Am uitat: Hărcana, 24 septembrie 1944

Posted on 25 septembrie 2009

1


Cine nu-şi cunoaşte şi respectă istoria … În seara zilei de 24 septembrie 2009, când am scris aceste rânduri – informaţie preluată de pe internet, mi-am dat seama că trecusem pe lângă monument şi nu am văzut nici o coroană, nici o floare, nu auzisem nici fanfara, nu văzusem nici o manifestare comemorativă. Astăzi, e 25 şi am fotografiat monumentul … neatins de amintirea turdenilor!

harcana

harcana 4047 Cătunul Hărcana de lângăharcana 4047a Turda a fost greu încercat în timpul luptelor de la sfârşitul celui de-al doilea razboi mondial.
Evenimentul este cunoscut in istorie ca

masacrul colectiv de la Harcana

din 24 septembrie 1944

Populaţia cătunului a fost masacrată de către armata hortistă în retragere, care a ucis populaţia, fără să ţină seama de faptul că erau femei şi copii fără de ajutor şi nicidecum combatanţi.
Această grozăvie se întâmpla după ce Turda fusese poarta de salvare din calea lagarelor naziste pentru mii de evrei, fiind primul oraş românesc venind dinspre graniţa vremelnică de pe Feleac.

1 harcana 2449 3 harcana 2463

2 harcana 2468 4 harcana 2566 5 harcana 2471

Trecând peste faptul că Primarul Turzii, din momentul instalării acestui monument, era profesor de limba română şi i-a scăpat pleonasmul „hortiştii maghiari” (hortiştii francezi sau hortiştii greci … nu există!), este jenant faptul că de comemorare au uitat autorităţile locale, dar şi oamenii de cultură, şi istoricii, şi … toţi patrioţii care se calcă în picioare la alte evenimente. Dumnezeu să ierte şi pe morţi şi pe cei care i-au uitat!

Să sperăm că, toţi cei care au uitat de Hărcana, citesc textul de pe soclul vulturului şi …

Posted in: 7 - Istorie