Biblionet, oarecând

Posted on 27 decembrie 2010

13


Biblioteca a fost una dintre sursele pentru crearea culturii generale de care mă mândresc astăzi. Biblioteca familiei, ale şcolilor pe unde am trecut, ale oraşelor prin care am locuit sau am trecut, a unităţii militare care mi-a explicat cât de murdară poate fi viaţa şi societatea, …

Bibliotecile publice reprezintă o şansă pentru cei care nu pot sau … nu aveau dreptul la cărţi. Nu glumesc. În deceniul de dinainte de aşa-zisa revoluţie, orice trecere prin Bucureşti însemna şi o adăstare la Biblioteca americană, franceză ori engleză. De la Canal, mergeam la aceste biblioteci ca să compensez mizeria, noroaielor şi oamenilor, cu o lectură. La care nu aveam acces de-acasă.

Astăzi, bibliotecile au evoluat spre mediateci. Dincolo de cărţi şi reviste, au apărut colecţiile de CD şi DVD, computerele şi, mai nou, internet-ul. Au apărut PAPI şi Biblionet-urile.

PAPI sunt puncte de acces public la informaţie, dotate cu computere şi internet, teoretic, pentru oricine are nevoie de informaţie. Se găsesc în localităţi rurale. Evident, se dotează cu computere trăznet, apoi, sunt deschise … când are timp şi chef persoana care „se îngrijeşte” de ele. De regulă, persoana respectivă are şi alte atribuţiuni, nu prea are habar de computere şi internet, şi, astfel, jobul de la PAPI se transformă într-o sinecură. Pe hârtie se organizezaă cursuri de iniţiere, se încasează banii şi … cine ştie să lucreze pe computer şi are răbdare să aştepte momentul în care „responsabilul” are chef, poate lucra pe computer şi pe internet, GRATUIT! Am văzut astfel de PAPI-uri la Iara, Mihai Viteazu, Viişoara şi Frata. Nu mă îndoiesc că există mai multe. Şi, aş dori ca cele scrise mai sus să fie … minciuni! Problemele apar la sustenablitatea acestor instituţii, după euforia investiţiei.

Biblionet este o nouă reţea, cu puncte în localităţi urbane. Ca principiu, sunt similare PAPI. Sunt create în baza fondurilor oferite de Fundaţia Melinda şi Bill Gates.  Deocamdată, am văzut unul la Turda şi am aflat de unul la Câmpia Turzii. Accesul este gratuit, dar, condiţionat de semnalul de internet şi de programul bibliotecarelor. Cel de la Câmpia îl voi vedea, cândva. Panglica festivă s-a tăiat, dar … Deocamdată am aflat că uşa este închisă din motive de … sărbători, evident.

Biblionet Turda funcţionează la biblioteca municipală „Theodor Murăşanu”, sub coordonarea bibliotecarei-responsabilă (aceasta este titulatura pentru şefă; celelalte bibliotecare dovedind, totuşi, responsabilitate la acelaşi nivel).

La prima solicitare, mi s-a întocmit, imediat şi gratuit, un card de acces la bibliotecă. Sala are zece computere noi, performante. Conexiunea la internet este de viteză mare (uploadarea unui filmulţe de 200 MB pe youtube a durat sub 4 minute!). Căşti, webcam, … mai poţi downloada sau uploada, asculta muzică şi urmări filme, poţi lucra efectiv. Totul este gratuit. Ai de plătit doar hârtia şi consumabilele la printare şi trebuie să-ţi aduci blank-urile (CD ori DVD) pentru inscripţionare. utilizarea este restricţionată la maxim o oră. Dar, când nu sunt solicitanţi peste capacitate, nu este nici o problemă să mai lucrezi încă o oră. Activitatea se desfăşoară conform unui regulament strict, afişat pe fiecare masă de lucru. Am lucrat deja zeci de ore într-o atmosferă calmă şi caldă, la propriu şi la figurat, la scule de performanţă, care te invită să lucrezi, să nu le părăseşti.

Am întâlnit utilizatori foarte diferiţi. Elevi sau oameni din a doua tinereţe. Am surprins şi o mămică, însoţită de o puştoaică. Fetiţa se juca la un computer, mămica … nu ştiu ce făcea (din raţiuni de decenţă), la cel alăturat. Chiar şi un antrenor de fotbal, care a strigat vreo zece minute la mobil, confundând biblioteca cu banca de la marginea terenului.

Singurul mare păcat este faptul că, după investiţii serioase, lumea nu este interesată de utilizarea computerului şi internetului prin aceste instituţii gratuite. Vorba unuia: „Lasă-mă, dom’le, că vorbim pe mobil!”. Deşi, cu cei aflaţi în Spania ar putea vorbi şi s-ar şi vedea, pe internet, absolut gratuit. Dar, dacă se poate cu plată …

Reclame
Posted in: 2 - Cultura