Turda nocturnă (3)

Posted on 16 mai 2010

8


Moş Ene nu vine chiar întotdeauna când îl chemi. Am pornit în căutarea lui prin oraş. Cu „săpuniera”-n mână. De-aceea, imaginile sunt cam … spălăcite.

În prima postare din trilogia Turzii nocturne, aţi văzut cele „calde”, chiar dacă unele-s cam „reci”. Cele „reci”, chiar dacă unele-s mai „călduţe”, erau în cea de-a doua postare. Acum, cea de-a treia (ultima! ufff!) am rezervat-o pentru:

specificul local: gunoiul!

1. Târnătoriştii au trecut. Au frecat târnurile de asfalt, deci, îşi merită salariul. Cândva, poate, va trece tractorul cu remorcă şi, dacă vântul, câinii ori celelate maşini, cele care trec cu „ceva” peste cei 50 km/h legali (la Turda, acest

„ceva” are valori cuprinse între 0 şi 100!), nu vor reuşi să împrăştie în întregime gărmezile, le vor prelua. Parţial, evident, ca să lase sămânţa!

2. Pe str. Coşbuc, nu există nici o statuie a poetului. Există doar secţia pentru copii a bibliotecii municipale. Şi o „groapă de gunoaie” neautorizată. De fapt, e mai mult un deal. Propun mutarea ei pe str. Iorga! Ca şi depozitul de deşeuri lemnoase din pubelă.

3. Un civilizat, din goana cailor putere, a marcat şi-a marcat şi el teritoriul, nu cu urină – cum fac câinii – ci, cu un petuleţ, mic, cam cât bunul lui simţ … inexistent! Spre admiraţia celor de-o minte cu ei, a maidanezilor!

4. Chiar dacă este noapte, la serviciile de utilitate publică este deschis: oricine are acces la ele. La curent şi la gaz, mai ales!

5. Nu este lacătul de la poarta puşcăriei locale. Acolo nu am ajuns. Încă! Mai nou, piaţa se închide noaptea! Vânzătorii care nu şi-au vândut marafa sunt reţinuţi acolo, … Pentru că ani de zile au tot reclamat şi, în cele din urmă, i-au auzit şi cei care le încasează taxele.

*

Coda: oare, de ce am pus aici poza cu Teatrul?

Cred că pentru splendoarea fulgilor luminoşi, dispuşi pe jumătatea marchizei. Un monument de kitsch super-original! Ar merita ca Paraziţii ori Guţă Popândău (şi popândăul este un fel de parazit!) să compună un cântec despre asta!

Notă: din cauza problemelor care împiedică vizualizarea imaginilor în format mai mare, aveţi aici toate imaginile din trilogie, adunate într-un album.