Despre chinurile facerii pereţilor de sprijin pentru malurile Văii Racilor, v-am povestit deja.
Vineri, am trecut prin zonă să iau pulsul actualităţii de pe vale. La locul cu pricina (puntea de la Pacea) şi mai jos, până la vărsarea în Arieş. Distractiv e că, pe Valea Racilor, lucrurile se mişcă îndărăt, de la vărsare înspre amonte.
Cel care mi se plângea de necesitatea trecerii peste indicatorul de interdicţie ca să poată turna betonul, mi-a confirmat că nu a avut nici o problemă şi că lucrările merg bine. Imaginea de-alături vă confirmă. Zona este extrem de dificilă din cauza configuraţiei terenului.
Mai jos de podul de la Catedrală, lucrurile au evoluat şi mai mult.
În zona confluenţei şi pe lângă abator, există ziduri mai vechi. Malul stâng din dreptul străzii Sirenei este consolidat cu casete de beton. Chiar dacă este doar o groapă de gunoi pentru cei din zonă. Încă! Să sperăm că se va rezolva şi această, problemă.
Groapă de gunoi este şi platoul de sub Râpa lui Fodor. Aici a fost adus tot ce s-a escavat pe vale. Marne, dar, şi gunoi şi mâl în plin proces de putrefacţie. Totul rămâne în uscare, şi va dispărea, parte, sub formă de praf, în aer, parte, … împinsă în Arieş!
La podeţul dintre str. Gelu şi str. Aurel Vlaicu se toarnă betonul. Aşa cum se poate: din Cifă în cupa excavatorului şi acesta o pune între pereţii cofrajelor, în operă – cum spun constructorii. După ce a turnat, tot acolo, apă pentru umezirea lor în vederea asigurării prizei.
În curând, sectorul unu al celor 1,9 km va fi gata. Chiar dacă prin lucrare se vor pierde ceva spaţii din parcările bisericii şi ale … nu-ştiu-cui, din dreptul Catedralei, realizate pe terenul administrat de Apele Române. Fără acordul administratorului terenului, aşa cum s-a intrat şi pe proprietatea lui Indrei Raţiu.
Aşa cum şi aceste lucrări, care afectează – prin amploarea lor – viaţa cetăţenilor municipiului cu pretenţii de „european”, se fac fără nici cea mai mică informare către cei care suportă cheltuielile (cetăţenii!) şi inconvenientele (cetăţenii!), chiar dacă aceştia vor fi beneficiarii rezultatelor pozitive în urma lucrărilor. Conform principiului înscăunat la Primăria Turda: ce trebuie să afle plătitorii de impozite ce le facem? Singurul drept pe care îl au este să plătească taxele şi impozitele! Şi să ne voteze din nou la viitoarele alegeri!
Singura informare ne vine de la Ziarul 21, care face prezentarea situaţiei din teren, ca şi subsemnatul. Un album cu imagini din zona despre care am vorbit mai sus aveţi aici.
Sunt nerăbdător să văd lucrarea gata. Să văd Valea Racilor ca un curs de apă curat, cu maluri consolidate, verzi, … Am fost asigurat că respectivele ziduri nu se vor surpa, chiar dacă nu este înglobată în ele nici o … Ană! Manole este doar o legendă!?
StropiDeSuflet
12 septembrie 2010
Zamfir, nu ştiu dacă tu îţi dai seama sau nu, dar faci un lucru extraordinar pentru comunitate. Dacă măcar o mică parte dintre cei implicaţi în această lucrare văd postările tale, este un stimul pentru abordarea cu responsabilitate a întregii acţiuni şi mai ales de corectare a greşelilor semnalate de tine. Şi dacă fiecare cetăţean ar gândi ca tine şi n-ar da din umeri zicând „Nu e treaba mea” poate că lucrurile s-ar mişca altfel în ţară. Felicitări!
Zamfir POP
12 septembrie 2010
# StropiDeSuflet: Dragă Prietenă, ştiu ce fac, ştiu şi de ce şi, uneori, rar de tot, văd şi că nu fac degeaba!
Sunt abordat de unii dintre concitadini, care mi se plâng, dar … nu acceptă să vorbească şi eu să filmez. La aceştia le tai dreptul de a mai vorbi: Dacă nu aveţi curajul de a spune răspicat adevărul, ţineţi-vă gura şi nu mai cârtiţi! Atâta timp cât tăceţi, înseamnă că totul este bine!
Acum, suntem sub un nuc, pe un vârf de deal şi ne ospătăm, admirând o panoramă de basm: dealuri şi văi, aşa cum îi plăceau lui Blaga. Ţine-aproape: peste câteva ore încheiem circuitul zilei (vreo 30 de km! – mai avem mai puţin de 10!) şi voi posta nişte peisaje splendide. Şi un filmuleţ cu un unchieş din Ploscoş care mi-a pleznit dintr-un scorbaci (bici făcut din sfoară de cânepă)!
rugbyk1d
11 septembrie 2010
Îmi par cunoscute Peisajele . Poate că din cauză că şi someşul are unele zone dinastea Cinaşe .
Şi dacă e vorba de terminat cu lucrările acolo la dumneavoastră , bănuiesc că aşa se mişcă ca şi aici : Mai stăm la o ţigară , mai stăm la un deţ , mai punem o găleată de beton , o lăsăm juma de an să se usuce apoi revenim… Apreciabil.
Totuşi era mai rău dacă nu se lucra deloc. Nu aveau săracii muncitori de unde să îşi câştige pita. Bine că nu au turnat betonul cu linguriţe de îngheţată. Hm… Aş vrea să văd o lucrare de genul ăsta în altă ţară , oare la fel se procedează?..-
Zamfir POP
12 septembrie 2010
# rugbyk1d: Turnarea betonului cu ajutorul cupei excavatorului este o treabă impusă de configuraţia terenului. Adevărata problemă este că, pe maluri, cam fiecare a făcut ce a vrut, blocând curgerea, îngustând albia, şi … nu ştim de ce se revarsă!