TORRO Mirel

Posted on 17 Iunie 2010

35


Într-una sau două din tinereţele mele, am umblat mult, hai-hui, prin ţară, cu auto-stopul. La munte sau prin Delta Dunării, la Cazane sau pe la mănăstirile din Nordul Moldovei, ca şi prin Maramureş ori prin Oltenia subcarpatică, … Poate că, acum, când m-am mai potolit un pic, ar fi cazul să mă apuc să scriu o carte de aminitiri din acele călătorii minunate. Cine ştie?!

Astă-seară, am primit un mesaj prin poşta electronică. De la un om pe care nu-l cunosc decât prin blogul lui. Este un fost maistru tâmplar din Tulcea, originar din Dorohoi, trecut de patru decenii ca vârstă, care locuieşte acum la Vatra Dornei şi care a ales „să-şi piardă vremea” călătorind prin ţară. Pentru a o cunoaşte şi pentru a scrie o carte despre toate oraşele din ţară. Cică, ar fi exact 321 şi a adunat deja ştampile de confirmare a trecerii sale prin 287 dintre ele.

O parte din „aventurile” sale, apar pe blogul Călător în România.

Iată mesajul sosit de câteva minute:

TORRO este pseudonimul pe care mi l-am ales şi provine din
Turul ORaşelor din ROmânia
Proiectul meu se derulează de trei ani şi am reuşit să adun ştampile de confirmare din aproape toate oraşele din România:
am 287 stampile din totalul de 321 de oraşe româneşti.

Acum sunt aproape de Blaj. Apoi voi trece prin Ocna Mureş, Luduş, Câmpia Turzii şi Turda.
Probabil voi fi pe la dumneavoastră prin oraşe în cursul week-end-ului.
Pot fi contactat la 0753475972.
Contez pe amabilitatea şi bunăvoinţa dumneavoastră.
Ceva detalii despre mine şi despre proiectul meu puteţi găsi la:

http://mirelcalator.blogspot.com

Al dumneavoastră cu stimă,
Mirel

Timpul scurs de la citirea mesajului l-am folosit pentru o conversaţie telefonică cu pasionatul drumeţ. Am aflat cele de mai sus, plus altele.

Este echipat cu un rucsac, în care-şi ţine lucrurile necesare călătoriei, cortul, hainele şi o pătură, şi o sacoşă cu acte şi caietul cu ştampile. Se foloseşte de un celular cu cameră şi a descărcat o mulţime de imagini pe un CD, la Tg. Mureş.

Când am vorbit cu el, era la câţiva kilometri de Blaj. Apoi, trecând prin Ocna Mureş şi Luduş, va ajunge, probabil, în acest week-end la Câmpia Turzii şi Turda.

L-am întrebat care este reacţia celor cu care se întâlneşte, referitor la proiectul său: „Majoritatea, sunt uimiţi. Dar şi plini de admiraţie. Toţi susţin că nu ar avea curajul să pornească la un astfel de drum!„.

Recunosc că nici eu nu aş fi avut curajul necesar pentru un astfel de proiect. Drumurile mele erau mai … romantice. Îmi alegeam câteva repere şi, între ele, orice lucru interesant, aflat pe parcurs, îmi modifica traseul şi obiectivele. În drum spre Focşani, am vizitat Lacul Sf. Ana! În drum spre Litoral, am trecut prin Turda (un sat de lângă Babadag!) şi Histria. În drumul dintre Deva şi Alba Iulia, am vizitat Sarmizegetusa lui Decebal, plus cetăţile Blidaru şi Costeşti. Acum, devenit ceva mai sedentar, sunt nerăbdător să-l cunosc pe Mirel şi să-l ajut să cunoască oraşele noastre de la vărsarea Arieşului.

Notă: nu sunt primul care scrie despre Mirel Magop (numele adevărat al drumeţului):

http://www.vatradorneilive.ro/2010/03/mirel-magop-din-vatra-dornei-face-turul.html

http://www.citynews.ro/bucuresti/reportaj-din-oras-15/un-tamplar-face-turul-romaniei-pe-jos-foto-video-85086/

http://www.totpal.ro/un-barbat-a-mers-pe-jos-prin-287-de-orase-din-romania/

http://www.zvp.ro/etichete/mirel-magop/

http://www.antidotul.ro/5501/dac%C4%83-%C3%AEl-vede%C5%A3i-pe-nenea-%C4%83sta-explica%C5%A3i-i-c%C4%83-este-diliu.html

Iată, unde era zilele trecute:

http://www.citynews.ro/bucuresti/reportaj-din-oras-15/un-tamplar-face-turul-romaniei-pe-jos-foto-video-85086/

Anunțuri