S-a mai ouat un giratoriu

Posted on 16 Februarie 2010

22


S-a mai ouat un sens giratoriu la Turda: la „Trei Mocani”! Făcut în pripă, ca şoferii să-i pomenească pe edili cât mai des! Am avut „plăcerea” să asist la memorabilul eveniment! Chiar dacă nici un sobor de preoţi nu a sfinţit opera, nu s-a montat (încă!) nici o lebădă-gâscă sau fântână arteziană, şi nu a venit nici măcar vreun primar să taie panglica, Turda are sens! Nou! Şi …. tot giratoriu!

Au început cu măturarea zonei. Măsurată şi marcată de ieri. Au ridicat normalul nor de praf, pe care vântul l-a dus peste fraierii care aşteptau autobuzul şi spre ferestrele blocurilor. Cei care au avut proasta inspiraţie să aerisească tocmai atunci, … a aflat mai repede de vânzoleala din intersecţie.

Apoi, … pauză. Pentru că utilajul de vopsit dungile pe asfalt nu era pregătit. Roţile maşinilor au re-prăfuit zona. Nu se putea lucra – conform tradiţiei noastre balcanice! – decât la ore de trafic maxim! Ca să afle şi şoferii în tranzit că nu sunt numai participanţi la trafic, ci, şi martori la un eveniment epocal.

Se vor monta şi indicatoare … în mijlocul trotuarului, ca să înveţe şi pietonii slalomul. Peste patru ani avem o nouă Olimpiadă de iarnă.

A venit şi momentul înscrierii cercurilor viitorului sens giratoriu. Maşinăria a făcut câteva ture în jurul cozii, apoi … s-a retras pentru odihnă şi, probabil?!, reglaje. A mai urmat o tură de încălzire. După care o nouă … pauză. Aţi ghicit!

La a treia tentativă, intersecţia s-a ales cu două cercuri concentrice. Şi cu barajul, rotund şi el, din piese de plastic. Roşii şi albe. Deloc … portocalii, cum ne-am fi aşteptat. Grupul de omuleţi portocalii, care a executat o permanentă mişcare browniană şi pauze lungi şi dese, a fost destul de numeros.

Şi … avem un nou sens giratoriu!

Cu semafoare în reparare. Cu borduri încurcătoare, care se vor redesena … poate.

Eu mă mândresc că am surprins şi o primă tamponare … care nu are nici o legătură cu sensul giratoriu neinaugurat astăzi: cel cu Dacia a ieşit din parcare dormind şi s-a trezit când s-a lovit de cel care aştepta să treacă pietonii!

Deci: Stimaţi Tovarăşi Domni, putem bifa o nouă marcantă realizare în stoparea circulaţiei fluente prin amărâta noastră urbe! Dacă s-ar fi coalizat un arhitect cu un inginer şi cu un specialist din poliţie, plus unul din transporturi … mă tem că ar fi arătat un pic altfel. Dar, … din avion nu se vede, aşa că se pot semna facturile. Piperate, evident, doar … s-a muncit! Hora s-a materializat pe teren. De strigături, se vor ocupa şoferii cu maşini mai lungi decât tancurile primariale.

Anunțuri