Ne-amintim de Mihai

Posted on 9 august 2009

7


mormantul Mihai Viteazul troitaTurda a fost locul unde întregitorul de neam, Mihaiul pe care poporul l-a rebotezat „Viteazu”, şi-a găsit sfârşitul. Într-o încercare de onorare a domnitorului, astăzi au avut loc manifestări religioase, militare şi civile la mormântul său de pe Câmpia Turdei.

Totul a început cu tradiţionala zăpăceală românească. Se apropia ora 9, oră anunţată ca oră de plecare a autobuzului pus de organizatori la dispoziţia cetăţenilor pentru deplasarea la eveniment. Nici de la chioşcul RATL nu se puteau obţine informaţii. Unii aşteptau de-o parte a străzi – pentru că anul trecut de-acolo a plecat autobuzul, ceilalţi peste drum – pentru că acum doi ani de dincolo a plecat autobuzul. Anul acesta autobuzul a fost pus la dispoziţie de ALIS.

La faţa locului, ceva urme de popor. Ploaia care se pregătea să vină şi ea, a speriat lumea. Doar poliţiştii, adevăraţi şi cei comunitari, erau vizibili peste tot. Compensare pentru restul zilelor, când tragi cu tunul … Dar, rolul lor era să vadă şi să închidă ochii, după caz. În parc nu intra nici o maşină … decât cei care vroiau!

Armata e prezentă şi ea. Fanfara „Promenada” din Câmpia Turzii intonează imnul şi părintele Dorin Sas începe în nota sa caracteristică, cu versuri pline de patos patriotic. Tribuna acoperită îi protejează pe oficiali, clerici şi civili, de ploaia care a început vârtos.

Serviciul religios a fost săvârşit de un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Timotei Lauran, episcopul românilor ortodocşi din Spania şi Portugalia. Corala Teophilos, condusă de părintele Sebastian Zăhan, a dat răspunsurile. După Liturghie, a urmat un parastas şi un moment comemorativ. Şi discursurile de rigoare.

Plouat, am profitat de o maşină care se întorcea în oraş. Oricum, a fost mai puţin decât anul trecut.

Programul complet al manifestării a cuprins:

Ora 09.30 – Sosirea delegaţiei oficiale – Intonarea Imnului Naţional
Ora 09.40 – Sfânta Liturghie
Ora 11.15 – Moment comemorativ – Parastas
Ora 11.30 – Alocuţiuni, Mesaje, Cuvânt de învăţătură
Ora 12.00 – Scenetă istorică
Ora 12.15 – Depunere de coroane / Paradă militară

imagini de la manifestare

Să mai consemnez că manifestările au fost organizate de Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului şi Sfânta Mănăstire „Mihai Vodă” – Turda, cu sprijinul autorităţilor locale şi al Garnizoanei Militare Turda.

Ce nu am înţeles nici acum, este faptul că printre sponsori a fost amintită şi RADP. De unde are banii de sponsorizare o regie? Rolul ei este să ofere servicii populaţiei, la un preţ cât mai mic, iar eventualul profit să îl investească pentru ca mâine să poată oferi servicii populaţiei, la un preţ şi mai mic. Atunci, de unde găseşte directorul regiei bani pentru a-şi arăta mărinimia prin sponsorizări?!

Posted in: 7 - Istorie