Galeria de artă … municipală

Posted on 14 Iulie 2010

8


Ani la rând, municipiul Turda nu a beneficiat de o reală Galerie de artă.  A fost notoriu protestul regretatului Aruncutean, pe această problemă. În cele din urmă, s-a găsit un spaţiu. Generos, central, cu vitrină la strada principală. Cu gratii rămase de la fostul sediu de bancă. S-a găsit şi cine să trudească pentru amenajarea acestui spaţiu. Pentru că lozinca „nu sunt bani” nu este invenţie de-a crizei actuale.

Acum, Turda are o aşa-zisă Galerie de artă municipală! Şi, ce dacă?!

După disputa dintre profesionişti şi amatori, Picovici, cel hulit, a fost scos de-acolo şi amatorii au preluat spaţiul. În grijă? E un fel de a spune. Galeria este deschisă la cele mai nepotrivite ore pentru vizitare. Spre seară, în week-end, când orice plimbăreţ prin oraş ar putea devia traseul de relaxare spre galeria de artă, lacătul tronează pe uşa … lăcaşului de cultură!

Astăzi, după ploaia de la amiază, în jurul orei 14, am vrut să văd expoziţia lui Crişan, la vernisajul căreia am lipsit.

Iată, ce am găsit: pustiu şi „opere” de artă … neconvenţională!

Doi paşi, mai încolo, în fosta vitrină a cinematografelor, alte „opere” ale gradului de (ne)civilizaţie:

Concluzie: arta este sublimă, dar, mai cere şi un strop de organizare, un dram de cheltuială, o mână de gospodar. Soulţia ar fi, poate, privatizarea galeriei. Proprietarul ar cere taxe de găzduire a expoziţiilor (pentru că artiştii expun ca să vândă, indiferent dacă recunosc sau nu acest lucru!), dar, şi Galeria ar arăta ca o … Galerie municipală! Notaţi că nu sunt nici pro-profesionişti, nici pro-amatori, ci, sunt doar un Cetăţean (din ai cărui bani se „gospodăreşte” spaţiul în discuţie!) care aş dori să pot vizita expoziţiile de artă când am timp, nu numai când … cineva are chef!

Anunțuri
Posted in: 2 - Cultura