Europenii bani ai microintreprinderilor

Posted on 15 februarie 2010

2


V-am vorbit despre organizarea unui seminar pentru Sprijinirea dezvoltării microintreprinderilor, care s-a ţinut luni, consecutiv, la Turda şi Câmpia Turzii, pentru că se adresează activităţilor productive din mediul urban. Cum a fost la Turda, citiţi din alte media, online sau pe hârtie. Eu am ales să văd ce se întâmplă la Câmpia.

Seminarul organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest s-a vrut a fi un îndrumar pentru întocmirea cererilor de finanţare în cadrul Regio, axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local”, domeniul de intervenţie 4.3. „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”, care se adresează solicitanţilor de finanţare nerambursabilă, respectiv societăţilor comerciale sau cooperative care se încadrează în categoria microîntreprinderilor (firme cu până la 9 angajaţi) din mediul urban.

Din partea ADR, Andreea Atanasiu a prezentat programul de finanţare, precum şi o mulţime de probleme depistate la proiectele supuse până acum spre aprobare. Pentru nerepetare.

Nu i-am numărat pe cei interesaţi din sală, dar au depăşit duzina. La Turda – mi s-a spus că – ar fi fost vreo douăzeci. Mai important decât numărul lor, a fost interesul real manifestat prin pertinente întrebări.

În plus, participanţii au primit material documentar, pe hârtie şi pe CD-uri.

Pentru mai multe informaţii, cei prezenţi au fost îndrumaţi spre pagina web a agenţiei şi li s-au oferit coordonatele de contact. Cu sublinierea că „uşa vă este permanent deschisă şi suntem pregătiţi să vă oferim tot sprijinul pentru accesarea acestor fonduri” – după cum a subliniat Andreea Atanasiu.

Regio sprijină dezvoltarea microîntreprinderilor productive şi a celor prestatoare de servicii care utilizează potenţialul endogen al regiunilor (resurse naturale, materii prime, resurse umane etc). Mai mult, microîntreprinderile vor fi încurajate să utilizeze noi tehnologii, echipamente IT, având un rol primordial în creşterea competitivităţii şi productivităţii.

Finanţarea microîntreprinderilor are ca scop sprijinirea continuării procesului de restructurare şi redresare economică a zonelor aflate în declin, îndeosebi a oraşelor mici şi mijlocii, întrucât acestea creează locuri de muncă şi au flexibilitatea necesară să se adapteze cerinţelor unei economii de piaţă dinamice.” – scrie în prezentarea programului.

Per total, a fost o manifestare utilă pentru cei care s-au arătat interesaţi.

Sincer, mi-a plăcut modul profesionist de organizare. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu un asortat bufet suedez, ora de desfăşurare fiind ora 14, iar, cei care au întârziat au fost acceptaţi fără probleme şi integraţi imediat în discuţii, revenindu-se asupra informaţiilor care le-au scăpat. A fost ca şi cum ADR Nord-Vest chiar vrea să fie de ajutor! De fapt, sloganul lor este: „Pune suflet şi construieşte Transilvania de Nord„!