Vrem Europa liberă

Posted on 11 decembrie 2009

0


Nu cerem ca Europa să fie liberă, pentru că, se spune că ar fi! Acum, milităm pentru aducerea arhivei postului de radio „Europa Liberă” acasă. Ca să avem şi noi acces la felia de istorie reală reprezentată de respectiva arhivă.

Nume sonore s-au alăturat cauzei susţinute de campania „Europa Liberă, aici!”, care urmăreşte strângerea de fonduri pentru aducerea în ţară a arhivelor radioului. Campania se adresează atât celor care au trăit vremurile în care radioul era gura de oxigen a unor oameni prizonieri într-un sistem represiv, dar şi celor mai tineri, care îşi amintesc doar frânturi din perioada comunistă.

Organizatorii campaniei „Europa Liberă, aici!” au convins 20 de personalităţi din ţară să apară în spoturile care îi îndeamnă pe românii să susţină eforturile de repatriere a arhivelor radioului american, care emitea din Germania în limba română şi care era foarte popular în România pe vremea regimului comunist.

Pentru mai multe amănunte, vizitaţi pagina web a Capitalului.

Pentru mine, personal, Radio „Europa Liberă” a fost dascălul meu întru cunoaşterea şi înţelegerea a ceea ce am trăit, cam între ’70 şi ’89! În ultimul deceniu al „construcţiei socialismului, era postul de radio pe care îl ascultam, alături de RFI şi alte posturi în franceză sau engleză, în locul Radio Bucureşti, care nu îmi putea potoli setea de adevăr. Pentru muzică, aveam alte posturi, ca: Bratislava, Viena, Kuwait, … Mai ales noaptea, când Radio Bucurşti mă lăsa, în linişt, să dorm!

Era de notorietate bancul cu ţiganul care asculta „Europa liberă” şi, observându-l pe miliţian la fereastră, ia cetera şi-i zâce cu foc. Ţiganul explică „organului” cu „bruiază duşmanul poporului”. Dar, miliţianul îl ceartă că, din cauza ceterii, … nu mai poate asculta ce spun ăia!