Mai jos de biserică

Posted on 8 Ianuarie 2011

11


La Turda, monumentele cele mai pitoreşti sunt staţiile de autobuz. Anul trecut, pe vremea aceasta, era o îmbulzeală teribilă: RATL şi ALIS, dar, şi cârdul de microbuze maxitaxi. Apoi, poliţiştii comunitari ce se făceau că-i opresc pe ultimii, folfilându-se printre autoturismele parcate tot în staţie. În învălmăşeală, nu se vedea că staţiile se limitau, majoritatea, la un stâlp cu o tablă. Prin apropierea căreia, oprea fiecare pe unde avea chef ori pe unde putea.

Acum, transportul local de călători a fost concesionat către STP. Dar … i se permite şi ALIS-ului să guste din miere. Clu-ul a rămas tot aspectul staţiilor. S-au pus tăbliţe cu orare. Uneori, în capătul de sus al staţiei, alteori în cel de jos. Excepţie fac staţiile unde orarul este la mijloc. Aşa că, nu ai timp să te plictiseşti: până descoperi unde este tăbliţa cu orarul, a sosit autobuzul!

La fel, elementele transportului civilizat lipsesc, aproape, cu desăvârşire. Sunt accidente staţiile unde există o copertină, care să te protejeze de Soare ori de ploaie. Panourile laterale, care să te protejeze de vânt, ţin de domeniul lui Ali Baba! Nici băncuţele, pe care să stai să citeşti din ziar cât de bine funcţionează transportul local de călători, nu prea sunt în realitate. Doar, în amintirile celor care şi-au mai pierdut vremea prin ţări civilizate. Tot europene, ca a noastră.

Primul semn de tentativă de normalizare a situaţiei sunt distribuitoarele de bilete şi tabelele electronice. Felul în care s-au montat a fost de tot hazul. S-a tras cablul. Pe jos, pe sus, după caz. Apoi, s-au odihnit vreo două săptămâni. S-au montat automatele şi tabelele. Apoi, s-au odihnit vreo două săptămâni. S-au făcut mulţime de reglaje. Apoi, s-au odihnit vreo două săptămâni. După cele două luni de montare, acum, funcţionează. În unele staţii amândouă aparatele, în altele, unul ori celălalt. Astfel, s-a realizat diversificarea staţiilor. Pentru un străin, ar fi uşor să-i explici: urci la staţia cu automat, treci de staţia cu tabelă, apoi, şi de staţia cu automat şi tabelă şi cobori la staţia cu … ioc şi automat şi tabelă!

La toate întrebările mele privind tergiversările în montarea aparaturii din staţii, mi s-a explicat că durează „obţinerea autorizaţiilor„. Deci, toate acestea nu s-au făcut alandala, după vreun cap de capsoman, ci, cu înalta aprobare a specialiştilor! Am plătit un inginer, un arhitect, un poliţist, un primar, poate, şi pe alţii, ca să se facă treaba … aşa cum s-a făcut.

Să o analizăm pe cea mai hazlie: staţia din faţa Bisericii Răţeştilor.

Şi aici s-a lucrat un cincinal pentru amenajare. Încetul cu încetul, aşa cum se face şi oţetul, … S-a pus orarul pe un stâlp. S-a montat automatul la celălalt stâlp. De ce?! Întrebaţi specialiştii! S-a vopsit marcajul de staţie pe carosabil, între cei doi stâlpi, exact în faţa intrării la biserică,  şi a fost păzit ceva timp de comunitari, poliţişti şi câini, deopotrivă, ca să nu mai parcheze jmekerii tocmai în staţie. Că parcau exact în poarta bisericii, nu a fost nici o problemă pentru nimeni, nici poliţie, nici popă!

Pe când începuse lumea să se obişnuiască cu jogging-ul (du-te la stâlpul cu orar, apoi, la cel cu automat, apoi, la mijloc, unde opreşte autobuzul), a venit popa şi a răsturnat lumea! A pogorât un înger, l-a luminat şi i-a şoptit că … staţia nu este bine pusă, tocmai în poarta bisericii! Acum, autobuzul opreşte la trei metri înaintea stâlpului cu orar şi lumea migrează spre urcare. Cei cu o sacoşă în mână, fac mărunt din buze. Cei cu două, bănuiesc, spun rugăciuni. Şoferii trebuie să le explice că nu-i bâzdâcul lor, ci, ordin de … sus!

STAŢIA STP A FOST MUTATĂ CU 15 METRI MAI JOS DE BISERICĂ

Şi, veţi spune, specialiştii – inginerul, arhitectul, poliţistul, primarul, poate, şi alţii – nu aveau de unde să ştie că nu este normal să pui o staţie de autobuz în poarta unei instituţii, unde intră şi iese lume multă? Nu! Pentru că sunt bugetari. Şi au gânduit cu 15 % … Nici popa n-a ştiut. Sau … nu a fost întrebat.

Dar, întreb şi eu, dacă peste o lună, cel în faţa casei căruia opreşte – acum – autobuzul nu va mai fi de-acord … Precis, nu l-a întrebat nimeni. Cum poate popa să mute staţia, el, de ce nu ar putea? Va apărea un nou anunţ: STAŢIA STP A FOST MUTATĂ CU 25 METRI MAI SUS DE CASA CU FERESTRE ALBASTRE.

Notă ulterioară: După trei săptămâni, mutarea staţiei a fost remarcată şi de „organul mass-mediei turdene, singurul obiectiv, deontologic, profesionist, bla-bla-bla, …”. Un cititor le-a remarcat obiectivitatea şi profesionalismul şi a comentat (vezi, mai jos). Fac nişte precizări, referitor la situaţia care l-a intrigat pe cititor (adrian). Nu adaug linkuri, nici spre gogmăniile (a se citi: furturile) lor, nici spre sesizările mele, pentru că, oricum, urmează … tradiţionala lor găleată de lături, superdeontologică, ultraobiectivă şi extraprofesionalistă („extra” mai are şi sensul de: în afara domeniului în discuţie!):

Referitor la comentariul pe care l-aţi postat pe blogul meu:
„mi se pare sau cineva a folosit filmarea facuta de dvs?
http://www.turdanews.net/articole/actualitate/13042.html
Vă mulţumesc, dar … de astă-dată nu a mai greşit! Preluarea de pe youtube este ceva admis şi uzual. Doar „omiterea” precizării sursei le este specific.
A furat când a preluat de pe youtube şi a pus „turdanews” peste emblema youtube. Atunci, ca răspuns la sesizarea mea, au venit cu tradiţionala lor găleată de lături deontologică, obiectivă şi profesionalistă!
A furat când a preluat captură de pe youtube şi nu a menţionat acest lucru, lăsând să se creadă că este imagine surprinsă de vajnicii lor reporteri care mişună pe terenul din biroul redacţiei. Atunci, ca răspuns la sesizarea mea, au venit cu tradiţionala lor găleată de lături deontologică, obiectivă şi profesionalistă!
A furat când a preluat imagine de pe blogul meu şi nu a menţionat acest lucru, lăsând să se creadă că este o imagine surprinsă de vajnicii lor reporteri care mişună prin oraş, mai ceva ca … poliţiştii. Atunci, ca răspuns la sesizarea mea, au venit cu tradiţionala lor găleată de lături deontologică, obiectivă şi profesionalistă!
Acum, au procedat la limita corectitudinii. Într-o situaţie ca aceasta, alţi colegi din mass-media turdeană, m-ar fi contactat şi, fie mi-ar fi cerut, formal, acceptul, fie … le-aş fi dat câteva imagini legate de subiect, din arhiva personală. În ambele situaţii, aş fi fost încântat să-mi ajut colegii.

Anunțuri