Biblioneturi net deosebite

Posted on 22 Februarie 2011

2


Prin bunăvoinţa (ca să-şi mai reducă din impozite) Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, în mai multe localităţi din România s-au amenajat Biblionet-uri. Turda şi Câmpia au. Dar, sunt total diferite, ca funcţionare.

Biblionet este o sală în care se află zece computere performante, legate la internet de mare viteză, care sunt la dispoziţia oricui. Regulamentul de funcţionare impune nişte restricţii de bun simţ, pentru ca numărul utilizatorilor să fie cât mai mare (restricţia de o oră per şedinţă) şi numărul defecţiunilor cât mai mic (este interzis accesul la computer cu mâncare şi lichide).

Aceasta este teoria. Praftica e cea care ne omoară! Din când în când, sala nu este accesibilă oricui. La Turda din cauza unor lecţii organizate cu elevi de la diferite şcoli. La Câmpia din cauza şedinţelor … unui club sportiv.

Spre deosebire de Turda, unde bibliotecarele sunt pricepute şi, cu multă amabilitate, oferă explicaţii şi, chiar, lecţii celor care intră în sală, persoana „responsabilă” de sala de la Câmpia este cea care mănâncă şi bea la computer. Şi nu pare a fi prea lămurită cu ce se mănâncă computerele. Dar, presupun că, atât bibliotecarele de la Turda, cât şi cea de la Câmpia, primesc acelaşi salar.

Ca şi alţi utilizatori, care se joacă ore întregi, fără să se dezlipească de la monitor. Pentru că, aici, nu există limitarea de timp. În plus, monitoarele au o husă de plastic, protectoare!?, care are alterează imaginea şi nu poţi să te bucuri de detaliile şi nuanţele imaginii de pe ecran.

Despre aceste diferenţe, am cerut explicaţii de la Biblioteca judeţeană, coordonatoarea acestor biblionet-uri. A trecut o săptămână şi … mai aştept răspunsul!

http://www.youtube.com/watch?v=fLf1RO7mrhQ
Regret, dar activitatea Biblionet Câmpia Turzii nu seamănă deloc cu cea de la Biblionet Turda (un adevărat Biblionet, unde poţi lucra sau învăţa pe computere şi internet).

Anunțuri