Ziua patrimoniului

Posted on 26 septembrie 2010

12


Ieri, Indrei Raţiu m-a căruţat cu Loganu’, de la Băile Sărate până la Petreştii de jos. Pe drum, am discutat despre frumoasa petrecere pe care a organizat-o de ziua Pamelei, despre Izvorul lui Macedon, dar, şi despre ce se va întâmpla mâine la Fundaţie. Eveniment despre care am primit un Comunicat.

Începând cu anul 1989, în luna septembrie, la nivelul Uniunii Europene sunt organizate „Zilele europene ale patrimoniului”. Din 1992 și România a preluat această practică prin care se încearcă o mai mare apropiere între societate și moștenirea arhitectural-istorică a așezării.

În acest an, pentru a marca acest moment, Fundația Rațiu pentru Democrație îşi propune să realizeze, luni, 27 septembrie 2010, proiectul Ziua patrimoniului la Turda”.

În cadrul acestei zile s-au planificat trei activităţi. Între orele 12.00 şi 15.00 în zona pietonală din Piaţa Republicii se va amenaja un stand expoziţional, unde tinerii care au participat la proiectul Turda: istoria locurilor, poveştile noastre vor distribui pliante despre clădirile care fac parte din patrimoniul cultural al municipiului.

După amiază de la ora 17.00 la sediul Centrului Raţiu pentru Democraţie (P-ţa 1 Decembrie 1918 nr. 1) va avea loc Masa Rotundă „Patrimoniul istoric şi modernizarea”. Invitații speciali ai evenimentului sunt lect. univ. dr. Sorin Nemeti, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Facultatea de Istorie și Filosofie, lect. univ. dr. Radu Mârza, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Facultatea de Istorie și Filosofie, dr. Virginia Rădean, consilier, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Cultural Cluj şi prof. univ. dr. Toader Nicoară, prorector, Universitatea „Babeș-Bolyai”.

De la ora 19.00 vor fi vizitate principalele obiective turistice din centrul istoric: Casa Rațiu, Primăria, Teatrul Municipal, Biserica Romano-Catolică, Judecătoria veche, Muzeul de Istorie, Biserica Reformată.

Punctul de întâlnire este în faţa Casei Raţiu. Coordonator de proiect este Florin Stan.

Pentru mai multe detalii, ne întâlnim mâine la amiază în centru, cinci ale după-amiezii la Casa Raţiu ori mâine seară aici, pe blog.

Posted in: 22 - Evenimente