Roşia Montană de la Ocoliş

Posted on 30 noiembrie 2009

2


Nimic nu e unic pe lume. Sau, dacă este, se copiază imediat. La fel şi cu afacerea legată de exploatarea aurului de la Roşia Montană. De dragul arginţilor, pericolul planează acum şi asupra Ocolişului. Pentru că munţii noştri şi dacit poartă, şi multe alte bogăţii, nu numai aur!

Ministerul Mediului, sesizat despre exploatarea miniera

Pericolul pandeste Muntii Trascau

Nu mai putin de 128 de locuitori si rezidenti ai comunei Ocolis precum si organizatii non-guvernamentale in domeniul protectiei mediului al drepturilor omului, salvgardarii statului de drept precum si al dezvoltarii durabile, au inaintat Ministerului Mediului o scrisoare deschisa prin care isi exprima ingrijorarea profunda precum si ferma opozitie privind planurile de deschidere a unor exploatari miniere la suprafata in Ocolis, opozitie cauzata de impactul distructiv si inacceptabil din punctul de vedere al protectiei mediului si din punct de vedere social, cultural si economic asupra comunitatii din zona Ocolis. In acelasi timp, aceasta scrisoare isi propune sa explice faptul ca la baza acestor proiecte stau o serie de ilegalitati si sa scoata in evidenta cateva dintre gravele neregularitati comise deja de autoritatile publice competente, se mentioneaza in scrisoare. – mai departe, citiţi pe citynews.alba.

In scrisoarea deschisa se mentioneaza ca, peisajul intact al zonei, pretioasa sa biodiversitate precum si potentialul sau de dezvoltare durabila sunt acum amenintate prin aceea ca doua companii miniere vizeaza exploatarea aici a unor depozite de dacit si calcar. Acestea si-au obtinut deja aprobarile preliminare din partea Agenaiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). SC Trans Bitum SRL propune o exploatare la suprafata a calcarului care s-ar intinde iniaial pe o suprafata de 14 ha si care ar avea o durata de viata de maxim 7 ani. Compania detine un permis de exploatare emis de catre ANRM – nr. 9061/2007. Acesta a fost emis dupa ce zona a fost inclusa in cele doua situri Natura 2000 mai sus aratate. SC Kemna SRL planuieste deschiderea unei cariere de dacit pe o suprafata de cel putin 10 ha de padure in Masivul Jidovina, o exploatare a carei durata de viata a fost de asemenea estimata la maxim 7 ani, dar pe care surse autorizate din interiorul companiei doresc mult mai lunga, cifrand-o in decenii. SC Kemna SRL detine de asemenea un permis de exploatare din partea ANRM – nr. 10640/07.07.2008. Acest permis a fost de asemenea emis dupa ce a fost inclusa in cele doua situri Natura 2000 mai sus aratate. Cele doua exploatari ar functiona simultan, ceea ce creste considerabil riscurile pentru mediu si oameni.

Scrisoarea deschisă a Ocolişenilor

Contestaţia depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba

Imagini ale zonei propuse pentru exploatare pot fi gasite la: http://s571.photobucket.com/albums/ss160/campaniaocolis/
Pentru mai multe informatii contactati CIDRM la 0741 588 270, 0264 530 525, la adresa de e-mail office@centrulmediu.ro sau vizitati www.centruldemediu.ro
– adaugă  Ştefania Simion pe pagina web ngo.ro

Dacă altă-dată eram chemaţi să mergem la Milcov ca să-l sorbim, acum suntem chemaţi, din nou, să ne apărăm Apusenii şi viaţa noastră!