Mult Stimate şi Iubite …

Posted on 2 august 2011

27


… Tovarăşe Primar,

subsemnatul Cetăţean al Turzii sunt consternat de minunăţiile ce se fac sub oblăduirea portocaliei conduceri a oraşului cu pretenţii de european în care trăiesc.

Astăzi, am fost anunţat, telefonic, că se taie copacii din faţa WC-ului public din centru. Am crezut că vreţi să-l faceţi mai vizibil pentru puzderia de turişti care vin să vadă disenyland-ul din fosta salină. Sau muzeul în reconstrucţie, cam deodată cu ruina viitoarei Case de cultură ce umbreşte Primăria.

După-masă, am ajuns la faţa locului şi … m-am gândit la Primar! Cum poate permite un asemenea atentat la istoria bimilenară a urbei?!

Că s-au tăiat copacii, e foarte bine. Abia se va simţi mai bine fumul de eşapament şi duhoarea canalizării moderne. Că se scot bordurile e foarte bine. Se va face o costisitoare dalare a zonei, cu dale care se sparg, care adună apă când plouă, care te ajută să te împiedici dacă îndrăzneşti să mergi îngândurat. Dar …

Să admiţi spargerea artefactelor din antichitate este o crimă faţă de trecut!

 Să admiţi tăierea copacilor din centrul oraşului este o crimă faţă de viitor!

Deloc portocalie, ci, penală. Chiar dacă îmi amintesc cu câtă mândrie portocalie aţi explicat că în salină aţi distrus turţurii de sare mai mari ca să protejaţi turiştii (dacă Salina ar fi fost un monument naţional, aţi fi avut parte de răcoare pentru câţiva ani pentru o astfel de ispravă!), a distruge coloane care au rezistat timpului … este un fapt penal! Am ajuns să egalăm Sarmizegetusa! Acum câţiva ani, o firmă (oare, era tot portocalie?!) a distrus morminte vechi. Deci, să înţeleg că distrugerea vechiului este o practică modernă?!

Am înţeles că zdroaba nesăbuită a lucrătorilor se datorează faptului că vreţi să „inauguraţi” muzeul de Zilele Turzii.  Cum aţi „inaugurat” şi puntea din Oprişani în ajun de alegeri. Şi, încă, nu e gata!

Este o posibilă explicaţie, nicidecum, o scuză! Nu cred că pentru tăierea unei panglici merită distrugerea unor copaci de o sută de ani. Nici a unor coloane de piatră, vechi de aproape două mii de ani, din lapidarium-ul din faţa muzeului.  Sunt, totuşi, obiecte de patrimoniu, nu deşeuri, dacă nu aţi ştiut.

Sunt curios ce măsuri veţi lua pentru stoparea pe viitor a astfel de gesturi şi pentru pedepsirea celor vinovaţi.

Alte imagini de la faţa locului găsiţi în album.

Cu (ceva) stimă, un turdean (aproape) ca oricare.

Pentru conformitate, Zamfir POP

– – – – – –

Update: Miercuri dimineaţa, orele 7 Se crapă de ziuă şi în auroră lucrurile par mult mai frumoase decât păreau în crepuscul. Am citit şi presa online a urbei. M-am liniştit: ce credeam eu a fi o barbarie este un nou succes al primăriei!
Ziarul 21
“E un proiect de amenajare a zonei care are drept scop o mai bună vizibilitate a lapidariului (NZP: adică: pietrele acelea sparte din imagine!) și a clădirii Muzeului. Urmărim modernizarea și deschiderea zonei care va găzdui o expoziție în aer liber a muzeului”, a declarat Virginia Petean, șef serviciu Servicii Publice și Investiții din cadrul Primăriei Turda.
TurdaNews
Zona va fi redată circuitului pietonal până la Zilele Municipiului, însă nu în forma finală. În zonă va fi refăcut iluminatul public, iar forma finală va fi diferită decât cea de acum (NZP: sic! adică: se vor monta copaci de plastic şi coloane romane din polistiren pe vece!).

Deh! Jurnalişti profesionişti! Din redacţii, unde vine pe fax comunicatul de la primărie, lucrurile sunt mult mai frumoase decât de pe teren.

Poate, ce am văzut şi fotografiat eu, e doar un vis. Sigur, e un vis urât!

Mă tem că următorul coşmar va fi masacrarea parcului din faţa LMV pentru a crea un nou sens giratoriu cu o nouă arteziană cu culori schimbătoare. Dinspre portocaliu spre … ceva mai serios!

Posted in: 7 - Istorie