Ca albinele, APIS

Posted on 14 octombrie 2011

0


Cu câteva zile în urmă, la Grădiniţa „Pinochio” din Câmpia Turzii, acolo unde se derulează programul de sprijinire a copiilor din familii defavorizate, derulat de APIS – Asociaţia pentru Incluziune Socială, am aflat că este primul pas în cadrul proiectului” Closer to school” (mai aproape de şcoală). Sigur că informaţia nu m-a lăsat în pace, nici eu pe Kovacs Zoltan, preşedintele APIS de la Câmpia Turzii, şi l-am însoţit la cele două unităţi şcolare pentru a vedea ceva din ce înseamnă, concret, acest proiect.

Mai aproape de şcoală
Acesta este dezideratul celor care lucrează cu comunităţi defavorizate. Pentru că, din cauza problemelor materiale, primii care suferă sunt copiii. Privaţi de copilărie, privaţi de educaţie, ei devin victime sigure ale societăţii.
Primul pas se face la preşcolari. Joi, am fost la Grădiniţa Pinochio, acolo unde studioşii aşezământului îşi serbau … părinţii. Cu poezii, cu scenete, cu poticneli şi râsete, cu toate drăgălăşeniile vârstei.

Ca la o adevărată sărbătoare, copiii şi părinţii s-au distrat de minune.

La sfârşit a fost şi cu un tort mare, frumos şi gustos. Dacă ne luăm după viteza cu care a dispărut!

Closer to school
Proiectul „Closer To School”, finanţat de Roma Education Fund, în parteneriat activ cu Consiliul local Câmpia Turzii şi Inspectoratul Şcolar Cluj, se derulează începând cu data de 1 iulie 2011.
Beneficiarii proiectului sunt peste două sute de elevi ai Şcoliilor „Pavel Dan” şi „Mihai Viteazu”, domiciliaţi în opt cartiere ale municipiului Câmpia Turzii. Se acordă o atenţie specială elevilor proveniţi din familii dezavantajate, care locuiesc în cartierele mărginaşe ale oraşului.

În curtea şcolii
Elevii cuprinşi în proiect vor beneficia de suport, prin furnizarea de programe individuale de intervenţie educaţională şi de inserţie sociala. Aceste servicii vor fi asigurate de către 14 cadre didactice, selectate în urma unui proces riguros de selecţie, specific educaţiei incluzive şi nonformale. Munca acestor cadre didactice specializate va fi coroborată cu cea a celor 5 mentori calificaţi, care au misiunea de a asigura o legătură continuă între şcoală şi familiile beneficiare ale proiectului.

… şi în clasă
Proiectul va fi implementat pe parcursul a 26 de luni, perioada în care se vor desfăşura multiple activităţi, de suport educaţional al elevilor, traininguri şi seminarii pentru personalul proiectului, excursii şi tabere, consiliere de orientare profesionala profesională a elevilor, dezvoltarea capacităţii de integrare socială a părinţilor acestora, asigurarea unei mese calde în cadrul cantinei proprii a proiectului, asigurarea de rechizite şcolare pentru elevii beneficiari, suport cu ajutoare umanitare pentru familiile acestora.

La cantină
In cadrul proiectului va funcţiona o cantină socială, care va furniza zilnic suplimentul nutritiv necesar acestor copii. Consiliul local al municipiului cofinanţează amenajarea spaţiului în care se amenajează cantina, cu suma de 20.000 de euro.

Despre proiect
Transportul copiilor la şcoala şi în cadrul activităţilor extraşcolare este asigurat de către maşina proprie a asociaţiei, aceasta parcurgând zilnic aproximativ 60 de km şi asigurând accesul la educaţie elevilor din cartierele : Luncii (Rampa de Gunoi), Insula, Goldiş, Şarât, Tudor Vladimirescu (Pompe), Icar, Lut şi Oraşul Muncitoresc.

Activitatea, la școlile din proiect, este intensa, chiar şi pe parcursul vacantei. Elevii beneficiind de un program special conceput pentru vacanta, unde pe langa activitatea scolara, cadrele implicate desfăşoară şi activităţi recreativ-educative.

Concluzie
Asociaţia Pentru Promovarea Incluziunii Sociale (APIS) este un ONG laureat anul acesta cu premiul pentru Integrare Socială de către Fundaţia Erste şi pentru Activism Civic de către Consiliul Local Câmpia Turzii şi continuă seria proiectelor educaţionale şi de integrare socială a persoanelor dezavantajate.

Ce-aş putea spune, după această prezentare exhaustivă?! E bine că nu e rău şi sperăm la şi mai bine. Pe lângă numeroasele experienţe traumatizante, pe care le trăiesc aproape la tot pasul, din cauza reprezentanţilor acestei etnii, este o rază de Soare să afli că se derulează şi astfel de proiecte. Este enorm de mult de lucru, dar, dacă, măcar, câţiva dintre ei …

Notă: Informaţiile detaliate mi-au fost furnizate de APIS.

Posted in: 26 - şcoala