Patriotism local

Posted on 14 aprilie 2010

10


Ne place să ne îmbătăm cu vorbe mari. Chiar dacă nu suntem politicieni, chiar toţi. Nici eu nu fac excepţie şi, astăzi, vă voi preda o lecţie de …

Patriotism local

Patriotismul este dragostea pentru ţara în care te-ai născut, în care trăieşti, în care te simţi „acasă”.

Patriotism local este acelaşi lucru. Redus la limitele unei localităţi. Reducerea nu se referă la mărime ori tăria sentimentului, ci, doar la aria geografică.

Astăzi, mergeam spre Câmpia Turzii. Dar, am coborât la Materna şi m-am întors pe jos, ca să fotografiez.

Poza 1 – cineva a umblat la gura de vizitare şi a lăsat mizerie, din ce a scos de-acolo.

Poza 2 – mizeria scoasă „la lumină” este întinsă de roţile maşinilor.

Poza 3 – am descoperit şi „cârtiţa” care scotea muşuroaiele de nămol.

Normal, un şefuleţ din gaşca de murdăritori de carosabil s-a deranjat şi a venit să mă întrebe despre rostul fotografiilor pe care le fac. Pentru că a vorbit civilizat, ne-am prezentat reciproc, şi am aflat că stau de vorbă cu Adrian Predescu de la … (Nu are importanţă firma pentru că nu am de ce să-i fac reclamă! Dimpotrivă!). I-am explicat că nu-mi place mizeria ce rămâne după ei. „Dar, facem o treabă pentru comunitate!” – mi-a explicat Predescu-l.

A avut, totuşi, minimul bun simţ necesar şi a recunoscut că am dreptate când afirm că nămolul scos de ei şi lăsat pe carosabil se transformă în praf, care intră în nasurile cetăţenilor şi … deloc în folosul lor!

Am convenit ca, dacă la întoarcerea mea de la Câmpia Turzii, nu mai văd urme pe carosabil, pe-acolo pe unde au lucrat ei, păstrez imaginile în arhivă.

Când am revenit, am găsit ceea ce vedeţi în Poza 4. Dar, mergând spre centru, am rămas stupefiat, văzând ce vedeţi în Pozele 5, 6 şi 7. Deci, se poate?

Am desluşit şi misterul Pozei 4: ei au făcut curat, doar … de la locul discuţiei noastre, înspre centru!

Poate că m-aş fi declarat mulţumit şi cu picătura de modificare în atitudinea lor.

Poza 8 m-a făcut să înţeleg că nu s-a schimbat nici o fărâmă din dispreţul acordat comunităţii care îi plăteşte!

Remarcaţi: au treabă pe trotuar? Îl ocupă. Vrei să treci? Este liber carosabilul. Ai dreptul să-i ocoleşti.

Iar, dacă te loveşte vreo maşină … eşti vinovat! De ce umbli pe carosabil, călcând normele de circulaţie?! Ei nu au nici o obligaţie să asigure un spaţiu de trecere protejat, în locul trotuarului pe care îl ocupă cu lucrările!?

Aşa o fi, Domnule primar, poliţist, poliţist comunitar, inspector de la primărie, …?

Ei, nu sunt de vină! Ei murdăresc şi ocupă spaţiul public după bunul lor plac. Doar, de-aia suntem proşti şi îi plătim. Noi, prin reprezentanţii noştri care se îngrijesc de noi: autorităţile locale.

Recitesc şi nu înţeleg: cum pot afirma că sunt patriot, dacă mă opun celor care îmi vreau binele? Şi Petrică mi-a vrut bicicleta. Şi nu o mai am! Clar, Tovarăşi Edili? Sau, cum mă întreba un amic: pe la noi, edilii e dilii?