Coruri, picturi şi reportaj

Posted on 15 octombrie 2010

20


Lunea este, de regulă, o zi moartă pentru jurnalişti. Pentru că, se ştie, lunea … nici iarba nu creşte. Ne recuperăm după efortul de destindere din week-end. Dar … s-a întors lumea pe dos! Luni va trebui să fiu, aproape în acelaşi timp, la o discuţie cu o pictoriţă, la un festival de coruri şi la un atelier de jurnalism! Vă prezint cele trei evenimente şi … mergeţi la care vreţi şi la care puteţi!

Biblioteca de picturi

Biblioteca municipală „Andrei Murăşanu” din Turda ne-a învăţat cu nărav. La fiecare două săptămâni, pe pereţii holului de la intrarea în instituţia de cultură, apar operele unui alt mânuitor al penelului. Uneori, penelul este înlocuit cu acul ori cu dalta. Acum, conform semnalului trimis de Dana Deac, vine rândul vecinei mele, Mihaela Gligor.

In perioada 18 octombrie – 5 noiembrie 2010, Biblioteca Municipala „Teodor Murasanu” Turda organizeaza expozitia de pictura a artistei plastice turdene Mihaela Gligor.
Doritorii pot sta de vorba cu artista, luni, 18 oct. 2010, la ora 11, la Biblioteca municipiului Turda, sau o pot contacta la tel. 0264 312 489.
O zi buna si un week-end cum va doriti sa aveti!

Urarea, cu care încheie Dana mesajul, este exact urarea pe care v-o fac şi eu. Dar, citiţi mai departe!

Sobor coral

Pe uşa bisericii din Oprişani, cea de vis-a-vis de „Trei mocani”, a apărut un afiş. Pentru cea de-a doua ediţie a Festivalului naţional al corurilor de preoţi, ediţia a II-a, care se va desfăşura la Turda şi Câmpia Turzii.

În data de Luni, 18 octombrie 2010, Parohia Ortodoxă Oprişani II Turda, alături de autorităţile judeţene şi locale din cele două municipii, organizează cea de a doua ediţie a Festivalului Naţional al Corurilor de Preoţi „Mare eşti, Doamne!“, eveniment organizat cu binecuvîntarea Înalt Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu al Clujului.
Programul festivalului va  debuta Luni, 18 octombrie 2010, la orele 17. 00 cu primul concert susţinut la Biserica „Învierea Domnului” din Câmpia Turzii (Parohia Cîmpia Turzii II –Centru, str. Gh. Bariţiu), ce a de a doua reuniune corală desfăşurîndu-se la Biserica „Învierea Domnului“ Oprişani – Turda de la ora 19.00.
Vor participa:
– Corala Preoţilor Turdeni – Turda, jud. Cluj – dirijor Pr. Sebastian Zăhan
– Corul de Cameră „Psalmodia Transilvannica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Cluj – dirijor Pr. Prof. Dr. Vasile Stanciu
– Corala Preoţilor Protopopiatului Reşiţa, jud. Caraş Severin- Dirijor Pr. Protopop Cătălin Mirişan
– Corala Preoţilor „Gheorghe Cucu” a Protopopiatului Bîrlad, jud. Vaslui – dirijor Pr. Brînduş Ungureanu
– Corala „Iosif Naniescu” a Preoţilor Protopopiatului Curtea de Argeş, jud. Argeş, dirijor Diac. Drd. Dumitru Scurtu.

Prezenţa Riei şi a lui Ben Thiessen este una extraodrinară: ctitorii aşezământului vor veni special pentru a onora acest festival!

Şi adaugă, părintele Dorin Sas, faptul că, la manifestările din programul festivalului, intrarea este liberă!


Atelier de reportaj

Adrian M. POPA, Presedinte Asociatia Profesionistilor din Presa – Cluj (APPC), îmi strică planurile pentru luni seara, cu o invitaţie:

Va asteptam LUNI, de la ora 19, in cafeneaua Insomnia (in partea dreapta, dupa ce urcati scarile, nu in localul propriu-zis), la cea de-a patra intalnire in cadrul „Atelierului de Reportaj”.
Va asteptam la o noua degustare de jurnalism savuros. Invitatii nostri, de aceasta data, sunt jurnalistii Antoniu Bumb si Radu Pascondea cu reportajul video „Reciclatorul„. Cateva cuvinte despre material:

Reciclatorul” este povestea lui Horatiu unul din putinii „ciudati frumosi” ce mai populeaza strazile Clujului. Nu multa lume il stie dupa nume. E individul acela brunet cu o claie de par cret care trage dupa el o caruta cu fiare vechi, hartie, peturi sau alte gunoaie.
In mod suprinzator nu e un homeless – are casa pe strada Clinicilor. Nici sarac nu e – castiga de 3-4 ori mai bine decat un jurnalist. Nici needucat nu e – a terminat Politehnica.

Materialul a intrat in finala Competitiei pentru artisti clujeni din cadrul TIFF si a primit premiul special al Fabricii de pensule. Durata: 30 min.
„Atelierul de reportaj” este o iniţiativă a jurnaliştilor clujeni prin care se doreşte revigorarea jurnalismului narativ (audio, video, scris), tot mai neglijat în ultimii ani. Ne propunem să ne întâlnim de două ori pe lună pentru a discuta pe marginea unor materiale realizate de noi şi de colegi de peste hotare şi să păstrăm vie „pofta de scris”.

Din spusele lui Horaţiu, vă citez doar o propoziţie, emblematică: „Sunt bani in gunoi, dar trebuie sa si lucrezi pentru ei„!

Mă tem că aceasta este seara pe care mi-o doresc, mai mult decât armoniile corale. Ce să-i faci? Fiecare cu pasiunea şi gusturile sale.

Dar, chiar dacă nu am capacităţi de ubicuitate, voi încerca să vă prezint, luni noaptea, rezultatul prezenţei mele – reale ori prin intermediari – la toate manifestările. Reuşi-voi, oare?!

Posted in: 22 - Evenimente