Rodica şi Minerva, două turdence, mai puţin

Posted on 11 ianuarie 2011

18


O comunitate este un organism viu. Unele celule se nasc, spre a revigora organismul, altele se retrag, avându-şi misiunea îndeplinită. Comunitatea îşi continuă viaţa şi activitatea. Comunitatea este neamul, ori, numai, oraşul, sau, doar, familia. În familia Raţiu, în familia Turda, două celule s-au mutat, mai sus, în deal.

Rodica Petronela Raţiu, născută Bucur, soţia venerabilului Mircea Raţiu, a depus armele, după vreo zece ani de când un atac cerebral a împiedicat-o să se mai mişte, să mai vorbească, … Tot ce a mai reuşit, a fost să vină, din California, acasă, la Turda. Cu ajutorul soţului, Mircea, care s-a rugat în tot acest răstimp … să nu moară primul, ca să o poată îngriji!

Nu am aflat la timp de tristul eveniment (mişcările îmi sunt, încă, limitate) şi am ajuns la biserică – după terminarea slujbei – şi, mergând pe scurtătură, la cimitir – înainte de înhumarea efectivă.

Dar, în orice rău e şi un bine. Duminică au fost împreună, vreo şapte din familia Raţiu, la nivel orizontal cu Indrei. Nicolae de la Londra, alţii de la Laussane, din America ori Paris, … Împreună cu întâlnirea familiei, din 12 decembrie, de la Teiuş, reuniunile fac parte din stilul şi tradiţia familiei. Ascultaţi ce spune Indrei despre aceste două evenimente, care au adunat din cele patru zări ale Pământului, răţeşti.

Minerva Negruţiu se muta şi ea în deal, aproape simultan.

Născută în aceeaşi zi, lună şi an, cu mama mea, a împlinit – cu numai două luni în urmă – optzeci de ani. Pentru mine, era şi mama unei bune colege de clasă din liceu. Condoleanţe, Nina!

La sediul Asociaţiei pensionarilor „Dr. Ioan Raţiu”, era un factotum, în ultimii ani.

Colegii de asociaţie sunt, încă, şocaţi de scurtul timp scurs între aniversarea de 80 de ani şi trecerea în nefiinţă.

Odihnească-se-n pace, amândouă!

Crâmpeie din viaţa familiei Raţiu, din viaţa Turzii, împletite de-a lungul veacurilor. Din care, încerc să aflu – şi să vă transmit – file, momente, amintiri.

Îmi salut o duzină dintre comentatorii din trecutul cel mai apropiat: Teo Negură, CELLA, Se-cret, Cristian LISANDRU, Criss, daurel, StropiDeSuflet, Năbădăiosul, Cristian Dima, ela1l, Geanina LISANDRU, OMU, strongvaleriana, incertitudini, Napocel (ordinea este cea a intrării în scenă – ultimul este cel dintâi! de-am greşit la numărătoare, al meu să fie păcatul!)

Reclame