Moş Ene nu vine chiar întotdeauna când îl chemi. Am pornit în căutarea lui prin oraş. Cu „săpuniera”-n mână. De-aceea, imaginile sunt cam … spălăcite.
În prima postare din trilogia Turzii nocturne, aţi văzut cele „calde”, chiar dacă unele-s cam „reci”. Cele „reci”, chiar dacă unele-s mai „călduţe”, erau în cea de-a doua postare. Acum, cea de-a treia (ultima! ufff!) am rezervat-o pentru:
specificul local: gunoiul!
1. Târnătoriştii au trecut. Au frecat târnurile de asfalt, deci, îşi merită salariul. Cândva, poate, va trece tractorul cu remorcă şi, dacă vântul, câinii ori celelate maşini, cele care trec cu „ceva” peste cei 50 km/h legali (la Turda, acest
„ceva” are valori cuprinse între 0 şi 100!), nu vor reuşi să împrăştie în întregime gărmezile, le vor prelua. Parţial, evident, ca să lase sămânţa!
2. Pe str. Coşbuc, nu există nici o statuie a poetului. Există doar secţia pentru copii a bibliotecii municipale. Şi o „groapă de gunoaie” neautorizată. De fapt, e mai mult un deal. Propun mutarea ei pe str. Iorga! Ca şi depozitul de deşeuri lemnoase din pubelă.
3. Un civilizat, din goana cailor putere, a marcat şi-a marcat şi el teritoriul, nu cu urină – cum fac câinii – ci, cu un petuleţ, mic, cam cât bunul lui simţ … inexistent! Spre admiraţia celor de-o minte cu ei, a maidanezilor!
4. Chiar dacă este noapte, la serviciile de utilitate publică este deschis: oricine are acces la ele. La curent şi la gaz, mai ales!
5. Nu este lacătul de la poarta puşcăriei locale. Acolo nu am ajuns. Încă! Mai nou, piaţa se închide noaptea! Vânzătorii care nu şi-au vândut marafa sunt reţinuţi acolo, … Pentru că ani de zile au tot reclamat şi, în cele din urmă, i-au auzit şi cei care le încasează taxele.
*
Coda: oare, de ce am pus aici poza cu Teatrul?
Cred că pentru splendoarea fulgilor luminoşi, dispuşi pe jumătatea marchizei. Un monument de kitsch super-original! Ar merita ca Paraziţii ori Guţă Popândău (şi popândăul este un fel de parazit!) să compună un cântec despre asta!
Notă: din cauza problemelor care împiedică vizualizarea imaginilor în format mai mare, aveţi aici toate imaginile din trilogie, adunate într-un album.
Radu C.
20 mai 2010
Raspuns pentru Winton: copertina in stil Secession de deasupra intrarii in Teatrul Municipal a fost – dupa cate sunt informat – demontata imediat dupa razboi, depozitata, apoi remontata in anii din urma.
Zamfir POP
20 mai 2010
# Radu C.: Poate că aşa este. Eu, văzând-o de aproape am impresia că este un obiect nou! Dar, indiferent de vechime, aspectul este compriomis de stâlpul cu mii de sârme din faţă şi de „ornamentele” kitsh-oase adăugate (franjurii liminoşi!).
Notă: Întâmplarea face ca să aflu răspunsul mai repede decât am crezut: http://www.raresmorar.ro/?p=819
Dispecer Blogosfera
18 mai 2010
Pare destul de curăţel…Să vezi Bucureştiul!
Zamfir POP
18 mai 2010
# Dispecer Blogosfera: Scuze, Mitică: Turda este un oraş din Ardeal şi, pe-aici, sunt altele standardele de comportament, curăţenie, ..
winton
18 mai 2010
poza de la teatru ai pus-o ca să te pot întreba dacă ornamentul metalic de deasupra intrării este ornamentul vechi sau o replică modernă.(O fi scăpat ornamentul vechi de le fier vechi?)
Zamfir POP
18 mai 2010
# winton: Nici acel ornament, nici gâştele, ca să nu mai vorbim de bideul în care au fost instalate, nici broaştele, … nu sunt originalele. Sunt replici moderne, realizate pe bani (publici) mulţi .