Şcoală internaţională

Posted on 15 mai 2010

4


Şcoala este o instituţie de învăţământ. De regulă este locală. Educă copii din comunitatea apropiată ei. Astăzi, conceptul se lărgeşte. Şcoala nu mai este doar din localitatea cutare, ci, lucrează, conlucrează cu şcoli de peste deal ori de peste hotare. Devine, tot mai mult, şcoală internaţională.

Şcoala Internaţională cu trimitere spre Bruxelles

Dumineca trecută, am profitat de prezenţa mea în oraşul de peste Feleac,  pentru a vizita Şcoala Internaţională, unde se desfăşura un concurs gen olimpiadă şcolară.

Institutul European pentru Democraţie Participativă – Qvorum, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Cluj, ARDOR Transilvania şi Centrul Raţiu pentru Democraţie, a organizat  pe 8 – 9 mai, cu ocazia Zilei Europei, prima ediţie a concursului „Olimpiada Europeană”. Concursul a avut loc la Şcoala Internaţională Cluj Napoca, din cartierul Gheorgheni.

Festivitatea de deschidere a avut loc sâmbătă, de la ora 11. Tot sâmbătă, de la ora 12, s-a desfăşurat proba scrisă a concursului. Duminică, începând cu ora 10, a început proba orală, organizată sub forma unui concurs de dezbateri pe teme europene. Festivitatea de închidere şi premierea câştigătorilor a avut loc duminică, de la ora 17.

La concurs au luat parte 35 de elevi de la Colegiul Tehnic „Dr. I. Raţiu” (Turda), Colegiul „Emil Negruţiu” (Turda), Colegiul Naţional „George Bariţiu” (Cluj-Napoca) şi Grupul Şcolar de Protecţia Mediului (Cluj-Napoca). Cei mai buni elevi din concurs au fost recompensaţi cu excursii gratuite la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, precum şi cu alte premii.

Alte detalii puteţi afla din comunicatul primit de la organizatori.

Nu am consemnat palmaresul, dar, prof. Liana Dumitriu, care a însoţit elevii turdeni, e fericită: şi elevi turdeni vor merge la Bruxelles, doi de la „Negruţiu” şi unul de la „Raţiu”!, ca urmare a celor şase luni de pregătiri, teste, concursuri, dezbateri, …

Ceva din atmosfera olimpică am surprins pe cele câteva imagini pe care vi le pun la dispoziţie într-un album.

Şaguna Turda – şcoală internaţională

Şcoala nr. 4, unde am absolvit „8 clase„,  poartă numele mitropolitului patriot Andrei Şaguna.

Şcoala este implicată, atât în proiecte care vizează elevii, cât şi în altele care urmăresc perfecționarea profesională a colectivului didactic.

Simpozionul internaţional „Tradiţii şi viitor în învăţământul preuniversitar”, organizat de Şcoala „Andrei Şaguna” Turda în parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai Cluj, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (D.P.P.D.) şi I.Ş.J. Cluj, este o continuare a Simpozionului Naţional „Tradiţii ale învăţământului românesc”, ajuns, în organizarea aceleiaşi instituţii, la a XVIII-a ediţie. Iniţiat la nivel local, simpozionul s-a dezvoltat, în timp, prin extindere la nivel judeţean, interjudeţean şi naţional. În acest an, colaborarea cu organisme internaţionale de prestigiu, cum sunt Peace Corps şi Association Européenne Des Enseignants (A.E.D.E.) Belgia, aduce o dimensiune nouă simpozionului, şi anume cea internaţională.

Extinderea la nivel internaţional a impus modificarea denumirii acestui simpozion, cuvântul „românesc” din vechea denumire limitând manifestarea la anumite graniţe pe care, în noul context, el le depăşeşte.

Simpozionul doreşte promovarea experienţelor pedagogice interne şi internaţionale, a exemplelor de bună practică rezultate în urma unor activităţi/proiecte de cooperare internaţională, facilitarea schimburilor de opinii, în spiritul promovării calităţii, modernului şi eficienţei în activitatea profesională a cadrului didactic, în perspectiva dezvoltării durabile.

Sambata, 15 mai 2010, Simpozionul International „Traditii si viitor in invatamantul preuniversitar” a continuat cu expuneri prezentate de zece voluntari americani din cadrul „Peace Corps”. Voluntarii americani au vizitat Salina în cursul după-amiezii.

Imagini de la eveniment găsiţi în album.

Fiecare acţiune ce se desfăşoară la această şcoală mă face să fiu tot mai mândru pentru că şi eu i-am fost elev. Cred că şi Mitropolitul Şaguna este mândru de urmaşii săi.

Despre vizita din Salină nu vă pot spune multe. La prima tentativă de a fotografia grupul, s-a sculat democraţiunea crăcănată în tov. domn ghid şi mi-a explicat că „el nu vrea să fie fotografiat„. Pentru că ştiu ce urmează în astfel de cazuri (mi s-a explicat şi la Solaris şi la Billa!) nu am vrut să stric evenimentul cu contradicţii sau dispute şi am plecat acasă. Avea dreptate Brucan: la români, democraţia şi slănina se digeră greu!

Posted in: 26 - şcoala