi-a trăit însuşi Eminescu viaţa şi activitatea creatoare. Mihail Eminescu se naşte dintr-o familie profund religioasă, poate cu cei mai mulţi călugări din vremea aceea (3). Părinţii l-au botezat Mihail, asemeni arhanghelului Mihail. Eminescu este arhanghelul culturii române, vector de lumină între cele pământeşti şi cele cereşti . E timpul să nu mai fie martirizat şi rănit şi posmortem, iar părinţii să-i fie respectaţi. E fiul lor şi fratele nostru, al getodacilor de dintotdeauna
Gheorghe Gavrilă Copil
1. Gheorghe Gavrilă Copil, Mihail Eminescu, nu Mihai!, Noi, Dacii! nr. 75, 2014 (www.noidacii.ro ), 2. Valeriu Anania, Drama divină a lui Hyperion, Noi, Dacii! Nr. 75, 2014, 3. Mitropolit Bartolomeu Anania, 1 Decembrie 1918-Sărbătoarea sufletului românesc, Noi, Dacii! nr. 75, 2014, 4. Gheorghe Gavrilă Copil, Sărut mâna Mihail Eminescu şi binecuvântă poporul român, Noi, Dacii! nr. 75, 2014 ( Nr. 2, 3 şi 4 sunt publicate cu ani în urmă, dar pentru le avea cititorii mai la îndemână, au fost reluate în acest nr.)
e.secmerean
3 mai 2011
am doua fotografii cuManastirea petridu facute in anii 1950-1952 cand inca manastirea era in picioare.
Zamfir POP
3 mai 2011
# e.secmerean: M-aş bucura să le primesc, ca să le public. Sunt mulţi care ar fi încântaţi ca să le vadă. Mulţumesc anticipat.
Gheorghe Gavrilă Copil
19 octombrie 2010
Cu Mihail Eminescu şi Mihai Vodă Viteazul în Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului
Încercaţi şi dvs. şi nu veţi mai fi singuri
În orice lucrare ne-ar fi trupul, sufletul să ne fie întru căldura sufletească a inimii, întru rugăciune, întru starea de iubire şi milă faţă de semenii noştri. Milă fără iubire şi iubire fără milă nu există. În felul acesta izvorul bucuriilor va fi mereu în sufletul nostru. Dintru această stare sufletească vă scriem, deci, rugămu-vă frumos să citiţi până la capăt şi vă promitem că veţi descoperi orizonturi spirituale de întâlnire şi conlucrare, dintre bunii şi străbunii noştri şi noi cei de azi. Că toţi suntem vii! Şi nu veţi mai fi singuri!
Prea mulţi români cu multă carte şi nu numai ei, nu reuşesc să iasă din letargie, din însingurare. Vina este în noi înşine. Unde nu este disponibilitate pentru ceilalţi, unde nu există dorul ce ne leagă pe toţi cei din lumea aceasta, între noi, dar şi cu cei din lumea moşilor şi strămoşilor, nu există bucuria de a te dărui fără nici o recompensă, fie că ai unele posibilităţi materiale-financiare, fie că nu le ai.
Ne-am înstrăint de Mihail Eminescu, de Mihai Viteazu, de Sfântul Oprea Miclăuş, de Horea din Albac (Vasile Ursu Nicola), de Avram Iancu, de Decebal, Burebista, Zăulmoş (Zalmoxis), de Făt–Frumos, Ileana Cosânzeana, de comoara multimilenară a basmelor şi doinelor noastre, ne-am înstrăinat de Tudor Vladimirescu şi de mulţi, mulţi alţii, în felul acesta ajungând înstrăinaţi unii de alţii. Vina nu poate fi căutată sau invocată în altă parte. Ea este în noi înşine.
Ne-am înstrăinat unii de alţii, deşi facem parte din aceeaşi familie, a dacilor (Noi, Dacii, suntem Noi, Românii!). Dacă nu ne iubim familia la modul deplin, dacă nu-i iubim la modul deplin pe români, aşa cum suntem, buni, răi, cu suflete sănătoase sau în dificultate, destrămarea familiei continuă. Destrămare ca efect al vieţuirii noastre vinovate, iresponsabile. Unde izvorul iubirii este oprit, nu există familie, ci indivizi de râsul altor neamuri, pe faţă sau întrascuns.
Noi, în vara aceasta am fost pelerini pe la sufletele oamenilor, cu precădere în triunghiul Cluj-Napoca, Turda, Albac. Din biserică în biserică. În comuniune duhovnicească cu cei din viaţa aceasta şi cu cei din inimile noastre, plecaţi la Domnul.
Vă rugăm frumos să nu vă grăbiţi să vă formulaţi opiniile acum, ci la sfârşit.
Slujbă de pomenire pentru marii iubitori de neam,
cuprinşi în romanul Valea Hăşdăţii,
roman al Unirii de la 1 Decembrie 1918:
Mihail Eminescu, Mihai Viteazu, Menumorut voivod, Gelu voivod, Glad voivod, Bogdan voivod, Dragoş voivod, Samul Micu Klein episcop,
Vasile Ursu Nicola (Horea din Albac), Avram Iancu, Ion şi Vasile, din Ciurila, tribuni ai lui Avram Iancu, Andrei Mureşanu, Ion Raţiu memorandistul, Vasile Lucaciu preot, Ion Moţa, Iuliu Maniu
şi pentru părinţii noştri,Gavrilă,Cruciţa, Tănase,Victoria,
Cu toţi moşii şi strămoşii,
Cu tot neamul lor cel adormit!
Slujbă de pomenire la solicitarea Societăţii Culturale Bucureşti-Chişinău
şi a Fundaţiei Deceneu pentru Caritate şi Cultură, prin Gheorghe Gavrilă şi
Maria Copil.
Slujbele de pomenire au avut loc la Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, la Mânăstrirea Schimbarea la Faţă-Petridul de Sus, în Agriş, la Mânăstrirea Mihai Vodă, în Turda, Băişoara, Iara, Filea de Sus, Filea de Jos, Sălicea, Pruniş, Şutu, Câmpeni, în Albac la Mânăstirea Sfântul Ilie şi la Biserica parohială, în Alba Iulia, la Arhiepiscopia Ortodoxă-în Catedrala Reîntregirii.
În Biseica otodoxă din Iara, alături de preoţii ortodocşi, a slujit şi un părinte unit (greco-catolic).
Acestă activitate duhovnicească, liturgică, se desfăşoară în continuare, fără noi, fiind preluată şi de alte localităţi din Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Se revelează în toată complexitatea ei duhovnicească şi culturală. Suntem în rânduiala Bisericii Ortodoxe Române, biserică ce veghează activ la unitatea de neam şi la dăinuirea acestuia, întru lumina mântuitoare a divinităţii. Unitate şi solidaritate între noi, cei de azi, dar şi cu cei din viaţa nevăzută. Slujbele de pomenire pot să fie şi o ocazie de activare la zi, în memeoria noastră, a profilului spiritual al celor pomeniţi, a faptelor acestora, prin câteva cuvinte despre cei pomeniţi, sau, la alegere. Despre Mihail Eminescu? Se pot recita, sau citi unele poezii, sau fragmente din proză. Se pot da celor prezenţi copii xerox din creaţiile lui Eminescu. Slujba de pomenire poate fi urmată de un cerc de lectură, la casa parohială, sau acasă la cineva, la cel care a solicitat şi s-a îngrijit de cele necesarre pentru acest parastas, sau la unul din cei care s-au unit pentru acest parastas. Mihai Viteazu? Prezenţa lui Mihai Viteazu, cu uriaşa sa capacitate unificatoare, ca la Eminescu şi nu numai, cu dinamica Unirii, până în ceasul împlinirii ei, în 1918, la Alba Iulia, nu trebuie să lipsească din memoria românilor, mereu actualizată, fiind, în continuare, prezenţă vie, dinamică, în procesul inevitabil al Reîntregirii României. Şi Eminescu. Trebuie să ştim, să înţelegem că marii iubitori de neam, moşii şi strămoşii noştri, sunt activi şi pe planul actual al vieţuirii noastre ca neam.
Ceea ce am dorit noi a însemnat o trezire la viaţă, o tresărire sufletească a celor în mijlocul cărora ne-am aflat. Au înţeles că pelerinajul nostru sufletesc are un rost determinativ, ei înşişi să alcătuiască liste pentru pomeniri, după cugetul şi inima lor, la care să adauge pe răposaţii din familiile lor. E o cale a trăirii în bucuria adunării noastre din înstrăinarea unora faţă de alţii, în căldura familiei noastre, dar şi a familiei lărgite, a tuturor românilor. Sentimentul acesta sufletesc ne întăreşte, ne fortifică, ne scoate din tristeţe şi din lipsa de orizont, Ne regăsim sănătatea sufletească. O stare de conştienizare, de responsabilitate, în sensul că fiecare dintre noi să păstrăm această stare sufletească şi să participăm la oficierea liturgică, la activităţile care urmează şi să ştim mai mult despre cei pomeniţi, să le cumpărăm cărţile, să le avem în biblioteca noastră. În felul acesta vom beneficia de o creştere lăuntrică , vom avea o veghe păstrătoare de neam. Să fim selectivi cu bună ştiinţă la ce cumpărăm şi introducem în casă. Dacă nu avem cărţile indentităţii noastre naţionale, suntem ca o casă fără fundaţie, ca un acoperiş fără pereţi.
Închei, rugându-vă frumos să fiţi cu luare aminte. Unirea din 1918 a început în Basarabia şi Bucovina şi a fost finalizată la 1 Decembrie 1918, prin integrarea Ardealului în fiinţa neamului, împreună constituind statul naţional unitar român. Ştim cu toţii cum comemorăm la 27 Martie, în fiecare an, Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă, România. Eforturi de mobilizare, de închirieri de săli, etc. Şi cu toate acestea lipseşte ceva, fără de care actualizarea nu este vie, dinamică, cu rodirea de aşteptat, Reîntregirea României. I-am uitat pe cei 86 de deputaţi, din Sfatul Ţării de la Chişinău, care, iubind mai mult familia românilor decât propria viaţă, au votat Unirea cu România. Să-i pomenim la parastase şi pe aceştia.
Noi, toţi, dăinuim în eternitate ca suflete (mintea şi inima), ca trupuri spirituale. Prin pomenirea liturgică a moşilor şi strămoşilor noştri, prin rugăciunile noastre şi prin celelalte activităţi publice, prin biblioteca personală, îi aducem în sufletele noastre la nivelul conştientizării rolului lor în dăinuirea neamului, în felul acesta viaţa noastră este mai eficientă în sensul împlinirii idealurilor sfinte reîntregitoare de ţară şi de păstrare a unităţii de neam. Şi viaţa noastră de zi cu zi este alta, mai sigură, mai imuni în faţa greutăţilor şi încercărilor prin care trecem. Să fim, prin viaţa de zi cu zi, în lumea nepieritoare, în lumea luminilor şi a bucuriilor eterne. (Mai tare decât piatra şi decat diamantul, sufletul este cea mai uriaşă forţă din Cosmos, pe care nici moartea nu este în stare s-o răpună, IPS Bartolomeu Anania,
1 Decembrie 1918-Sărbătoarea sufletului românesc)
Unirea Basarabiei cu România
Rezultatul votului: 86 pentru, 3 împotrivă, 36 de abţineri, 13 deputaţi fiind absenţi. Citirea rezultatului a fost însoţită de aplauze furtunoase şi strigăte entuziaste „Trăiască Unirea cu România!”
27 Martie 1918. Chişinău.Votarea Unirii, în Sfatul Ţării.
Au votat pentru Unire: Nicolae Alexandri, Elena Alistar, Ion Buzdugan, Ilarion Buiuc, Constantin Bivol, Ignaţie Budişteanu, Teodor Bîrcă, Nicolae Bosie-Codreanu, Ştefan Botnarciuc, Gheorghe Buruiană, Teodosie Bîrcă, Vladimir Bogos, Vladimir Budescu, Alexandru Baltag, Ion Valuţă, Nicolae Grosu, Vasile Gafencu, Simeon Galiţchi, Vasile Ghenţul, Andrei Găină, Alexandru Groapă, Dimitrie Dragomir, Felix Dudchievicz, Dimitrie Dron, Boris Epure, Pantelimon Erhan, Vitalie Zubac, Ion Ignatiuc, Ion Inculeţ, Teofil Ioncu, Anton Crihan, Ion Creangă, Afanasie Chiriac, Dimitrie Cărăuş,
Ion Corduneanu, Grigorie Cazacliu, Anton Caraiman, Pavel Cocarlă, Ion Costin, Vladimir Ciorescu, Grigorie Cazacliu, Vladimir Cazacliu, Vasile Lascu, Nicolae Mămăligă, Mihail Minciună, Anatolie Moraru, Alexandru Moraru, Dimitrie Marţa, Gheorghe Mare, Mihail Maculeţchi, Dimitrie Marghitan, Teodor Neaga, Gheorghe Năstas, Constantin Oşoian, Gherman Pîntea, Vasile Mândrescu, Ion Pelivan, Efimie Palii, Ion Pascăluţă, Petru Picior-Mare, Elefterie Siniclie, Nicolae Suruceanu, Timofte Silitari, Chiril Sberea, Nicolae Sacară, Andrei Scobioală, Chiril Spinei, Gheorghe Stavro, Teodor Suruceanu, Gheorghe Tudor, Ion Tudose, Grigore Turcuman, Teodor Uncu, Pantelimon Halipa, Teodor Herţa, Leonida Ţurcan, Vasile Ţanţu, Nicolae Cernăuţeanu, Nicolae Ciornei, Vasile Cijevschi, Vasile Cerescu, Nicolae Cernof, Nicolae Soltuz, Constantin Stere, Zamfir Munteanu, Iacov Sucevan.
Declaraţia de Unire
„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România.
Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!
Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ; Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Ţării I. Buzdugan”
Unirea Bucovinei cu România, 14/27 octombrie 1918
Aveţi în continuare o parte din numele celor vrednici de pomenire:
Sextil Puşcariu, Dionisie Bejan, Doru Popovici, Vasile Bodnărescu,
Radu Sbierea, L[aurentie] Tomoioagă, Ion Nistor.
Marea adunare a românilor din provincia Bucovina, din 14/27 octombrie 1918, votează, în unanimitate, pentru Unire.
Declaraţia de Unire a Bucovinei cu România
„Congresul General al Bucovinei întrunit azi, joi în 15/28 noiembrie 1918 în sala sinodală din Cernăuţi, consideră că: de la fundarea Principatelor Române, Bucovina, care cuprinde vechile ţinuturi ale Sucevei şi Cernăuţilor, a făcut pururea parte din Moldova, care în jurul ei s-a închegat ca stat; că în cuprinsul hotarelor acestei ţări se găseşte vechiul scaun de domnie de la Suceava, gropniţele domneşti de la Rădăuţi, Putna şi Suceviţa, precum şi multe alte urme şi amintiri scumpe din trecutul Moldovei; că fii acestei ţări, umăr la umăr cu fraţii lor din Moldova şi sub conducerea aceloraşi domnitori au apărat de-a lungul veacurilor fiinţa neamului lor împotriva tuturor încălcărilor din afară şi a cotropirei păgâne; că în 1774 prin vicleşug Bucovina a fost smulsă din trupul Moldovei şi cu de-a sila alipită coroanei habsburgilor; că 144 de ani poporul bucovinean a îndurat suferinţele unei ocârmuiri străine, care îi nesocotea drepturile naţionale şi care prin strâmbătăţi şi persecuţii căuta să-şi înstrăineze firea şi să-l învrăjbească cu celelalte neamuri cu cari el voieşte să trăiască ca frate; că în scurgerea de 144 de ani bucovinenii au luptat ca nişte mucenici pe toate câmpurile de bătaie din Europa sub steag străin pentru menţinerea, slava şi mărirea asupritorilor lor şi că ei drept răsplată aveau să îndure micşorarea drepturilor moştenite, isgonirea limbei lor din viata publică, din şcoală şi chiar din biserică; că în acelaşi timp poporul băştinaş a fost împiedicat sistematic de a se folosi de bogăţiile şi izvoarele de câştig ale acestei ţări, şi despoiat în mare parte de vechea sa moştenire; dară că cu toate acestea bucovinenii n-au pierdut nădejdea că ceasul mântuirii, aşteptat cu atâta dor şi suferinţă va sosi, şi că moştenirea lor străbună, tăiată prin graniţe nelegiuite, se va reîntregi prin realipirea Bucovinei la Moldova lui Ştefan, şi că au nutrit vecinic credinţa că marele vis al neamului se va înfăptui prin unirea tuturor ţărilor române dintre Nistru şi Tisa într-un stat naţional unitar; constată că ceasul acesta mare a sunat!
Astăzi, când după sforţări şi jertfe uriaşe din partea României şi a puternicilor şi nobililor ei aliaţi s-a întronat în lume principiile de drept şi umanitate pentru toate neamurile şi când în urma loviturilor zdrobitoare monarchia austro-ungară s-a zguduit din temeliile ei şi s-a prăbuşit, şi toate neamurile încătuşate în cuprinsul ei şi-au câştigat dreptul de liberă hotărâre de sine, cel dintâiu gând al Bucovinei desrobite se îndreaptă către regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdea desrobirii noastre.
Drept aceea
Noi,
Congresul general al Bucovinei,
întrupând suprema putere a ţării şi fiind investit singur cu puterile legiuitoare,
în numele Suveranităţii naţionale,
Hotărâm:
Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu regatul României”.
Toţi delegaţii au votat pentru Unire: 74 de români, 7 germani, 6 polonezi, 13 ruteni şi 5 deputaţi de drept.
În încheiere vă rog, iar, faceţi slujbe de pomenire-parastase-pentru cei care vă îndemnă inima şi cugetul dvs. Nu-i lăsaţi nepomeniţi pe cei din locurile natale sau din cele în care vă duceţi traiul. Biserica vă stă la dispoziţie, oamenii din biserică vă aşteaptă, aveţi toate condiţiile întrunite.
Pelerini cu slujbe de pomenire prin Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului,
Societatea Culturală Bucureşti-Chişinău
Fundaţia Deceneu pentru Caritate şi Cultură
Gheorghe Gavrilă Copil, preşedinte
Maria Copil, vicepreşedinte
O parte din activităţile din ultimii ani,
(http://www.noidacii.ro/Noi%20Dacii%20nr.17/SCBC%20SI%20FD.pdf
Din cei precedenţi,
Societatea Culturală Bucureşti-Chişinău (Gheorghe Gavrilă Copil, Romane, teatru, studii, articole, http://www.noidacii.ro )
Zamfir POP
19 octombrie 2010
# Gheorghe Gavrilă Copil: Un pic cam lung comentariul dvs. Va trebui să-l citesc cu atenţie. Apoi, vă voi contacta pe e-mail.
mircea
14 septembrie 2009
Cu placere, acuma sper sa-ti fie de folos.Taul e acu proprietate privata, intre Petriduri, sub munte…sa vedem, am un program greu…dar se poate.
zamfirpop
14 septembrie 2009
# mircea: Cel mai important lucru l-ai spus la sfârşit! Abia aştept!
mircea
12 septembrie 2009
Sper sa nu fiti dezamagit de informatiile obtinute.Din pacate, cel mai „informat” batran al satului- avand porecla „Hulpea” s-a dus dintre noi nu de multi ani.
Astept sa vad ce mai aflati, poate facem un schimb util de informatii.Nu cunosc f. multe despre manastire, stiu ca bunicii mei urcau la manastire- in copilarie am fost si eu la locul fostei manastiri-tot satul stie unde se afla ea.Stiu exact unde se afla TAU-L…si cam atat.
Si am inregistrata o colinda care nu se mai gaseste decat in Petrid:”Corindelu” se numeste pe o caseta in care vb.2 batrani care nu mai sunt azi.Sper ca nu v-am plictisit f.tare.
zamfirpop
12 septembrie 2009
# mircea: Când ne-tâlnim la … tăul tău? Ca să-ţi explic că îţi mulţumesc pentru informaţii.
mircea
11 septembrie 2009
Buna ziua,
Vechea Manastire a Petridului ar fi mai nimerit decat a Petridului de Sus. Daca nu ma insel este mai aproape vechiul amplasament de Petridul de Mijloc?
Am citit tot textul cu mare atentie fiind un „nepot al Petridului”.
Stiti cumva ceva de locul numit „Sura Balicii” din Cheile Turzii? Se pare ca Balica era numele unui intemeietor al satului (pe langa rolul de ctitor al manastirii) … Un batran imi spusese odata ca „Balica a batut primul par” … dar batranii se duc si povestile se pierd …
Cu stima si apreciere deosebita pentru subiectul abordat.
zamfirpop
11 septembrie 2009
# mircea: Actualmente deţin două informaţii contradictorii despre amplasamentul vechii mănăstiri. Mă tem că va trebui să „mă mut” pentru vreo două zile în Petreştii de Mijloc, ca să caut şi să vorbesc cu bătrânii satului.
Aşa cum spui, bătrânii se duc şi, odată cu ei, şi sursele de informaţii.
Mă bucur că am făcut o plăcere unui „nepot al Petridului. Voi persevera.
daurel
1 iulie 2009
Nu, cu Gelu, ci cu Menumorut! Scuze, dar chiar am citit, poate nu trebuia?
zamfirpop
1 iulie 2009
Mă refeream la Gelu, Marele şi Singurul Profesionist Deştept din zonă!
Eu mi-am permis să glumesc în răspunsul care ţi l-am dat!
Mă bucur că ai citit şi sunt sigur că ai găsit şi lucruri interesante în textul prea lung, e-adevărat. Dar, nu mi-am permis să-l scurtez.
daurel
1 iulie 2009
Nu ca as avea ceva cu popii, dar situatia ii obliga sa ia apararea unui anumite biserici; in cel mai fericit caz, trec cu vederea realizarile altor biserici si culte. Imi cer scuze daca am suparat pe cineva!
zamfirpop
1 iulie 2009
Sper să nu citească părintele şi comentariile!
Găsesc normal ca oricine să pledeze „pro domo”.
Dar … eu obişnuiesc să preiau din textul respectiv doar elementele care mă interesează. Aici, elementele de istorie.
Părintele ştie că nu sunt credincios, dar ne înţelegem de minune. Prin respect reciproc, amândoi ieşim în câştig. Fiecare obţine de la celălalt ceea ce îi trebuie şi nu cred că facem rău nimănui.
iar, Dumnezeu, dacă este mare şi bun, ne vede şi ne cântăreşte faptele.
daurel
1 iulie 2009
Am ostenit cu folos si am dovedit tot textul. Daca spuneai de la inceput ca l-a scris un popa nu-l citeam cu atata atentie. Doamne ajuta sa alungam diavolii !
zamfirpop
1 iulie 2009
Eşti frate cu Gelu???
Primele cuvinte din postare sunt:
„În postarea Mănăstirea Petridului, vă promisesem şi alte detalii. Ajutorul mi l-a dat părintele Dorin Sas, care a scris un capitol despre mănăstire în lucrarea sa de licenţă.”.
Deci, era clar de la bun început cine este autorul textului!!!