Du ca la Kopenhaga

Posted on 22 mai 2010

4


În toponimica glumeaţă a locurilor, satului Tureni i se spune Torino, iar, Copăceniului, Copenhaga. Nu ştiu datorită cărui fapt Şcoala din Copăceni, purtând numele lui Simion Balint, este parteneră de proiect Comenius cu o şcoală din Danemarca, din apropiere de … Kopenhaga! Luni, o delegaţie a şcolii, formată din cadre didactice şi douzeci de elevi, pleacă în ţara de la Marea Nordului. În frunte cu directorul Augustin Duca. De la acesta am aflat amănuntele pe care vi le ofer în această postare.

Când am ajuns la Şcoala”Simion Balint” din Copăceni, ceaţa se lupta cu ploaia pentru supremaţie desupra Cheilor Turului. În şcoală, „Soarele” voioşiei copilăreşti strălucea din plin. Este o plăcere a-l asculta pe Augustin Duca, directorul şcolii, vorbindu-ţi despre reuşitele şi nereuşitele din munca lui de director de şcoală … nouă!

Şcoala noastră

Douăzeci de copii, plus trei cadre didactice din şcoală, plus alte două, invitate, vor călători două zile până în Danemarka. Vor lucra, cot la cot cu danezii, timp de zece zile, apoi, vor bate drumul până acasă, alte două zile. Vor avea activităţi în fiecare clipă. Nu este o excursie de plăcere, ci, o adevărată expediţie de muncă, studiu şi reprezentare a României peste hotare. Nu exagerez deloc: în 28 mai, vor participa la oareşce festivităţi, alături de ambasadorul ţării noastre în Danemarka. Vor susţine şi un program artistic, cu poezii, cântece şi, normal, jocuri populare.

„Copiii sunt încântaţi şi nerăbdători” – îmi spune Duca şi îmi precizează că „selecţia membrilor delegaţiei a avut un singur criteriu: modul în care şi-au adus contribuţia la temele din proiect”. Evident, după criteriile impuse de proiect: minim 12 ani, engleza stăpânită şi note bune la comportament şi învăţătură.

Învăţăm de la parteneri

Înainte de ora 8, copiii sunt adunaţi pe hol şi cântă! Este un model preluat de la colegii danezi. Nu este nimeni obligat să vină mai repede pentru a cânta. Nu este nimeni pedepsit pentru că nu a avut chef să vină să se alăture cântăreţilor. Dar, după un cântec cântat împreună cu prietenii – colegi, cadre didactice, directorul şcolii – parcă nu mai este aşa de grea nici învăţătura! Acum cântă cântecele lui Iancu, cele pe care le vor cânta şi în Danemarka.

Danezii au învăţat de la copândeni că mâncarea bună e mai bună decât cea industrializată. „Le-au plăcut foarte mult mâncărurile noastre, tradiţionale. Şi vinurile, şi ţuica, … Tot ce ce natural. Ei le-au cam uitat gustul.”.

Cinste colaboratorilor

Am aflat cu uimire că din delegaţia şcolii din Copăceni vor face parte cadre didactice de la „Ioan Opriş” şi de la „Liviu Rebreanu”. „Sunt colaboratorii care ne-au ajutat la proiect” – zice Duca. Este onorant să împarţi bucuria cu cei care te-au ajutat la greu!

La dansuri populare, i-a ajutat neobositul Ioan Cuc. Pentru că delegaţia de copândeni se vrea purtătoare a unui mesaj din partea României. Cu Eminescu şi Coşbuc în programul artistic, cu Moş Ion Roată într-o scenetă, … Doar au câştigat locul unu’ pe ţară la proiecte bine concepute. Cu 105 puncte din 100 posibile, pentru că activităţile anterioare şi situarea în zona rurală le-au adus şi un bonus la punctaj.

Vor vizita oraşul Viborg, insula Furr, iar, la anul viitor, vin danezii la noi! Să vedeţi atunci  câte minunăţii vă voi povesti!

Deocamdată, puteţi intra pe pagina web: http://friendship-ro-dk.org şi verificaţi ce v-am spus pe-aici.

Directorul Duca mi-a promis detalii despre cele aproape două săptămâni de „expediţie”, la întoarcere. Sperăm că vor fi mai bogaţi. În experienţă de viaţă şi de şcoală, mai ales! „Am fost un copil sărac şi sunt fericit să contribui la bunăstarea copiilor săraci!” – este crezul lui Duca.

Posted in: 26 - şcoala