E bine să ştim

Posted on 20 noiembrie 2009

0


Pe blogul senatorului Iulian Urban, denumit, nu justificat 100% – după umila mea părere! – ca fiind al unei „asociaţii de asistenţă pentru consumatori”, apar informaţii din cele mai diverse domenii. Vă reţin atenţia cu una, extrem de importantă pentru noi, cei mai puţin bogaţi:

Atenţie, pe piaţă circulă bancnote false de 50 si 100 lei!

Angajatii bancilor comerciale din Capitala atrag atentia cetatenilor care ajung la ghiseu sa aiba grija atunci cand primesc bancnote de 50 si 100 de lei, intrucat exista riscul ca acestea sa fie false. Contactati de “Gardianul”, reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) recunosc ca s-ar putea sa existe falsuri pe piata, insa spun ca acestea sunt grosolane, fiind usor de recunoscut. Totodata, oficialii bancii centrale dau asigurari ca bancnotele noi sunt greu de falsificat, avand mai multe elemente de siguranta decat cele vechi.
Cetatenii sunt informati la ghiseele anumitor banci comerciale ca pe piata circula bancnote false de 50 si 100 de lei si sa fie atenti mai ales atunci cand primesc restul.
Operatorii ii sfatuiesc pe clienti sa se uite bine la bancnotele pe care le primesc. “Le transmitem clientilor sa verifice in special daca in interiorul ferestrei transparente aflate pe fiecare bancnota de 50 de lei sub capul de vultur, respectiv in fereastra transparenta aflata pe bancnota de 100 de lei sub masca de teatru, este trecuta suma corespunzatoare fiecarei bancnote in parte. In cazul in care aceasta nu este vizibila, cetatenii trebuie sa refuze bancnota si sa alerteze imediat politia”, ne-a explicat angajata unei banci comerciale din Capitala.
Intrebati de “Gardianul” in legatura cu acest incident, reprezentantii BNR afirma ca nu sunt motive de ingrijorare, intrucat falsurile care au aparut pe piata de cand s-au introdus noile bancnote nu au fost realizate in mod performant, fiind usor de identificat.
Angajatii din banci sunt obligati sa atraga atentia clientilor in legatura cu aparitia de falsuri pe piata. Noi am vazut falsuri, avem o colaborare foarte buna cu politia. Vreau sa subliniez ca pana acum falsurile care au aparut pe piata au fost grosolane, nu au fost realizate in maniera performanta. De altfel, bancnotele noi sunt foarte greu de falsificat. Banca Nationala ia masuri in cazul in care apar falsuri bine facute, care nu pot fi depistate cu ochiul liber, ci doar cu aparatura speciala”, ne-a explicat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Potrivit oficialului bancii centrale, odata cu introducerea bancnotelor pe suport de polimer si retragerea celor pe suport de hartie, numarul contrafacerilor de moneda nationala s-a redus substantial.
In urma cu aproape o saptamana au fost descoperite cateva bancnote de 100 de lei false, la Iasi. Prima bancnota a fost gasita la casieria Universitatii de Medicina si Farmacie din capitala Moldovei.
Pe de alta parte, conform Bancii Nationale a Romaniei, cea mai falsificata bancnota  a fost cea de 50 lei, urmata fiind de cea de 100 de lei.
Sursa :
http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=149184&catid=1&p=atentie-la-bancnotele-de-50-si-de-100-de-lei-avertizeaza-angajatii-bancilor-comerciale.html

Deschideţi bine ochii atunci când primiţi astfel de bancnote, ca să nu daţi explicaţii atunci când plătiţi cu ele!

În plus, circulă şi o altă ştire, neverificată (deocamdată!):

Dacă eşti la un bancomat, de unde vrei să scoţi bani şi vine un hoţ să îţi fure bani, sau orice împrejurare, dar trebuie să scoţi bani de la bancomat să îi dai hoţului. Poţi să anunţi poliţia cu ajutorul codului pin, fără ca hoţul să ştie nimic.

Nu tastezi codul pin normal (de exemplu: 1234), ci, îl tastezi invers (în exemplul nostru: 4321) şi bancomatul recunoaşte că codul este tastat invers şi în acel moment îţi dă şi bani, dar anunţă şi poliţia. Şi aşa hoţul este prins.

Chiar dacă nu ar fi reală ştirea conţine şi ceva sigur: dacă tastaţi repetat codul eronat, bancomatul vă reţine cardul. Este mai „ieftin” să faceţi formalităţile de recuperare a cardului de la bancă, decât de la … hoţ!

Update: chestia cu bancomatul este … o aberaţie (conform informaţiei primite de la una dintre băncile pe care le-am întrebat!).