Vouloir, c’est pouvoir

Posted on 20 august 2011

6


După ce am văzut expoziţia organizată cu un deceniu în urmă, cu picturi printre … gunoaie (organizată de regretatul Dumitru Aruncutean, ca protest la lipsa spaţiilor de expunere, într-un municipiu cu pretenţii, Turda), ziceam că s-au epuizat locurile stranii de arătat opere de artă. Ce-aţi zice, însă, de o expoziţie cu picturile aşezate prin … iarbă?!

Mariana Berinde a vrut să includă satul Petreştii de Sus, unde şi-a cumpărat o proprietate, în circuitul artistic. Să-l includă în agenda artiştilor plastici şi, implicit, a turiştilor. Dacă vrei, poţi (traducerea titlului, pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu limba lui Voltaire).

Proiectul, pe care l-a conceput, împreună cu neostoita Dana Deac, scriitor, bibliotecar, jurnalist, director de programe al Societatii Culturale Filarmonia, prevede un şir de patru expoziţii, în fiecare anotimp – ca tetralogia lui Vivaldi –

Detalii, conform comunicatului de presă oferit de Dana:

Expoziţie naţională de pictură la Petreştii de Sus

Luni, 15 august 2011, Mariana Berinde – colecţionar şi Dana Deac organizează expoziţia naţională de artă plastică “Expoziţie în iarbă”. Evenimentul, organizat la casa Mariana Berinde din Petreştii de Sus, judeţul Cluj, reuneşte 9 artişti plastici din Ardeal: Mircea Ardeleanu – Dej, Gabriela Cristea – Cluj Napoca, Maria Cristea – Turda, Dana Deac – Turda, Marta Deleanu – Turda, Gheorghe Ilea – Zalău, Georgeta Maria Iuga- Baia Mare, Octavian Popescu – Cluj Napoca şi Mihaela Savu – Cluj Napoca. Expozanţii abordează teme şi tehnici diferite, de la icoane pe sticlă, grafică, la acuarelă şi pictură în ulei.

Evenimentul, care va dura doar o zi, şi va fi vernisat la ora 12, se doreşte a fi primul dintr-o serie de expoziţii şi tabere de creaţie artistică ce urmează să se desfăşoare la Petreştii de Sus. Mariana Berinde doreşte să pună localitatea pe harta circuitelor turistice culturale din Transilvania.

Despre ce a fost în iarba de la Petreştii de Sus, vă informez eu prin două filmuleţe:

… şi nişte imagini într-un album.

Evenimentul a fost, realmente, unul deosebit. Fără scorţoşi – veniţi ca să fie văzuţi la eveniment -, grupul de participanţi a fost format din artişti plastici, jurnalişti (Marian Oprea de la Ziarul 21 şi Zamfir Pop de la … blogul pe care scrie aceste cuvinte!), apropiaţi ai gazdei, precum şi câţiva săteani, veniţi, împreună cu preotul, după slujba de la biserică. Era zi de Sfântă Mărie!

Posted in: 22 - Evenimente