Democraţie vs deontologie

Posted on 15 Iunie 2010

2


Am primit o invitaţie, pe care nu ştiu cum să o înţeleg: o fi ceva serios, cu-adevărat, ori e doar o nouă „glumă”, o mistificare a adevărului, o denaturare a principiilor, doar „ca să dea bine”. Cum este foarte încetăţenită moda, pe la noi, în ultima vreme.

INVITATIE

In contextul unei continue degradari a imaginii, calitatii si credibilitatii presei atat pe plan local cat si national, pe fondul presiunilor de ordin politic si financiar, dialogul devine imperativ. Jurnalistii, patronii, mediul universitar si toti cei interesati de presa trebuie sa ia loc la masa discutiilor. Organizarea unui grup de bune practici jurnalistice – entitate existenta intr-o forma sau alta de ani buni in marea majoritate a statelor membre UE – trebuie sa reprezinte o prioritate a presei. Alfel, meseria noastra va fi tot mai prost practicata si tot mai prost vazuta.

Asociatia Profesionistilor din Presa – Cluj (APPC), organizatie membra a Conventiei Organizatiilor de Media (COM) in colaboare cu Centrul Ratiu pentru Democratie – Turda, are placerea de a va invita miercuri, 16 iunie 2010 la dezbaterea pe tema: Infiintarea Grupului de Bune Practici Jurnalistice.

Dezbaterea va avea loc de la ora 17:00 la sediul Centrului Ratiu pentru Democratie (P-ta 1 Decembrie 1918 nr. 1, Turda)

Pe agenda discutiilor se regasesc:

  1. Codul Deontologic Unic (adoptat de COM in toamna anului trecut) (atasat integral acestui mail)
  2. Organizarea Grupului de Bune Practici Jurnalistice (detalii in atasament)
  3. Proiectul Certificatului de Bune Practici Jurnalistice (detalii in atasament)
  4. Situatia jurnalistului
In octombrie 2009, reprezentantii a peste 20 de asociatii si institutii de media din Romania au reusit finalizarea unui complex cod deontologic, unul care unifică principiile deontologice promovate individual de catre organizatiile cu pricina pana la vremea respectiva. Tot atunci s-a convenit infiintarea unui mecanism de implementare a codului (Grupul de Bune Practici). Asadar, obiectivul principal al activitatii Grupului va fi respectarea Codului Deontologic Unic, recunoscuta prin acordarea unui Certificat de Bune Practici Jurnalistice.In data de 3 mai 2010, la Bucuresti, reprezentantii celor 35 de ONG-uri membre COM au convenit la organizarea unor astfel de dezbateri in intreaga tara.
APPC, care numara in prezent aproximativ 90 de membri, jurnalisti din presa clujeana si nu numai, este membra a COM din 2005.

Am confirmat participarea şi … sper să reuşesc să găsesc pe cineva, pe cineva amabil, dispus să-mi deschidă, la acea oră, ferecata poartă (la propriu!) spre Centrul Raţiu pentru Democraţie. Cum am păţit când am vrut să particip la alte acţiuni, publice (anunţate … celor care reuşesc să afle unde!) şi „cu intrarea gratuită” (dacă reuşeşti să intri!).

A propos de jurnalisti – pentru cei cu patalama:

http://ec.europa.eu/romania/news/agenda/210610_burse_europene_jurnalisti_ro.htm

Anunțuri