Acorduri în biserică

Posted on 3 martie 2011

2


Nu a fost un concert tipic, ci, doar, o lecţie din cadrul universităţii populare din sânul comunităţii maghiare turdene. Astfel se explică lipsa totală a afişelor. Am avut noroc să aflu la timp, ca să intru şi eu în biserică. Chiar dacă se susţine că nu aş fi dus prea des pe-acolo. Merg singur.

În „biserica cu ceas” – cum o numesc turdenii-, Biserica reformată din Turda Veche – cum o numesc religioşii-, a avut loc o seară cu armonii muzicale. Cvartetul Tiberius, al Filarmonicii din Tg. Mureş, a venit să presare în sufletele enoriaşilor acestei biserici armonii din creaţia lui Beethoven şi Dvorak.

„La concertul de aseară, au fost prezentate:
Dvorak: F-dúr vonósnégyes op 96 – Qvartet în F major opus 96
Beethoven: C-dúr  vonósnégyes op 59 nr 3 – Qvartet în C major opus 59 nr 3
Concertul a fost organizat în cadrul universităţii populare  si face parte din ciclul de activităţi realizat sub genericul Anul 2011 – Anul Franz Liszt din calendarul UNESCO şi susţinut de Formaţia Tiberius Qvartet
În viitorul apropiat un moment de seamă va constitui programul cultural artistic cu ocazia zilei comunităţii maghiare în cadrul PRIMĂVARA CULTURALĂ TURDEANĂ.” – am aflat de la Dumitriu Anna – presedinte executiv al asociaţiei PETŐFI.

Despre asociaţie, aveţi o scurtă prezentare aici, scopul declarat fiind: „Cinstirea memoriei poetului Petőfi Sándor (1823-1849), păstrarea valorilor culturale şi spirituale, sprijinirea învăţămîntului şi a activităţilor culturale în limba maternă pt. toate categoriile de vârstă, sustinând o activitate permanentă prin programe diverse organizate” .

Concluzia ar fi că ne cunoaştem prea puţin şi ne urâm prea mult. Suntem turdeni, ne pretindem europeni. Diversitatea ar fi, tocmai, motivul pentru a ne strădui să ne cunoaştem mai bine. Să punem trecutul în cartea de istorie, să trudim, astăzi,  cot la cot,  ca să ne fie mai bine, mâine. Mulţumesc unguroaicelor care m-au informat despre concert şi despre asociaţie. Pentru că, am mai declarat: nu am avut niciodată nimic cu ungurii. Numai cu unguroaicele!

Reclame