La Pacea e sens interzis

Posted on 7 septembrie 2010

5


Despre dreptul la fofilare am scris. Este un loc comun faptul că legea este ca o fecioară şi singura ei menire este de a fi … violată. De-aceea, rămâi tablou când vezi că mai sunt şi câţiva pentru care, aplicarea ei, la modul corect, este o problemă de conştiinţă. Să fi rămas aşa de puţini cei care o mai au?!

De oarece timp, urmăresc evoluţia lucrărilor de consolidare a malurilor ce se execută pe Valea Racilor. Se vor realiza pereţi de sprijin, cu fundaţie de beton sub ei, pe cei 1,9 km de la vărsarea în Arieş şi până la intrarea în Turda.

Valea Racilor (Pârâul Racilor – pe hartă!) pleacă de sub Dealul Feleacului, umflă acumularea de la Harmoş (Mărtineşti), trece cu nonşalanţă prin acumularea „fostă” de la Tureni, tândăleşte un pic fierestruind calcarele – pentru a crea frumuseţea Cheilor Turului, apoi, devine canalul colector al Copandului şi Turzii. Îşi sfârşeşte traseul, vărsându-şi gunoaiele şi apele în Arieş, în dreptul fostului Abator de vite, sub Râpa lui Fodor.

Acum se lucrează sub „Pacea”. Turdenii mai vechi ştiu despre ce vorbesc. Cinematograful „Pacea” nu mai există. Doar podul pe care treceam când ieşeam de la film şi mergeam să ne încheiem seara cu tradiţionala plimbare pe „Corso”!

Aici, au găsit un depozit de marnă, care le asigură o oarecare soliditate a fundaţiei. Să vedem cum va fi mai sus, pe unde coturile râului au fost umplute cu materiale … de umplutură (vezi zona din spate Judecătoriei).

Cum arăta această vale a gunoaielor, în urmă cu doi ani, v-am prezentat într-un articol mai vechi, Vedere de pe pod: Apa dulce murdară, publicat, în iunie 2008, în defunctul Jurnalul de Arieş. Cum arată valea, astăzi, vedeţi în album.

Gunoaiele au mai dispărut. Parte, duse mai jos de inundaţii, parte, curăţate de curând cu un buldozer care … le-a împins mai în aval.

Pereierea malurilor, cu ziduri de sprijin chiar mai înalte de doi metri – unde terenul o impune!, va uşura curăţarea fundului văii. În plus, prin reconfigurarea profilului albiei, se vor controla mai uşor debitele mari, evitându-se revărsarea. Va mai trebui înfiinţată şi o Poliţie a văii, care să amendeze pe cei care confundă cursul de apă cu pubela sau tomberonul salubrităţii.

Deocamdată, şeful lucrărilor din vale este necăjit:

Şi, aşa se poate împiedica o lucrare mare de o problemă mică! Să sperăm că nu se vor opri lucrările din cauza unei interdicţii. Mai ales că este vorba de două-trei cife de beton pe săptămână, până ajung cu lucrările mai încolo. Apoi, cine ştie, poate, se vor muta bărcile din Salină pe Valea Racilor! Acolo, unde, acum, navighează numai PET-urile nesimţirii noastre civice!

Reclame