Papi la Viişoara

Posted on 26 august 2009

4


Azi am avut ceva treabă pe la Viişoara, la doi kilometri de Câmpia Turzii. Normal, m-am împiedicat şi de un afiş de pe clădirea Primăriei.

PAPI = Punct de Acces Public la Informare

Am fost curios cât de „public” este acest acces la informare. Ştiam că aceste PAPI (am văzut şi la papi 7700Mihai Viteazu, la Iara ori la Frata) sunt realizate cu bani europeni pentru ca săteanul să aibă la dispoziţie un computer şi conexiunea la internet, pentru informare, în primul rând. Nu am găsit nici un orar, nici o indicaţie de găsire a celor care ar trebui, măcar, să-mi deschidă uşa. Aşa că, m-am adresat unei persoane de la Primărie. De-aici a început o poveste anormal de … normală!

S-au dat câteva telefoane, am fost rugat să aştept şi, după un timp la limita, totuşi, a rezonabilului, a sosit un domn amabil. Ne-am salutat reciproc şi ne-am prezentat. Apoi, i-am spus că doresc să accesez internetul preţ de vreo jumătate de oră. Parcă aş fi spus: „Sesam, deschide-te!” şi sala cu computere şi conexiune la internet a fost la dispoziţia mea. Mai mult chiar, sesizând că mă descurc, nu am nevoie de papi 7706îndrumare şi îmi verific e-mail-ul, mi-a sugerat să revină după un sfert de oră.

Deci, eu, un oarecare, nici măcar localnic, am primit la dispoziţie posibilitatea de informare prin internet. Nelimitată şi gratuit! Fără cerere scrisă şi aprobată, fără identificare cu buletinul, fără … nici o condiţie sau cenzură.

La întoarcere, l-am întrebat despre utilizarea PAPI de către viişoreni. „Sunt câteva zeci, mai ales tineri, care vin şi utilizează oferta PAPI pentru cele mai diverse scopuri: căutare de legi şi norme, informaţii locale şi de interes naţional, documentare pentru diferite proiecte, corespondenţă cu cei din alte localităţi ori ţări, chiar şi pentru jocuri. Nu sunt foarte mulţi pentru că internetul acasă nu mai este ceva neobişnuit.”. Vara aceasta au avut opt acţiuni reunite într-un program denumit „Proiect de vacanţă”. Centrul din Viişoara este conectat în reţeaua naţională PAPI. Astfel, participă şi papi 7707la acţiuni comune cu alte centre din alte localităi. Anul trecut, au obţinut şi o menţiune la o astfel de acţiune comună.

Şi pentru că omul cu care am discutat aşa de civilizat şi de deschis, trebuia să aibă şi un nume, l-am aflat: Silvestru Poponeţ. Şi am aflat şi misterul lipsei orarului. În primul rând, doritorii ştiu că seara pot veni la PAPI, iar Silvestru … este în concediu de odihnă! Cu atât mai mult mi-a fost greu să înţeleg că un funcţionar a răspuns solicitării mele, fără să se prevaleze de situaţia de om în concediu!

Îmi doresc să mă întâlnesc cât mai des cu astfel de surprize! Atunci, cum să nu mai crezi în minuni? Cum să nu mai speri la normalitate şi în ţara, în societatea noastră?!