Turda nocturnă (2)

Posted on 15 mai 2010

2


Moş Ene nu vine chiar întotdeauna când îl chemi.Am pornit în căutarea lui prin oraş. Cu „săpuniera”-n mână. De-aceea, imaginile sunt cam … spălăcite.

Ieri, în prima postare din trilogia Turzii nocturne, am pus cele „calde”, chiar dacă unele-s cam „reci”. Azi sosesc cele „reci”, chiar dacă unele-s mai „călduţe”, pe care le găsiţi în această a doua postare. A treia am rezervat-o specificului local: gunoiul!

1. La Billa tronează, în faţa clădirii, un movuliu sperios. Când mă vede cu aparatul de fotografiat, o şterge înăuntru. Emblema roşie a Billei s-a înverzit de la spaima lui.

2. Iancu stă nepăsător la frământările asfaltului din centru. Mai are un pic şi i se surpă piedestalul. Nimeni nu se atinge de el, din respect faţă de istoria neamului. Că nu-i în fiecare zi … an electoral ca să avem timp de tăiat panglică după panglică, la lucrări … risipă, crizămagnolia, schubertiene în b minor.

3. Nici doctoru’ Raţiu nu-i mai fericit. Stropit în spate de arteziană, sub apăsarea fulgilor emblemei uitate de la Crăciun … Sau jmecherul trotuar ce se ascunde pe sub boscheţii netunşi de specialiştii pe care i-am trimis să studieze în Olanda, ca să … nu lucreze pentru noi.

4. Catedrala şi vulturul sunt luminaţi aiurea: nu se văd din cauza magnoliei. Nici biserica „cu ceas” nu se vede de după castani. Dar, dacă tot este criză,

Cine-mi poate explica de ce nu se opreşte risipa de curent consumat noaptea ca să lumineze … magnolia şi castanul?

Noaptea, turdenii dorm, turiştii nu se-ncumetă să străbată tranşeele din centru, …

Alo! Se-aude? Că, de văzut, nu vede nimeni!

5. Reclama e sufletul comerţului. Dacă tot sunt în grevă inspectorii de la primărie, agenţii Poliţiei comunitare şi câţi mai iau salar „trudind” ca să fie ordine şi frumos în urbe … Şi chiar este: la ferestrele Primăriei s-au pus glastre cu flori!

6 . Următoarele imagini sunt dovadă că „s-a făcut totul, toa’rşi” şi s-au închis porţile. Iar, ca să nu se producă accidente, peste gropi s-a tras o sfoară! Oricum, nu este nici un pericol pentru că mulţimea de câini comunitari, care înlocuieşte noaptea – în centru – poliţiştii comunitari care nu se prea văd ziua, cunoaşte topografia locurilor mai bine decât cei de la sistematizare.

7. Aspectul răvăşit este înviorat de sirena de alarmă de la „Marele Alb”. Probabil că s-a mişcat în coteţ şi, timp de vreo două minute, somnul celor dimprejur a fost legănat de fluierături. Nu a venit nimeni, deci, dacă ar fi fost un hoţ înăuntru, putea să-şi vadă de treburi. Cei din zonă sunt obişnuiţi. Mai sunt şi alte sirene. Funcţionează şi lucrează alternativ!

Coda: pour la bonne bouche: o poză cu măturătorii salubrităţii, plătiţi din bugetul local, care … mătură prin centru. Cei din „forţele speciale” (studenţi de la Facultatea de drept din Aiud!) mătură parcarea administrată de firma privată.  Bănuiesc, că sunt plătiţi tot din bugetul local. Ne-ar putea lămuri vreun consilier local ori directorul firmei de parcări publice. Pe care-l întâlnesc primul, pe ăla-l întreb! Va trebui să lămuresc eu aspectul acesta, pentru că de problema asta nu se ocupă marele jurnalist de investigaţie fiind de culoare … citrică! Că, nu putem fi toţi finanţaţi de PSD! Iar, Partida Romilor nu mai are fonduri de finanţare!

P.S.: Poza cu studenţii măturători nu o vedeţi, pentru că unul dintre gardienii care îi grijesc să nu se piardă prin Turda, mi-a cerut, pe un ton prea civilizat ca să nu-i respect rugămintea, să nu o public. El a putut să vorbească civilizat pentru că nu este număru’ unu şi nu are catralioane de cititori zilnic, lunar , săptămânal, trimestrial, semestrial, demenţial şi anual, aşa cum nu are nici pupăză de satisfăcut!

Reclame