Ziua Naţională a Poeziei la Mihai Viteazu

Posted on 15 ianuarie 2010

2


Mihai Eminescu s-a născut într-un sat. Deci, este absolut normal ca, astăzi, să fie amintit şi în  localităţi rurale. Pentru că Eminescu este al întregului popor român. La prânz, urma să fiu la Primăria Turda, unde în Sala mare … Dar, am aflat că Sânmihai-ul din apropiere mai dezveleşte bustul unui Mihai. În plus, lucrarea este opera unui artist local. Deci …

„Al cui va fi bustul celui de-al treilea Mihai, ce se va dezveli la Mihai Viteazu?” – l-am întrebat pe Ioan Zeng, Primarul comunei cu numele voievodului ucis pe Câmpia Turdei (unde nu-şi are nici un monument, în tot oraşul!). Pentru că, după bustul lui Mihai Viteazu, patronul comunei, astăzi a fost dezvelit un bust al lui Mihai Eminescu, în părculeţul din faţa şcolii.

Una dintre modalităţile cele mai emoţionante de sărbătorire a unui Poet este să-i dedici o operă plastică. Şi mai meritoriu este să amplasezi lucrarea care aminteşte un Poet, în faţa unei şcoli.

Bustul este „lucrarea de diplomă” a Mariei Şicoe, fiică a localităţii. Ce să apreciezi mai mult: măiestria artistei sau pragmatismul local? În loc să verse o căruţă de bani în buzunarul unui artist de nu-ştiu-unde, ei se bucură de onoarea de a avea un artist în propria ogradă. Şi, după cum arată opera, … merită!

Evenimentul a fost agrementat cu un serviciu religios, cu cuvântări scurte şi bine întocmite, precum şi cu un program artistic adecvat. Vremea a ţinut cu ei şi a uşurat sarcina artiştilor coborâţi din clasele de la etaj.

Ştire de „fapt divers”: La Mihai Viteazu, a fost dezvelit, astăzi, când aniversăm 160 de ani de la naşterea Poetului Naţional, un bust al lui Mihai Eminescu, în faţa Şcolii „Mihai Vodă”. Şi, pentru că lucrarea trebuia să aibă şi un autor, au ales o plăpândă fiinţă feminină, care a crescut în această şcoală, şi au numit-o „artist plastic Maria Sicoe”. Primarul Ioan Zeng s-a orientat foarte bine: având un talent în localitate, nu a mai bătut drumurile ţării ca să găsească un sculptor pentru bustul lui Eminescu. Cu acest bust, Maria Sicoe şi-a obţinut diploma pe merit, atât la Academia de arte plastice, cât şi în faţa consătenilor!

Prof. Maria Corcheş, director al şcolii, a amintit cuvintele lui Noica: „Eminescu este un dar al lui Dumnezeu făcut poporului român”. Au mai vorbit şi alţii la bustul Poetului, iar preotul care  săvârşit sfinţirea monumentului, a consfinţit astfel plecăciunea făcută de comunitate în faţa Regelui Poeziei şi Limbii Române! Şcoala este dotată în mod deosebit, atât ca bază materială, cât şi ca personal cu drag faţă de copii satului.

Sigur că nu se putea sărbători un Poet fără versuri recitate, cântece, scenete, fără un program artistic. Elevii şcolii şi-au dat obolul trudei şi talentului. Să nu uităm că succesul manifestării s-a datorat, deopotrivă muncii cadrelor didactice, dar, şi autorităţilor locale.

La agapa de după eveniment, am văzut şi doi bătrânei foarte fericiți: bunicii Mariei.

Cinste tuturor pentru reuşita unui moment înălţător de 15 ianuarie.

Pentru că veneam de la o lansare de carte, am dăruit bibliotecii şcolii un exemplar din cartea respectivă.

Dacă la toate cele minunate, „pentru că trebuiau să poarte un nume, li s-a spus Eminescu” – ne spunea Marin Sorescu, înseamnă că el ne este oglinda sufletului şi în el ne vom regăsi mereu, ca indivizi şi ca popor.

Reclame
Posted in: 22 - Evenimente