Iarăşi trecem la Ora de vară

Posted on 23 martie 2010

19


Ora de vară

În România, se trece iar la „ora de vară”. Adică, în dimineaţa zilei de 27 martie, la ora 3, vom muta ceasul cu o oră mai încolo şi vom zice că e deja ora 4.

Până la sfârşitul lunii martie, circa un sfert din populaţia lumii pierde o oră de somn, câştigând o ora de soare în plus pe zi. Acest lucru se întâmplă datorita introducerii orarului de vară. În SUA a început deja, cu câteva săptămâni înaintea Europei, unde va începe la 27 martie, pentru a se încheia la 23 octombrie.

Despre avantajele acestui sistem se discută pe diferite planuri. Se câştigă ceva la energia electrică, se „câştigă” ceva şi la nivelul stresului indus de modificarea de orar organismului fiecăruia dintre noi, dar se aplică în continuare.

Dar, avem şi Ora Pământului

Auzim mereu despre schimbările climatice care ne ameninţă viitorul. Despre ce putem face, fiecare, în calitate de simpli cetăţeni?

„Pe 27 martie 2010, la 20.30, oameni de peste tot din lume vor stinge lumina timp de o oră. Va fi un eveniment în care ne dorim să implicăm un miliard de oameni şi mai mult de 1.000 de oraşe, pentru a dovedi că împreună putem să acţionăm împotriva schimbărilor climatice.

Mişcarea Earth Hour a început în oraşul Sydney, Australia. Pe 31 martie 2007, 2,2 milioane de persoane şi 2100 de companii din Sydney au stins luminile timp de o oră. În 2008, evenimentul a devenit unul global, antrenând 100 de milioane de oameni din 35 de ţări. Embleme ale oraşelor participante, precum Golden Gate Bridge din San Francisco, Colosseum-ul din Roma sau panoul Coca-Cola din Times Square, au rămas în întuneric, ca simboluri ale speranţei pentru o cauză din ce în ce mai importantă pentru omenire.

Earth Hour 2010 este un apel global la acţiune care se adresează fiecăruia dintre noi, fiecărei companii şi fiecărei comunităţi. Un apel la responsabilizare, iniţiativă şi la solidaritate, toate menite să construiască un viitor sustenabil. Şi în 2010, oameni de peste tot din lume vor stinge luminile şi se vor uni într-un mesaj unic despre viitorul planetei.”

Astfel, dat fiind numărul mare de participanţi aşteptaţi, Earth Hour devine cel mai succes proiect de conştientizare şi informare a omenirii asupra problemelor climaterice. În plus, Ora Pamantului arată că ne pasă de viitorul nostru şi al globului. Rămâne să şi facem ceva, concret,  pentru a-l îmbunătăţi. Conform principiului: “It’s not about what country you’re from – it’s about what planet you’re from.”

Cum stăm cu Ora Turzii şi a Câmpiei

Pe 27 martie, la ora 20.30 (ora României), oameni de pe întreg mapamondul vor stinge lumina timp de o oră.

Oare, noi, turdenii nu ne implicăm în astfel de acţiuni?

Zona noastră nu stă prea bine din punct de vedere ecologic. Turda este un oraş cu mari probleme legate de ecologie. Rămăşiţele epocii „Ceauşescu” sunt la tot pasul. Începând cu depozitele de HCC (Hexaclorciclohexan) şi terminând cu fabrici ca fostul Casirom, mari poluatori. În afară de astfel de poluări, ne confruntăm şi cu spaţii de o insalubritate endemică. Ajunge să mergi în colonia de Ciment sau pe str. Margaretelor ori în spatele fostelor Uzine Chimice. Parcă la Câmpia lucrurile ar sta cu un strop mai bine.

Chiar dacă există câteva fundaţii ecologiste, activitatea lor din ultimii ani este prea puţin cunoscută, prea puţin vizibilă la nivel de comunitate locală.

Şi atunci, de ce nu s-ar ralia şi Turda, ba chiar şi Câmpia Turzii, campaniei mondiale „Ora Pământului”? Sau chiar localităţi rurale din apropiere?

Update: La Bucureşti, luminile Palatului Parlamentului, Ateneului, Operei, Teatrului National si ale Muzeului National de Arta vor fi stinse timp de o ora, sambata, cu ocazia Earth Hour, anunta agerpres.ro.

La Turda, Câmpia Turzii, Mihai Viteazu, Viişoara, … Vom vedea!

Update: 25 martie:

Sambata, 27 martie 2010, intre orele 20:30 si 21:30, Primaria Municipiului Turda isi va stinge lumina. Pe platoul din faţa Primăriei, sunt invitaţi toţi cei care au stins lumina de ora pământui, pentru a transmite mesajul nostru tuturor locuitorilor Turzii. Acţiunea de la Turda este iniţiata de Slow Food Turda, Fundaţia de Ecologie şi Turism „Potaissa” şi Primăria Municipiului Turda.
Marta Pozsonyi – Asociatia Slow Food Turda, Alin ROSCA – Fundatia de Ecologie si Turism Potaissa, e-mail: earth-hour@turdeni.ro
Mai multe informatii despre eveniment:
www.earth-hour.ro