E mai bine să ştim, degeaba!

Posted on 9 august 2010

4


Chiar dacă nu este vorba de zona în care locuim, chiar dacă viperele noastre nu sunt veninoase, e bine să fim informaţi. Citiţi cu atenţie, s-ar putea să vă salvaţi viaţa, proprie ori a vreunui amic sau neam. Se ştie că vipera veninoasă de la noi este vipera cu corn şi trăieşte pe Valea Cernei, Valea Jiului şi în Banat.

Doi tineri au fost muscati de vipere in weekend, anunta Agerpres, starea lor fiind acum buna, dupa ce medicii le-au administrat ser antiviperin.

Managerul spitalului de urgenta din Petrosani, dr. Petronela Şodolescu, a declarat ca unitatea medicala este pregatita sa intervina prompt in astfel de cazuri, stocul de ser antiviperin fiind suficient.

Una dintre cele doua victime a fost muscata de o vipera in zona Campul lui Neag, iar cealalata pe Defileul Jiului.

Viperele pot fi desobetite de alti serpi prin corpul mai scurt si gros, cu co coada care stermina brusc. Pe spate au un desen in zig-zag iar pe cap un semn asemanator literei V rasturnat. Reptilele nu musca, in general, decat daca sunt provocate, majoritatea victimelor calcand pe vipere inainte sa fie muscate.

Muscatura se resimte ca o durere acuta, fiind insotita de o tumefiere a zonei si de unul sau doua semne ale intepaturii.

Medicii recomanda persoanelor muscate de vipere sa nu faca miscari sau sa se agite pentru ca circulatia sangelui se accelereaza, iar veninul ajunge mai repede in fluxul sanguin.

Este interzis consumul de alcool sau cafea.

Victimele vor aplica o legatura elastica, tip garou, intre rana si inima, si se vor adresa urgent unui spital pentru administrarea serului antiviperin.


Aşa cum spuneam şi la început: vă doresc să învăţaţi degeaba aceste sfaturi! Dar, e mai bine aşa, decât să aveţi nevoie şi să nu le ştiţi!

Reclame