Ziua de 25 de ore

Posted on 26 Octombrie 2010

8


Am tot spus că aştept să dea Boc (înainte de-a-l da afară de pe fotoliul – ce cu atâta jenă  financiară pentru noi! – îl ocupă!) o OG cu ziua de 25 de ore. Iată că mi se împlineşte dorinţa. Ca în fiecare toamnă.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. Perioada cuprinsă între lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarna, când nu se trece la orar artificial pentru economie de energie) este numita timpul legal român„, GMT +2.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vară, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună. De-aceea, în noaptea de sâmbătă spre duminică, trecem la ora oficială de iarnă.

Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, şi, astfel, ora 4.00 devine ora 3.00.

Ziua de 31 octombrie, având o oră în plus, devine ziua cea mai lungă din an.

Trecerea la ora de iarnă, ora Europei Orientale, nu va modifica mersul trenurilor in vigoare pana la acea data, a anuntat, astazi, CFR Calatori. In noaptea de sambata spre duminica, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa 4.00, ora oficiala de vara, vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale, anunţă Mediafax, citând CFR Calatori.

Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4.00, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la capat.

Noi nu trebuie decât să avem grijă ca, sâmbătă seara, la culcare să instruim … cocoşul să fie mai leneş cu o oră!

Fusurile orare sunt utilizate şi în politică, cum este cazul Rusiei.

Va fi o noapte luuuungă, bună pentru antrenament de pregătire pentru lungile nopţi de iarnă. Atenţie: trebuie să ne instruim să fie leneş cocoşul, nicidecum … cocoşelul! Dacă aveţi un cocoş mic, nu mai are rost să-l chinuiţi cu schimbarea.

Totul până în Primăvară, în ultimul week-end din martie, când iarăşi trecem la ora de vară.

Anunțuri