HAR la pensionari

Posted on 21 iulie 2009

6


masina 1401Imaginea alăturată a devenit ceva cotidian. Maşina cu număr de Olanda o veţi mai vedea, tot aici, timp de încă vreo două săptămâni. Sunt voluntarii de la Fundaţia olandeză HAR, care au venit să renoveze sediul Asociaţiei pensionarilor „Dr. Ioan Raţiu” din Turda. De ce ei şi nu voluntarii romani? De ce ei şi nu Fundaţia Raţiu? … Cand voi afla, vă voi spune.

Despre Fundaţia olandeză HAR şi despre activitatea lor, pe-aici, prin comunitatea noastră, am mai scris (aici, aici, chiar şi aici, chiar dacă nu sunt amintiţi, pentru că grădiniţa funcţionează în Adăpostul pentru vârstnici care a fost construit tot cu ajutorul lor!, dar şi aici şi în alte locuri şi ocazii!). Şi nu numai o dată. Pentru că sunt Oameni minunaţi, care nu s-au mulţumit să ne dea ceva, ci s-au implicat în mai multe proiecte sociale. Numai lista proiectelor lor din Turda ar fi prea lungă pentru postarea mea.

Acum, o echipă de voluntari trudeşte pentru ca sediul asociaţiei pensionarilor să fie pe măsura „respectului şi grijii pe care o acordăm celor în vârstă„! Au adus oameni şi utilaje, cumpără materiale şi dotări, sapă, taie, montează, toarnă, … fac toată gama de activităţi ale unei echipe de meseriaşi pricepuţi. Când m-am oferit să duc eu sacul, Ria mi-a spus: „Suntem obişnuiţi. Casa noastră, tot aşa ne-am făcut-o„. Locuiesc într-un cămin-internat şi se autogospodăresc pentru a reduce cheltuielile. Nu este prima oară când trec pe la locul lor de muncă. Dar este prima oară când am văzut şi un român lucrând alături de ei.

Cu puţina minte pe care o am, am rămas cu nişte întrebări neclarificate: asociaţia poartă numele lui Raţiu; De ce nu este ajutată de Fundaţia familiei Raţiu? De ce, din suta de voluntari cu care se laudă, nu am găsit nici unul pe-aici? De ce harnicii pensionari ai asociaţiei, beneficiarii sediului renovat, au alte treburi? De ce … nu-mi văd de treabă şi-mi pun astfel de întrebări? Cu diplomaţie, olandezii mi-au explicat că … toţi cei enumeraţi de mine sunt ocupaţi cu alte treburi.

carat 1402 ben 1404 gimnastica 1409 sus 1407lucaci 1410radu 1411

Îmi amintesc că, în aprilie 2007, Ria îmi scria: We can’t stop yet, because we know it takes a very long time before Romania will have a better economy.We have many Romanian friends and in our town Wijchen the people know us, they mention us like: the Romanian people from Wijchen..

Mulţumim, Prieteni!

Dincolo de hazul conversaţiei noastre, o olandeză şi un român discutând în „engleza de baltă”, rămâne gestul lor. Din care … ar cam trebui să învăţăm şi noi.pens 2280

Update: Azi, 27, am trecut din nou pe-acolo. Unul dintre voluntari era „revoltat” că am postat numai imaginea cu Ben, din cele făcute la precedenta vizită. Şi mi-a zâmbit … cu palma-i muncită! Drept care, fac cuvenita rectificare:

Iar ca să  nu aveţi nici un dubiu cum că olandezii ar fi oameni deosebiţi, daţi un mic click şi aici!