Ziua Drapelului – 26 iunie

Posted on 26 Iunie 2010

0


Drapelul naţional al României este un tricolor cu benzi verticale, începând de la lance, albastru, galben şi roşu. Are o proporţie de 2:3 între lăţime şi lungime.

Constituţia României[1] prevede la articolul 12, alineatul 1 că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”. Proporţiile, nuanţele culorilor precum şi protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994[2].

Drapelul este foarte asemănător cu drapelul civil al Andorrei şi cel de stat alCiadului, neavând însă nici o legătură cu acestea. Asemănarea cu drapelul Ciadului, care diferă de drapelul românesc doar prin nuanţa uşor mai închisă a fâşiei albastre (indigo, în loc de cobalt cum e la cel românesc), a stârnit discuţii la nivel internaţional. Ambasada Ciadului de la Moscova a înaintat Organizaţiei Naţiunilor Unite un protest oficial, prin care cerea ca drapelul României să nu mai fie arborat la ONU[3]. Tricolorul românesc este de asemena înrudit cu cel al Republicii Moldova, acesta din urmă având însă o proporţie diferită (1:2 în loc de 2:3), un albastru mai deschis şi stema ţării în centru. (conform Wikipedia)

Drapelul României: albastru-galben-roşu cu benzile de lăţime egală dispuse vertical şi albastrul lângă lance, respectând proporţia 2:3.

Cum sărbătorim această zi, care ar trebui declarată ca zi de sărbătoare la nivel naţional?

Pe bloguri, fiecare cum ne pricepem.

În Turda, ca în imaginile următoare:

Azi a fost Ziua Drapelului României, care nu are nici o legătură cu municipiul Turda. Că nu-i an electoral! Este doar Anul Crizei! Primul de după chinuitoarea traziţie.

Prin municipiul european, fost românesc, nu am văzut drapele arborate.

Doar aceeaşi câini nepăsători şi „security”-şti, pe care trebuie să-i ocoleşti … că-s mai răi ca primii.

Pe la Primărie, obişnuitele ornamente de sărbătoare a …

Crăciunului!

În concluzie, atâta timp cât noi nu ne respectăm, pe noi şi simbolurile noastre naţionale, să nu ne mirăm că unii ori alţii îşi permit să facă mişto de noi, de popor şi de ţară! Merităm mai mult? Înclin să răspund, cu durere: NU!

Dacă doriţi informaţii despre România interbelică, daţi click aici.

Anunțuri