În serviciul artei

Posted on 12 Aprilie 2011

8


În centrul Turzii, locuieşte o familie care trudeşte în serviciul artei. Un fel de servitori ai frumosului, dacă vreţi! Joia după-masa era … liber pentru servitoare, ca să nu ceară liber duminica, când stăpânii aveau musafiri. Probabil că arta are şi ea musafiri duminică şi le-a dat liber la vernisaj în alte zile, celor doi servitori ai ei!

Adrian, pe pereţii bibliotecii

Ca de-obicei, Dana Deac m-a anunţat de noul artist pus pe pereţii din holul Bibliotecii municipale „Teodor Murăşanu”. Iată ce ne spune Dana, despre eveniment şi despre artist:

Cunoscutul artist plastic turdean, Adrian Ţop, expune în perioada 11 – 29 aprilie 2011 la Biblioteca Municipală „Teodor Murăşanu” Turda. Intrarea este liberă.

Născut în 7 aprilie 1967 în municipiul Turda, judeţul Cluj, Adrian Ţop a absolvit în anul 1998 Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” Cluj Napoca specializarea Ceramică – Sticlă – Metal. Este membru al Uniuni Artistilor Plastici din România şi profesor la Cercul de Ceramică  de la Clubul Copiilor Turda. Are în palmares mai bine de 10 expoziţii personale în Turda şi Bucureşti, şi numeroase expoziţii de grup (Turda, Cluj Napoca, Frankfurt, New York, Bucureşti, Braşov). Lucrările sale se regăsesc în colecţii particulare din SUA, Germania, Canada, Italia, Spania, Olanda şi Anglia.

Adrian Ţop a expus de mai multe ori de-a lungul anilor la biblioteca turdeană, ultimele având loc în luna noiembrie a anului 2009 şi luna mai 2010.

De această dată el încântă publicul cu icoane pe lemn, pictură în ulei pe pânză şi reliefuri din ceramică patinată, din exponate evidenţiindu-se „Maica Domnului” lucrată în tempera cu ou, pe lemn. Icoanele lui Adrian Ţop sunt ca nişte ferestre deschise către cer şi către vremurile de demult. Ele duc mai departe tradiţia creştină a poporului român reprezentând, dincolo de valoarea lor artistică, un patrimoniu spiritual sacru. Icoanele sale se remarcă prin eleganţa desenului, varietatea coloritului, dezvoltarea compoziţiilor pe mai multe registre.

Expoziţia are loc în afara contextului liturgic în care se situează icoana, ca obiect de cult, iar lucrările expuse nu sunt încă sfinţtite. Autorul propune acum o întâlnire cu ultimele sale lucrări religioase, iar propunerile sale se înscriu între realizările plastice de calitate atât la nivel tehnic, cât şi la nivelul căutărilor pe care le permite canonul.

Cele două mari sărbători religioase din timpul anului, Paştele şi Crăciunul, în care eşti pătruns de o stare frumoasă şi specială, îmi dau mereu posibilitatea să mă regăsesc pe mine însumi. Concomitent cu această expoziţie de la bibliotecă, în această perioadă voi mai participa la o expoziţie colectivă, tot pe teme Pascale, împreună cu Uniunea Artiştilor Plastici – Filiala Turda. Publicul turdean este un public sensibil şi sper să plece din aceste expoziţii cu lumină pe chip” a declarat Adrian Ţop.

Stanca, la galerie

Despre viitoarea expoziţie a nevestei sale, mi-a vorbit Adrian, după ce l-am tras bine de limbă:

Sau, iată ce-mi povestea chiar împricinata, despre proiectele ei artistice, cu vreo lună în urmă:

Din păcate, joi după-masa am liber … să merg la Cluj Napoca pentru o întâlnire importantă. Din păcate, în serviciul … banilor! Vă las să mergeţi voi. Joi, 14 aprilie 2011, orele 18 – cum spunea Adrian. La Galeria municpală şapte cruci.

Update:

Dovada că Adrian Ţop este un artist adevărat, adică, e cu capu-n nori, este faptul că expoziţia – la care participă nevastă-sa – se vernisează abia

VINERI

şi este un colectivă!

Deci, sunt şanse să vă povestesc cum a fost la vernisaj!

Anunțuri
Posted in: 22 - Evenimente