Joaca de-a drogurile

Posted on 23 septembrie 2010

2


Colegiul tehnic „Victor Ungurean” are printre elevii săi şi elevi cu probleme. Unii provin din medii defavorizate, alţii îşi tulbură viaţa cu droguri. Începând de la tutun şi alcool. Colectivul de educaţie al şcolii nu poate rămâne nepăsător. Una dintre tentativele de conştientizare asupra pericolului a avut loc astăzi, sub forma unei întâlniri cu o persoană care se zbate să scape de dependenţa de droguri.

O foarte interesantă şedinţă de conştientizare asupra pericolului drogurilor a avut loc în sala festivă (amfiteatru) a Colegiului tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii. Un proiect coordonat de prof. Doina Spălnăcan de la menţionatul liceu, în parteneriat cu Asociaţia voluntară „Castel Banffy” din Luncani, la care au aderat Agenţia naţională Antidrog prin filiala Cluj, Fundaţia Raţiu din Turda, Serviciul de asistenţă socială şi Poliţia de proximitate din localitate, precum şi preotul Ioan Bungărdean şi cercetătorul ştiinţific Lorand Madly.

Grupul ţintă a fost format din elevii liceului. Aceştia au ascultat mărturia unei fete care se luptă să iasă de sub dependenţa drogurilor. După zguduitoarea poveste a Sinei, „Alunecarea lentă spre dependenţa de droguri„, elevii au dialogat cu fata. Au intervenit şi ceilalţi invitaţi, completând tabloul sumbru al ravagiilor pe care le face drogul asupra fizicului şi psihicului celui cuprins în mrejele sale, subliniind desprinderea din comunitate, din lumea reală, pericolele la care se este expus.

Prezentarea „Drogurile”, întocmită de psih. Paul Lungu împreună cu eleva Patricia Bucur, precum şi chestionarele pe care elevii au fost solicitaţi să le completeze şi care au fost răsplătite cu dulciuri, au întregit programul extrem de interesant oferit elevilor. Peste câteva zile se va încheia şi un concurs de eseuri pe tema dezbătută.

Imagini de la eveniment am pus în album.

Aşa cum s-a subliniat, alunecarea spre lumea drogurilor începe cu cele tolerate, tutunul şi alcoolul, apoi, cu cele uşoare, trecând spre abisul prăpastiei oferit de cele grele. O barieră conştientă, pusă în faţa primelor, te ajută să rezişti tentaţiei oferită de cele devastatoare. Să sperăm că participanţii la proiect au înţeles semnalul de alarmă ce s-a tras! Să nu uit să-i mulţumesc lui Alexandru Lakatos, cel care se îngrijeşte mereu să-mi anunţe astfel de evenimente din municipiul vecin!

Posted in: 26 - şcoala