Fără incidente … aproape!

Posted on 17 august 2009

4


c turzii 5904Sărbătoarea urbei vecine s-a desfăşurat fără incidente majore. Iată pe câţiva dintre cei care au asigurat liniştea … tămbălăului sărbătoresc, surprinşi în exerciţiul funcţiunii lor:

c turzii 5898 c turzii 5927 c turzii 5940 c turzii 6001

c turzii 6015Chiar dacă am plecat aproape de ora 21, sper că nu s-a întâmplat nimic rău după aceea.Ultima imagine surprinsă a fost a maşinii pompierilor care mergea să asigure desfăşurarea focurilor de artificii!

De ce am scris acel cuvânt adăugat titlului? Pentru că … am provocat, eu, un incident! Am avut tupeul, dom’le, să-l fotografiez pe nenea miliţianul care dirija circulaţia în faţa Casei de cultură! c turzii 6011L-am jignit atât de tare cu această manifestare nedemocratică – cum îmi permit să fotografiez un funcţionar al statului (de drepţi! să trăiţi!), tocmai în exerciţiul funcţiunii, tocmai pe spaţiul public! – încât a renunţat la misiunea pe care o îndeplinea (!!!) şi a venit spre trotuar, să mă apostrofeze. Evident, fără să mă salute! c turzii 6012Doar sunt unul dintre fraierii care dau bani ca să aibă salar! L-am salutat, i-am întins mâna şi m-am prezentat. Degeaba! A zis un „Bună ziua”, cu un colţ de gură, fără să se prezinte şi el. Tot nelămurit era: „de ce m-aţi fotografiat?”. Pentru că nu-mi permit să mint organul, am recunoscut sincer, fără căinţă, mârşava-mi faptă: „pentru că aşa am vrut!”. I-am mai explicat că, dacă ar fi stat acasă, nu l-aş fi fotografiat. „Sunt la serviciu!” – mi-a răspuns el. Şi,  ca să-i fac, totuşi, o bucurie, i-am spus că „Şi eu!”. S-a liniştit şi … m-a lăsat cu ochii în Soarele care apunea, tot fără să mă salute. I-am sugerat să spună că a glumit şi a acceptat. S-a întors la fapta lui vitejească, de a dirija circulaţia, pentru care, eu, Cetăţeanul, îl plătesc când îmi plătesc impozitul. Nu pentru a fi nepoliticos cu mine! Dacă citeşte, el sau şefii lui, această postare, îi sugerez să citească şi postarea „Scrisoare deschisă a Cetăţeanului către Poliţist„, dar şi „Relaţia Cetăţean simplu – Cetăţean complicat„. Şi îmi iau angajamentul că, data viitoare, când un funcţionar de-al statului, pretins „stat de drept”, îşi mai permite să îmi răpească timpul şi să mă streseze cu astfel de … (calificarea demersului miliţianului îmbrăcat în uniformă de Poliţist o las la aprecierea fiecăruia!), nu mă voi mai îngriji să închid reportofonul şi aparatul de filmat!

Întâmplarea mi-a lăsat un gust amar, mai ales pentru că, la o săptămână după păţania pentru care am scris menţionata „scrisoare deschisă”, un coleg de-al lui, un Poliţist adevărat din Câmpia Turzii, mi-a zâmbit când l-am fotografiat şi, într-un moment de respiro, a venit la mine, m-a salutat, cu mâna întinsă prieteneşte, şi mi-a explicat că „nu este nici o problemă, doar suntem pe spaţiul public”!