11 ani de la plecarea Senatorului de Turda

Posted on 17 ianuarie 2011

15


Tocmai făceam un inventar al materialelor pe care le-am publicat şi a altor informaţii din arhivă, pentru că ştiam că astăzi se împlinesc 11 ani de la plecarea Senatorului de Turda. Veţi spune că greşesc, că Ion Raţiu a fost doar deputat. Dar, dacă am avea bun simţ şi am fi patrioţi adevăraţi, l-am declara Senator de  Onoare al Turzii.

Cred că dincolo de informaţiile pe care le-am primit, chiar acum, de la Centrul Ratiu pentru Democratie, şi pe care le voi reda mai jos, merită să vă ofer, o sinteză despre cel de care ne aducem acum aminte. Cel care a murit departe de Turda, dar, a venit să-şi găsească odihna veşnică în pământul din dealul ce ne străjuieşte urbea în care a văzut lumina zilei pentru prima oară, unde a scos primul scâncet.

Pe scurt despre Ion Ratiu

Nume complet: Ion Augustin Ratiu
Porecle: Iancu, Domnul cu Papion
Ocupatia: politician, om de afaceri, jurnalist
Partid politic: Partidul National Taranesc
Functii politice: vicepresedinte al PNT, deputat de Cluj si Arad, presedinte al Grupului parlamentar PNT-CD
Profesia: avocat
Data nasterii: 06 iunie 1917
Zodia: Gemeni
Locul nasterii: Turda, jud. Cluj, Romania
Parinti: Dr. Augustin Ratiu si Eugenia Ratiu
Frati: Pica, Radu, Mircea
Data si locul decesului: 17 ianuarie 2000, Londra, Marea Britanie
Nationalitate: romana
Religie: greco-catolica
Stare civila: casatorit
Sotia: Elisabeth Pilkington Ratiu
Copii: Indrei si Nicolae Ratiu
Studii: Facultatea de Drept la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca, România, Colegiul St. John din Cambridge, Anglia

De ce este faimos Ion Ratiu? A fost membru fondator si vicepresedinte al Partidului National Taranesc (cel din România renăscută după ’89), a infiintat ziarul Cotidianul, Fundatia Ion Ratiu. De ce ne place Ion Ratiu? In 1978, cand Nicolae Ceausescu a vizitat Anglia si regina l-a investit cu titlul de Comandor onorific al Imperiului Britanic, Ratiu a protestat legandu-se cu lanturi in fata hotelului unde era cazat Ceausescu.

Centrul Ratiu pentru Democratie

Cu ocazia comemorarii a 11 ani de la moartea lui Ion Ratiu (6 iunie 1917 – 17 ianuarie 2000), aducem in atentia Dumneavoastra biografia in limba romana precum si informatii in limba engleza si o galerie de fotografii ale celui care a fost „o personalitate polivalenta, binecunoscut ca politician, om de afaceri, avocat, jurnalist, scriitor si filantrop”, puse la dispozitie de Ratiu Family Charitable Foundation, Londra.

Pentru biografia in limba romana va rugam accesati: http://www.romanianculturalcentre.org.uk/ratiu-foundation/2011/01/in-memoriam-ion-ratiu-11

Pentru informatii in limba engleza si fotografii:  http://www.romanianculturalcentre.org.uk/photos/2011/01/ion-ratiu

În calitate de Cetăţean al Turzii, îl proclam pe Ion Raţiu, acum, când, la 11 ani de la deces, după ce am citit câteva cărţi din cele dăruite de fiul său, Indrei, îl înţeleg … cum nu l-am înţeles când era în viaţă (mea culpa!), Senator de  Onoare al Turzii.

Notă: doar ultima fotografie îmi aparţine!