Turda nocturnă (1)

Posted on 14 mai 2010

2


Moş Ene nu vine chiar întotdeauna când îl chemi. Am pornit în căutarea lui prin oraş. Cu „săpuniera”-n mână. De-aceea, imaginile sunt cam … spălăcite.

În prima postare din trilogia Turzii nocturne, am pus cele „calde”, chiar dacă unele-s cam „reci”. Cele „reci”, chiar dacă unele-s mai „călduţe”, le găsiţi în cea de-a doua postare. A treia am rezervat-o specificului local: gunoiul!

1. Primul pas, prima bucurie: la stâlpul unde locuieşte mereu un depozit de gunoi, acum, e curat! Semn bun! Sau, doar, temporar bun?! Cel mai sexi era „domnu’ doctor” când îşi punea gunoaiele la acelaşi stâlp cu Ghiuriţă!

2. La „Paradisul animalelor” este aprins un felinar roşu în poartă … La animale, s-a legalizat? La oameni … încă nu se pune felinaru’.

3. Restaurarea faţadei se poate face şi cu panou protector. Parcă, e o noutate pe la noi. Exact aşa cum văzusem, cu vreo 25 de ani în urmă, la Budapesta!

4. La Primărie e linişte. La ora 22, e atâta linişte încât copiii se joacă liniştiţi (eufemistic, vorbind! cel care a trecut cu maşina şi „le-am deranjat” jocul a avut avantajul … ferestrelor închise!) …

5 . Hainele sau hainele?! Depinde doar de locul unde se pune accentul? Pe a sau pe i?

6. De mai bine de-un secol … clădirea vegehează peste piaţa centrală a oraşului. Nepăsătoare la faptul că i s-a spus piaţă ori ter.

*

7. Taximetrele aşteaptă. Cu motoarele oprite, portierele deschise şi şoferii tăifăsuind spre uciderea plictiselii. Încărcătorul e pentru cei prea beţi?

8 . Crucea – memento iluminat a giorno pentru trecătorii care nu trec pe-aici din cauza centrului blocat, dar, accesat de oricine doreşte.

9. Imagine de pe str. Castanilor, unde s-au hăcuit toţi castanii. Lăsând să se vadă rigolele de uliţă a oraşului european!

Coda: Broaştele din „bideu” scuipă frenetic apă colorată peste Gâştele tăcute, păzite de comunitarul (Câine, nu agent al Poliţiei comunitare! Ori, va fi fiind … sub acoperire?!) din colţ, de la fosta „Flacăra”.

Reclame