Chemarea dealurilor

Posted on 2 August 2010

26


Cultura turdeană mai bifează o sarcină îndeplinită: s-a desfăşurat a VI-a ediţie a Festivalului „naţional” de folclor „Chemarea munţilor”!

Cu mici şi repetate erori, încurcături, bâlbâieli, probleme, … Arcanu din Rădăuţi, care era, de fapt, Florile Bucovinei. Apoi, Cununa someşană din Luna de Jos care era, de fapt,  din altă parte. Plus o puzderie de desincronizări organizatorice (de fapt, lălăieli penibile!).
Totul era previzibil, încă din afiş! Având la „parteneri media” nu mai puţin de trei organe media, pe care viaţa le-a tratat a la Ciomu, … Ziarul AS, Obiectivul de Arieş şi Jurnalul de Arieş!
Nu este de mirare că, după coborârea de pe scenă, la autobuz, rădăuţenii erau atât de entuziasmaţi de organizare: „Am fost la multe festivaluri, dar, … nimeni nu şi-a bătut joc de noi ca la Turda” – mi-a spus Ovidiu Foca. „Scuza cu CD-ul care sare de la o melodie la a treia de mai încolo, e puerilă. De ce nu ne-au spus, că aduceam CD-playerul nostru portativ! Şi am dansat pe întuneric!„.
Singura reuşită notabilă este că s-a desfăşurat a VI-a ediţie, tovarăşi! În istorie, atât rămâne.

Cineva îmi spunea că Primăria nu ar fi cheltuit mai mult de 50 de milioane vechi. Parcă, enorm faţă de ce am văzut!
Colonelul Feneşan, Preşedintele Asociaţiei Comori ardelene, a încercat să dreagă busuiocul. Echipa de bucătărese, formată din „mamele celor din Comori ardelene”, a întocmit un program de 1.500 de sarmale, mult mai reuşit decât cel de pe scenă!

A propos de rădăuţeni: ei au aflat abia aici că ar fi sinistraţi. Pe-acasă nu au probleme. Doar că sună bine să ajuţi sinistraţi. Dă bine la CV şi la … decont?!

Poliţiştii comunitari mişunau, beţivul care vindea cu forţa mătănii de turtă dulce mişuna şi el, seminţiştii presărau coji peste tot, fumul de la grătare te îneca, …

Sub linia de totalizare, aş pune o vorbă strămoşească: cu prea multe moaşe (Casa de Cultură Turda, Primăria Turda, Consiliul local Turda şi Asociaţia Comori Ardelene), copilul riscă să rămână cu buricu’ netăiat!

Colegul de la Ziarul 21, a fost mai delicat în relatare:

Propun să se ia exemplu de la Fundaţia Raţiu: să fie un un singur organizator şi să-i schimbe numele. Propun: „Chemarea dealurilor”! Ar fi mai aproape de realitate. Iar la parteneri media, să se treacă şi Panorama, Realitatea, Turda Nouă (organ al Comitetului raional de partid …) şi ZamfirNews (poate înfiinţez şi eu un ziar, cândva!).!

Anunțuri
Posted in: 22 - Evenimente