Izvor de lapte bun

Posted on 19 septembrie 2010

13


Când am scris despre Vaca automată de la colţul Kaufland-ului turdean, v-am promis că voi merge să văd de unde provine acest lapte. Că e bun, nu mai este numai afirmaţia mea, ci, a numeroşilor clienţi care fac coadă … la coada vacii în formă de dulap.

Sâmbătă seara, am ajuns la ferma fraţilor Crişan din Boian.

Corect ar fi să spun „ferma unora dintre fraţii Crişan”, pentru că numai patru, din cei nouă, fraţi sunt implicaţi direct în afacere.

Deci, patru dintre fraţii Crişan, Cornel, Gelu, Lucian şi Teo, au pus mână de la mână, ceva bani câştigaţi stropind străinătăţurile cu sudoarea trudei lor, au mai scris şi un proiect SAPARD – care le-a adus peste un milion de euro, şi au încropit o fermă.

Mijloacele de producţie sunt vreo 160 de vaci, majoritatea dintre ele dând lapte. Grajdul nou este dotat cu o sală de muls modernă, chiar ca o farmacie. Viaţa şi activitatea vacilor, mişcările şi poftele, sunt monitorizate pe computer cu un program ultra-modern (au scos din jeb vreo şaizeci de mii de euro pentru el! dar, este pregătit şi pentru a acoperi efectivele ce se vor tripla, în curând!). Laptele este muls, numai dacă informaţiile acumulate de computer confirmă sănătatea producătoarei. Apoi, este refrigerat. Toate utilajele sunt mereu spălate şi dezinfectate.

Viitorul este asigurat de sectorul „suflete tinere”. Viţeii, în funcţie de vârstă, trec pe la creşă, apoi, pe la grupa mică şi grupa mare, şi se bucură de atenţie şi îngrijire corespunzătoare.

Administrează aproape trei sute de hectare, jumătate în proprietate, celelalte arendate, şi dau de lucru la 8 localnici. Zilnic, vreo trei sute de litri de lapte bucură pe cei care „mulg” automatul de la colţul Kaufland-ului. Alte 1,5 tone de lapte intră în producţie la un procesator cunoscut.

Viitorul sună bine pentru afacerea frăţească. Alte două grajduri şi generatorul de biogaz şi, poate, şi o făbricuţă de procesare a laptelui, sunt pe lista de proiecte pregătite pentru depunere, în vederea obţinerii de fonduri pentru materializare. Sunt în discuţie încă două milioane de euro prin proiecte FADR. Va spori şi numărul de salariaţi, spre dublarea lui. Mai ales că, în plus, fraţii mai au aproape cinci sute de oi şi şaizeci de capre. Care mai dau şi ele un pârâu de lapte.

Un ban în plus obţin prin prestarea de servicii către terţi, cu utilajele din dotare, tractoare, tocătoare pentru însilozare sau altele. Ca să nu stea, să se plictisească.

Probleme au berechet. Din păcate, multe provin din calitatea oamenilor. E greu de deprins seriozitatea în muncă, atunci când din fructe se fac atâtea feluri de … rachiuri. Am avut parte şi eu de o mostră, dar, diplomaţia lui Cornel m-a convins că e vorba de accidente nedorite şi netolerate de ei.

După o seară şi o dimineaţă petrecută la izvorul de lapte bun de la Boian, nu-mi va mai fi greu să merg până la vaca automată când îmi doresc lapte. Garantat, bun.

În concluzie, nu peste mult timp, va trebui să merg din nou pe-acolo, ca să văd noutăţile. Şi să mănânc o plăcintă cu varză frământată de mâinile mamei lor (Sărut mâinile, mamă de Oameni!). Cornel, cel care m-a purtat prin fermă şi mi-a furnizat informaţiile, pare foarte hotărât. M-a convins că nu se joacă de-a promisiunile!

Reclame